Institutul „Olga Lengyel” din New York finanțează o expoziție la Colegiul „Octav Băncilă” Iași
Dimensiune font:
* expoziția se va realiza, împreună cu alte activități, în cadrul proiectului „Words and colors” * acest proiectul își propune să creeze o rețea de profesori, elevi și studenți dornici să învețe despre Holocaust și să acționeze pentru promovarea drepturilor omului
Elevii de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” vor realiza o expoziție cu reproduceri ale unor picturi apaținând unor artiști de origine evreiască, precum și un portofoliu digital cu mesaje inspiraționale, scrisori către Anne Frank și alte compoziții. Grantul obținut pentru implementarea acestor activități este de 1300 de lei și este oferit de Institutul „Olga Lengyel” prin Institutul Intercultural Român din Timișoara. Scrisoarea de felicitare trimisă către colegiu este semnată de doamna Oana Nestian Sandu, International Program Director. Aceste activități vizează educația pentru înțelegerea Holocaustului, astfel încât în viitor să se evite repetarea a tot ce a însemnat acest moment nefast al sec. al XX-lea.
Institutul „Olga Lengyel”, o organizație neguvernamentală, cu sediul la New York, implementează programe de dezvoltare profesională și sprijină profesorii în realizarea de proiecte pe tema Holocaustului, a altor genocide și a drepturilor omului, în Statele Unite și în Europa.
În 2020, prof. dr. Mihaela Chiribău-Albu (foto) a fost selectată pentru participarea la cursul „Holocaustul – o lecție despre trecut pentru generațiile prezente și viitoare”, organizat în parteneriat cu Institutul Intercultural Timișoara și Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel” (menționăm că Mihaela Chiribău-Albu a reprezentat România în septembrie 2009 la un seminar european pe tema Holocaustului, organizat de Consiliul Europei la Auschwitz, Birkenau si Cracovia). Cursul s-a desfășurat pe platforma Zoom, iar temele abordate de specialiști au fost: „Identitate, stereotipuri, discriminare” (Oana Neștian Sandu, Oana Bajka); „Anti-semitismul în România interbelică” (Ana Bărbulescu); „Holocaustul în Europa” (Radu Ioanid); „Genocidul romilor” (Petre Matei); „Mărturii de la Pogromul din Iași” (Iancu Țucărman); „Ion Antonescu în istoriografie” (Marius Cazan); „Cazul Gropii comune de la Popricani, județul Iași” (Elisabeth Ungureanu); „Competențe pentru cultură democratică” (Călin Rus); „Educație despre Holocaust și drepturile omului” (Oana Neștian-Sandu).
Ca urmare a participării, prof.dr. Mihaela Chiribău-Albu a trimis o aplicație în vederea obținerii finanțării unei idei pe care a avut-o doamna prof. dr. Simona-Elena Amitroaiei – aceea de a face cunoscute elevilor, profesorilor și publicului larg lucrări ale unor pictori evrei. În cadrul activităților propuse prin aplicație se află și realizarea unor compoziții relaționate cu tematica Holocaustului pornind de la texte ficționale sau nonficționale, activitate coordonată de catedra de limba română. De asemenea, elevii vor crea mesaje inspiraționale legate de toleranță, de drepturile omului, imprimate pe tricouri sub îndrumarea cadrelor didactice de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design, specializarea Arte Textile - Design Textil. Elevii și studenții implicați vor fi coordonați de către doamna conf. univ. dr. Ecaterina Mărghidan, lector univ. dr. Mădălina Vieriu și asistent univ. dr. Raluca Hodoroabă ca urmare a parteneriatului de colaborare încheiat între Facultatea de Arte Vizuale și Design și Colegiul Național de Artă. Andrei RUSU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau