Îngrijorarea capătă proporții! Coronavirusul atacă pe toate fronturile
Dimensiune font:
* „În următoarea perioadă, în sezonul rece, în afară de SARS-COV2 vor fi şi alţi viruşi prezenţi. Este vorba de adenoviruşi, virusul scinţial respirator, care atacă căile aparatului respirator. Situaţia va fi dificilă pentru pacienţii cu comorbidităţi, cu afecţiuni respiratorii grave, cu diabet, cu afecţiuni cardiace cronice, insuficienţă renală cronică”, menționează dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase * în ceea ce priveşte tratamentul pe care îl au la dispoziţie, medicii se descurcă cum pot, mai ales că Remdesivirul începe să se epuizeze * ieri au apărut patru noi focare COVID-19 în județ
Medicii ieșeni sunt tot mai îngrijorați de numărul mare de cazuri COVID înregistrat în ultimele zile. „Lucrăm la parametri maximi pentru zona de confirmaţi. Azi s-au făcut 11 externări. Sigur că locurile aceste sunt ocupate imediat. La terapie intensivă avem două locuri libere, pentru că am avut decese, dar sunt pacienţi cu potenţial de agravare. Acele locuri nu rămân libere pentru o lungă perioadă de timp. Sperăm să se operaţionalizeze cele şase paturi ATI la Spitalul CFR”, a spus dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.
În ceea ce priveşte tratamentul pe care îl au la dispoziţie, medicii se descurcă cum pot, mai ales că Remdesivirul începe să se epuizeze. „Vom încerca să folosim alte asocieri de medicamente. Trebuie să subliniem faptul că în primele 3 luni de pandemie noi am îngrijit pacienţi în terapie intensivă, nu am avut Remdesivir dar am salvat pacienţi. Având în vedere că în momentul de faţă avem o experienţă mult mai mare, că avem la dispoziţie o gamă destul de mare de medicamente, faptul că putem folosi corticoterapia, medicaţia anticoagulantă, plasmă hiperimună, vom putea spune că vom şti să ne resetăm în fiecare moment astfel încât să putem da îngrijirea cea mai bună pacienţilor noştri”, a spus Carmen Dorobăţ.
Aceasta subliniază faptul că începerea şcolii, a anului universitar aduc cu sine o serie de măsuri care trebuie să le luăm pentru protecţia noastră. „Există un cumul de parametri, cum ar fi începutul de an şcolar, şi nu mă refer la actul strict didactic, perioada de campanie electorală, perioada de început de an universitar, care implică o socializare mai intensă. De aceea, trebuie să fim mai atenţi la măsurile de prevenire a infectării cu COVID. Purtarea măştilor, respectarea distanţei fizice, spălatul pe mâini cu apă şi săpun devin condiţii esenţiale pentru ceea ce se va întâmpla în următoarea perioadă de timp. În următoarea perioadă, în sezonul rece, în afară de SARS-COV2 vor fi şi alţi viruşi prezenţi. Este vorba de adenoviruşi, virusul scinţial respirator, care atacă căile aparatului. Situaţia va fi dificilă şi pentru pacienţii cu comorbidităţi, cu afecţiuni respiratorii grave, cu diabet, cu afecţiuni cardiace cronice, insuficienţă renală cronică. De aceea repret să nu uităm de măsuri astfel încât să putem duce o viaţă normală”, a spus managerul Spitalului de Boli Infecţioase.
Patru noi focare COVID
Direcția de Sănătate Publică Iași a informat că ieri au apărut patru noi focare COVID-19 în județ. Focarele au fost depistate într-o instituţie aparţinând Ministerului Public, unde sunt confirmaţi pozitiv 4 salariați, la o instituţie aparţinând Ministerului Apărării Naţionale - 5 salariați, la o instituţie aparţinând Ministerului Administraţiei şi Internelor - 17 angajați. Aceștia au fost evaluați de medic infecționist și sunt izolați la domiciliu.
Al patrulea focar a fost localizat la Spitalul de Neurochirurgie. La Secţia Neurochirurgie 2 a spitalului au fost confirmaţi pozitiv 2 pacienți - un medic, un brancardier și 2 infirmiere. „Salariații depistați pozitiv au fost evaluați de un medic infecționist. Aceștia au fost externați cu recomandare de izolare la domiciliu”, spune DSP.
Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până ieri, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 5.922 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Ultimele 157 de cazuri au fost confirmate în ultima zi.
Din nefericire, în judeţ în ultimele 24 de ore s-au înregistrat trei decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese ajungând la 168.
Referitor la gradul de ocupare al locurilor (inclusiv paturi ATI) din spitalele suport COVID, conform raportărilor, ieri erau ocupate 417 paturi, din care 24 la terapie intensivă.
Conform datelor centralizate la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, 991 de persoane se află în izolare, iar 1.110 persoane sunt carantinate la domiciliu. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau