Institutul Regional de Oncologie se aşteaptă la un număr şi mai mare de pacienţi
Dimensiune font:
* asta pentru că s-au făcut modificări legislative în lupta împotriva cancerului * pacienţii neasiguraţi trebuie să se înscrie pe lista medicilor de familie, evaluaţi din punct de vedere a riscului de boală oncologică şi de boală cronică şi trimişi la medicul specialist
De la 1 iulie au intrat în vigoare ultimile modificări aduse Hotărârii de Guvern nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iaşi, spune că din cele din 130 de pachete de servicii medicale nou introduse care se vor efectua în regim de spitalizare de zi de la 1 iulie, 120 sunt destinate diagnosticului afecțiunilor oncologice. „Aceste pachete care se acordă atât persoanelor asigurate, cât și persoanelor neasigurate cu suspiciune de afecțiune oncologică, în baza biletului eliberat de medicul de familie sau de medicul de specialitate din ambulatoriu pentru depistarea unor boli cronice sau oncologice”, spune Mirela Grosu.
Astfel, în urma acestor modificări medicii de familie vor putea consulta, iar servicii lor vor fi decontate de CNAS, și persoane neasigurate în cazul în care suspectează că aceștia ar putea avea o boală oncologică. „Medicii de familie vor emite pentru persoanele neasigurate bilete de trimitere pentru consulturi clinice în ambulatorii și pentru investigații paraclinice, analize medicale și investigații radiologice. Materialul bioptic recoltat va fi în cantitate suficientă pentru efectuarea tuturor examenelor histopatologice, imunohistochimice, şi pentru efectuarea examenelor de biologie moleculară sau genetică, după caz”, spune Mirela Grosu.
Pentru stabilirea diagnosticului afecţiunilor oncologice, a evaluării extensiei şi a statusului clinico-biologic al pacientului, în vederea stabilirii strategiei de tratament de către comisia multidisciplinară, ulterior diagnosticului, este ferm recomandat ca cele trei tipuri de servicii să se realizeze într-un interval de 28 de zile calendaristice.
„Este o provocare pentru noi şi toate unităţile medicale să respectăm acest termen de 28 de zile lucrătoare, pentru că aşa cum ştim cu toţii, solicitările sunt mai multe decât ceea ce putem noi asigura. E nevoie de o regândire a cabinetelor, a programelor de consultaţii, a dotărilor cu echipamente medicale. Prin proiectele PNRR Ministerul Sănătăţii şi-a dorit ca toate unităţile să asigure condiţii medicale de calitate şi la timp”, a spus Mirela Grosu.
Medicul Vasile Cepoi spune că a fost necesare aceste modificări pentru implementarea Planului Naţional de Cancer pentru că boala oncologică constituie o povară serioasă financiară asupra serviciilor de sănătate, şi asupra sistemului sanitar. „Boala oncologică nu ţine cont de faptul că eşti sau nu eşti asigurat şi costurile ei sunt la fel şi pentru unii, pentru alţii. Cu atât mai mult dacă eşti neasigurat şi nu eşti identificat la timp, costurile vor fi mai mari pentru că prezentarea la medic în vederea tratamentului va fi târzie şi cu rezultate mai proaste şi cu costuri mai mari. A doua problemă se datorează dificultăţilor de implementare a acestor prevederi care ţin de relaţia cu medicul de familie şi de încurajarea medicilor de familie de a răspunde acestor cerinţe de identificare la timp a bolnavilor oncologici”, spune dr Vasile Cepoi.
În cazul pacienţilor neasiguraţi, aceştia trebuie să se înscrie pe lista medicului de familie, trebuie evaluaţi şi ei din punct de vedere a riscului de boală oncologică şi de boală cronică. „O mare parte din modificările normelor contractului cadru, valabile de la 1 iulie, se referă la implementarea Planului naţional de cancer. Sunt multe servicii introduse, dar ce este important de remarcat este faptul că persoana neasigurată poate beneficia de servicii medicale de screening sau servicii medicale de depistare a bolii oncologice. Persoana neasigurată se poate prezenta la medicul de familie dintr-o zonă arondată, se poate înscrie pe listă şi beneficia de bilet de trimitere pentru consultaţii clinică sau pentru investigaţii paraclinice. Medicul de familie raportează serviciul la Casa de Asigurări distinct pentru persoana asigurată şi pentru persoana neasigurată. La fel şi unităţile medicale clinice, paraclinice sau spitale sunt obligate să consulte pacienţii respectivi, să presteze servicii medicale, să raporteze la Casa de Asigurări aceste servicii”, spune dr Vasile Cepoi. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau