Instituțiile de cultură, „teatre de război” dominate de abuzurile managerilor
Dimensiune font:
Artiștii cer modificarea Ordonanței de Urgență 189, care le conferă managerilor drepturile depline * având ca punct de pornire situația de la Opera din Iași, unde managerul Beatrice Rancea este acuzat de foarte multe abuzuri, ei au făcut front comun în lupta pentru câștigarea drepturilor
„Managerii din cultură fac un joc pervers cu viețile oamenilor”, „Problema și rezolvarea sunt la noi”, „Trebuie să fim uniți”, acestea au fost câteva din afirmațiile care s-au tot repetat pe parcursul conferinței de presă organizate ieri de către Federația Sindicatelor din Instituțiile de Cultură, afiliată la Blocul Național Sindical, împreună cu Sindicatul Artis din cadrul Operei Naționale Române Iași (ONRI). La discuții au fost prezenți Marius Ciulică, președintele FSIC, actorul Karl Baker, vicepreședintele structurii, actorul Mihai Călin, vicepreședintele Sindicatului de la Teatrul Național București, secretarul general al BNS, Horațiu Raicu, alături de Marius Aftaragaci și Vlad Mărculescu, președinte, respectiv vicepreședinte ARTIS.
Sala de conferințe de la Hotelul Eden s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru artiștii de la ONRI implicați în litigii de muncă și pentru cei care au venit să îi susțină. Principalele discuții au avut ca punct central abuzurile managerului Beatrice Rancea și ale echipei sale de conducere, care au culminat cu desfacerea contractelor de muncă, zeci de persoane, din toate structurile inclusiv administrative și financiar-contabile, nu doar din domeniul artistic, având astfel de probleme în ultimii nouă ani. Liderul FSIC, Marius Ciulică, a reamintit că în ultimii ani au fost peste 30 de procese la Opera din Iași, multe câștigate de către cei care și-au cerut în instanță drepturile de muncă. Din păcate, conducerea ONRI nu a pus în aplicare deciziile magistraților, ceea ce i-a determinat pe artiști să reia demersurile juridice. Au fost aduse în atenție cazurile Otiliei Pop, prim-violonist care a făcut plângere penală după ce șefii ONRI au refuzat să pună în aplicare sentința judecătorilor de reangajare, ale lui Dan Berihoi, care se judecă de nouă ani cu Opera, ale Auricăi Morar, care are deja 7 ani de procese, și multe altele. „Nu am venit aici ca să schimbăm directori, ci ca să pledăm pentru artiștii care trebuie să fie lăsați să-și facă meseria, să facă artă și pentru asta au nevoie de liniște”, a spus Marius Ciulică. Marius Aftaragaci, liderul Sindicatului Artis, a atras atenția că problemele sunt foarte grave, „că abuzurile sunt vechi, că nemulțumirile au fost înnăbușite de atitudinea dictatorială a conducerii prin mai multe metode”, cea a intimidării și a pumnului în gură fiind cele mai uzitate. „Avem de a face cu un management abuziv și toate demersurile noastre de a ne cere drepturile au rămas fără răspuns”, a spus Aftaragaci.
Actorul Mihai Călin a îndreptat arătătorul către Ordonanța de Urgență 189, care practic le dă drepturi totale managerilor din instituțiile de cultură. „Concursurile au un caracter închis, în sensul că doar ei pot candida pentru un nou mandat, managerii pot primi drepturi financiare suplimentare dacă pun în scenă spectacole și chiar asta fac. Trebuie să recunosc că și noi suntem împrăștiați, că ar fi nevoie de unitate ca să putem schimba lucrurile. Abuzuri sunt peste tot în domeniul culturii, inclusiv în muzee și cunosc situația de la Muzeul Național de Istorie. Ca să înceteze este nevoie ca Ordonanța 189, care le conferă managerilor puteri nelimitate, să înceteze”, a spus Mihai Călin, amintind că doi dintre foștii miniştri ai Culturii, Vlad Alexandrescu și Lucian Romașcanu, au inițiat un proiect legislativ în această direcție. „Ne aflăm la capătul unor lungi ani de tăcere și de frică, sunt artiști care au murit din cauza stresului, care intră pe scenă cu pastile la ei”, au spus mulți dintre cei prezenți la dialog.
Alături de artiștii de la Operă s-au aflat și actorii Teodor Corban și Ticu Pușcașu, de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, care au recunoscut că și ei s-au confruntat cu astfel de situații, care au mers până la dizolvarea sindicatului, și că este nevoie de măsuri ferme pentru a reinstaura un climat propice creației. Dar până atunci, tot oamenii pot rezolva situația făcând un bloc comun împotriva managerilor care se comportă în teatre și opere ca pe propriile feude. „Nimeni nu va face nimic în locul nostru și dacă nu înțelegem acest lucru degeaba ne plângem. Problema este a noastră, noi trebuie să o rezolvăm. Degeaba mergem la minister, am tot fost și de ani de zile s-au strâns tone de hârtii prin sertare, nu s-a rezolvat nimic. Până nu vor dispărea posturile politice și nu vom avea o discuție clară cu cei care fac legile ne vom zbate degeaba”, a spus actorul Karl Baker, de la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești.
Reamintim că la Iași situația a escaladat după concedierea economistului Simona Alice Gogan și a Ralucăi Zaharia, dirijorul Corului „Juniorii Operei” din cadrul ONRI, cadrul făcând posibil și prezentarea multor altor abuzuri și probleme financiare. Recent, ONRI a fost subiectul unei verificări făcute de Corpul de control al ministrului Culturii, fiind așteptate rezultatele. Maura ANGHEL, Gabi MATEI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
ana
Mar 03, 2020
foarte adevărat! sa treacă si la palat e aceeași problema cu managerita de acolo face ce vrea în instituția aia. se poarta ca pe feuda ei cu angajații. ar trebui și acolo un control ministerial sa spună angajații ce abuzuri și afaceri face!
ion vidu
Mar 03, 2020
doar uniți vom rezolva lucrurile. uniți, dar și acționând. "somnul artiștilor naște monștri!"
Adauga comentariul tau