Infrastructura sanitară ieșeană se cutremură!

1spitale

Dimensiune font:

| 04-11-2022 08:45

* cutremurul resimțit joi la Iași i-a pus în alertă pe managerii de spital din Iași * „Există un risc destul de evident la toate clădirile construite înainte de 1977... Vorbim despre risc seismic ridicat la trei din cele patru clădiri în care funcţionăm”, a spus dr Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie

Având experienţa anilor trecuţi, dar şi ţinând cont de faptul că un astfel de eveniment natural, cum este cutremurul, nu poate fi prevenit, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, dr Florin Roşu, spune că a luat din timp toate măsurile pentru ca personalul medical şi auxiliar să fie pregătit în astfel de cazuri nedorite. Dat fiind faptul că vorbim de clădiri cu un istoric bogat, acestea sunt ţinute sub observaţie şi urmărim comportarea clădirilor în timp: dacă există degradări structurale; tocmai pentru a sesiza orice situaţie şi a interveni prompt prin consolidarea acestora, aspect care s-a şi concretizat pentru toate clădirile în care avem în îngrijire pacienţi şi ne desfăşurăm activitatea administrativă, a spus managerul Spitalului de Boli Infecţioase. 

Acesta a dat asigurări că se fac verificări constant în ceea ce priveşte infrastructura spitalului, pentru a evita problemele de încălzire, instalaţiile electrice care pot reprezenta un risc în caz de cutremur dacă nu sunt sigure şi conform standardelor. Pe lângă aceste aspecte tehnice pe care le avem în vedere facem periodic instructaje astfel încât, personalul să ia cât mai repede cele mai eficiente măsuri, iar viteza de reacţie în cazuri neprevăzute, cum sunt cutremurele sau alte calamităţi să fie imediată. Unul din aspectele importante în situaţii de acest fel este reprezentat de echipa de pompieri care asigură permanenţa în cadrul Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, a spus dr Florin Roşu. 

Pentru a preveni orice situaţie de dezastru sau calamitate, pompierii sunt la dispoziţia spitalului 24 din 24 de ore, ei fiind dotaţi cu echipamentul necesar şi având experienţă în toate situaţiile de maximă urgenţă dar şi cu o autoutilitară cu rezervor de 2000 de litri, dotată cu apă şi spumă antiincediu. Siguranţa pacientului trebuie realizată până la ultimul detaliu: tratament, grijă, confort, protecţie şi siguranţă, a spus managerul de la Spitalul de Boli Infecţioase.

Risc seismic la Spitalul de Pneumoftiziologie

De aceeaşi părere este şi dr Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie. Cutremurul de azi ne-a pus în alertă. Aşa cum este şi normal, orice act natural pune în alertă echipa medicală şi echipa administrativă. Din fericire nu a fost un fenomen grav. care să ne afecteze în vreun fel. Colegii care au fost de gardă, împreună cu asistenţii medicali, au verificat toate saloanele pentru ca pacienţii să fie bine. Sunt foarte mulţi pacienţi care s-au speriat, inclusiv noi, personalul medical. Nu a fost însă niciun incident. Au fost însă şi pacienţi care nu au simţit cutremurul, a spus conf.univ.dr Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie. 

Îngrijorarea a fost cu atât mai mare cu cât, din lipsa unui spaţiu adecvat, unitatea medicală funcţionează în patru clădiri. 

Cea mai nouă clădire a fost construită în 1974 în proximitatea Universităţii de Medicină şi Farmacie Gr. T. Popa şi a Spitalului Sf. Spiridon. Acest imobil este inclus de mulţi ani în categoria doi de risc seismic. Există un risc destul de evident la toate clădirile construite înainte de 1977, când România a adoptat nişte reguli de construcţie şi arhitectură mai riguroase şi mai au acordat mai multă atenţie la rezistenţa seismică. Vorbim despre risc seismic ridicat la trei din cele patru clădiri în care funcţionăm. Desigur, nu sunt singurele. Dacă există un seism major, foarte multe clădiri din Iaşi se pot prăbuşi. Clădirea de pe strada Dr.I.Cihac, cea de lângă UMF, este încadrată la risc seismic. Asta înseamnă că se degradează la cutremur. Este propusă pentru reparaţii şi reconsolidare. Asta înseamnă că ar trebui reparată, reconsolidată şi refuncţionalizată, a spus conf.univ.dr Radu Crişan Dabija. 

Însă situaţia este tot la fel de critică şi în alte corpuri ale spitalului, dacă ţinem cont de faptul că, spre exemplu, Secţia Paşcanu funcţionează într-un spital construit de boierul Cantacuzino-Paşcanu în anul 1860. Pe atunci nu exista niciun fel de rigoare la cutremur. Este însă o clădire care rezistă destul de bine. Trebuie să fie reconsolidată şi reabilitată fără echivoc”, a spus managerul Spitalului de Pneumoftiziologie. 

Secţia Dr. Clunet a fost dată în folosinţă înainte de Primul Război Mondial, în 1914. Şi ea riscă să se prăbuşească în cazul unor mişcări telurice mai mari. A patra clădire în care funcţionează una din clinicile Spitalului de Pneumoftiziologie este o fostă grădiniţă amplasată în centrul campusului studenţesc Tudor Vladimirescu. Nu este un lucru nou că noi lucrăm în nişte clădiri care au un potenţial foarte mare de degradare, mai ales la seism. De aceea, în anul 2020 am pus problema rezistenţei şi necesităţii construcţiei unei clădiri noi. Consiliul Judeţean Iaşi, la recomandarea mea, în 2021 a pus la dispoziţie 2 milioane de lei pentru studiile de prefezabilitate şi fezabilitate pentru construcţia unei noi clădiri pe amplasamentul în care se află secţia Clunet pentru ca astfel colegii mei să aibă condiţii decente de lucru iar pacienţii să beneficieze de condiţii decente de tratament. Acesta este scopul şi obiectivul nostru, a mai spus conf.univ.dr Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie. Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:57

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
Luminația, Sărbătoarea luminii și a amintirii veșnice
01/11/2024 08:00

În fiecare an, pe 1 noiembrie, credinciosii romano-catolici si greco-catolici celebrează Luminatia sau Sărbătoarea luminii si a amintirii vesnice. Cunoscută si ca Ziua Mortilor sau Ziua Tuturor Sfinti ...

Cei mai buni studenți din UAIC au fost premiați cu 90.000 de lei
01/11/2024 07:00

* la prima editie a Galei Studentilor UAIC au fost acordate 85 de premii, la categoriile „Rezultate scolare obtinute in anul universitar 2023-2024”, „Proiecte ale asociatiilor studentesti&rdqu ...

Poliția Locală ridică, zilnic, zeci de autoturisme de pe străzile orașului
01/11/2024 06:58

* soferii care aleg să parcheze neregulamentar riscă două sau trei puncte penalizare şi amenzi cuprinse intre 750 şi 1.500 de lei * totodată, există şi costuri suplimentare, in valoare de 420 de lei, pe ...

Tot mai mulți ieșeni își petrec sărbătorile de iarnă în țările calde
01/11/2024 06:51

* „Foarte multi clienti au achizitionat pachete pentru destinatii precum Tenerife, unde temperatura medie in lunile de iarnă este de 17 grade Celsius. Thailanda este un alt punct de atractie... Si vacant ...

Iașul poate deveni un punct de atracție pentru „nomazii digitali”
31/10/2024 23:59

* „Mă bucur că si Romania acordă această viză de nomad digital, pe 12 luni, si că se află in topul tărilor din Europa care primesc acesti tineri pe teritoriul ei... Iasul are de toate pentru a atr ...

Mihai Chirica: „Niciodată în ultimii 150 de ani Iașul nu a traversat vremuri mai bune”
31/10/2024 23:52

* joi, 31 octombrie, au depus jurămantul 20 dintre cei 27 consilieri locali * doi consilieri au lipsit motivat, iar alti 5, cei supleanti, vor depune jurămantul in a doua jumătate a lunii viitoare, după ce ...

Doar doi studenți ieșeni au solicitat ajutorul pentru cazare, acordat de stat!
31/10/2024 22:53

Ajutorul de la stat pentru studentii care provin din familii cu venituri mici nu prea i-a interesat pe studentii ieseni. Suma prea mică, de 224 de lei, dar si birocratia excesivă pentru dosar ii descurajează ...

Alimentația necorespunzătoare poate conduce la dezechilibru emoțional
31/10/2024 20:56

* psihologii si nutritionistii ieseni intampină tot mai multe astfel de cazuri * „Este important să intelegem că alimentele pe care le consumăm au capacitatea de a ne schimba starea de spirit. O perso ...

Teroristul din Feredeni a încălcat de 188 ori ordinul de protecţie
31/10/2024 20:55

* la ultima acţiune, cea care i-a adus şi condamnarea, a tocmit doi mercenari * unul din aceştia, vechi recidivist, a primit cinci ani de inchisoare * cel de-al doilea, un pusti de 17 ani, a fost lovit la bu ...

Un subinspector de la Crima Organizată  a strâns de gât un agent de poliţie rurală
31/10/2024 20:54

* achitat in prima instanţă, acesta a fost condamnat de Curtea de Apel * a fost găsit vinovat de ultraj, primind o pedepasă de nouă luni inchisoare, evident cu suspendare * sentinţa e defin Costel M. a f ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei