Inspectoratul Școlar vrea doar personal calificat în unitățile de învățământ
Dimensiune font:
* „De acum şi până în prima săptămână a lunii septembrie vor tot fi şedinţe succesive pentru diverse categorii de personal care vor fi încadrate pe posturi. Grija noastră este să acoperim toate posturile disponibile în acest moment, doar cu personal calificat în toate şcolile”, a precizat şefa Inspectoratului Şcolar Județean Iași, Luciana Antoci
365 de candidaţi din judeţ au promovat şi obţinut definitivarea în învăţământul preuniversitar. După soluţionarea contestaţiilor, rata finală de promovare înregistrată la examenul naţional pentru definitivare în învăţământ este 81,47%. Se constată o creştere cu 3,13 puncte procentuale, comparativ cu rezultatele iniţiale - 78,34%, şi peste media pe ţară care este 76,45%.
Contestaţiile au generat modificări de note pentru 75 de candidaţi. „După evaluarea celor 75 de contestaţii depuse, 365 de candidaţi au reuşit să obţină medii mai mari sau egale cu 8, în condiţiile în care, după afişarea primelor rezultate, fuseseră declaraţi promovaţi 351 de candidaţi. Dintre aceştia, patru candidaţi au promovat examenul cu media 10. Totodată, 26 de candidaţi au obţinut note cuprinse în intervalul 9,50-9,99, iar 164 de candidaţi au obţinut note între 5 şi 7,99. Cu note sub 5 au încheiat proba 12 candidaţi”, a spus inspectorul Antonina Bliorţ, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar.
„Din păcate, în fiecare toamnă, după ce se ocupă toate posturile avem surpriza că sunt profesori care se retrag. Constată că naveta este dificilă, uneori renunţă chiar la sistemul de educaţie şi îşi caută un loc de muncă în alt domeniu...” – Luciana Antoci
Conform legislaţiei în vigoare, pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obţină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor obţinute la toate probele de examen, inclusiv proba scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puţin 8 pentru promovarea examenului.
La proba scrisă din această sesiune au fost prezenţi 458 de candidaţi. Dintre aceştia, 9 candidaţi s-au retras. Un candidat a fost eliminat pentru fraudă şi nicio lucrare nu a fost anulată în centrele de evaluare.
Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen naţional. Prin dobândirea definitivării în învăţământ, un cadru didactic depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.
Pe de altă parte, Inspectoratul Şcolar ieşean se află în plin proces de distribuire a resursei umane pe posturi. „A fost o şedinţă de ocupare a posturilor titularizabile, dar de acum şi până în prima săptămână a lunii septembrie vor tot fi şedinţe succesive pentru diverse categorii de personal care vor fi încadrate pe posturi. Grija noastră este să acoperim toate posturile disponibile în acest moment, doar cu personal calificat în toate şcolile”, a spus şefa Inspectoratului Şcolar, Luciana Antoci.
Însă abia peste o lună, după finalizarea acestor etape de ocupare a catedrelor din învăţământul preuniversitar, cei de la Inspectoratul Şcolar vor şti dacă au reuşit să atingă acest obiectiv. „Din păcate, în fiecare toamnă, după ce se ocupă toate posturile avem surpriza că sunt profesori care se retrag. Constată că naveta este dificilă, uneori renunţă chiar la sistemul de educaţie şi îşi caută un loc de muncă în alt domeniu. Sperăm să fie din ce în ce mai puţine cazuri. Numărul foarte mare de profesori care au venit pentru titularizare în acest sistem ne încurajează să credem că nu vom mai avea astfel de probleme”, crede inspectorul general Luciana Antoci. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau