Inteligența artificială, pericol sau necesitate?
Dimensiune font:
Profesorii şi medicii ieşeni atrag atenţia că, utilizate necorespunzător, aplicaţiile gen Chat GPT pot avea influențe negative * profesorii afirmă că au existat cazuri în care aproape o clasă întreagă de elevi și-au rezolvat tema folosind chatboot-ul * folosită des pentru rezolvarea temelor, „metoda” poate duce la scăderea capacităţii de reținere şi de învățare a copiilor * la rândul lor, psihiatrii cred că, în mâinile unor persoane neinstruite, instrumentul poate fi unul periculos
În ultima perioadă, apariția aplicațiilor care utilizează inteligența artificială a început să devină o obișnuință. Astfel, programe precum ChatGPT au început să fie folosite de foarte multe persoane, chiar și în România. Această aplicație este un chatbot ce este conceput pentru a imita o conversaţie de tip uman pe baza indicaţiilor utilizatorilor. Ea a reușit să adune, la numai o săptămână de la lansare, peste un milion de utilizatori care au fost curioşi să îl testeze, potrivit companiei OpenAI. Cel puțin la nivelul țării noastre, o mare parte dintre utilizatori sunt tineri studenți sau elevi, care au găsit diferite metode prin care să-și facă viața mai ușoară. Cu toate acestea, dacă aplicațiile nu sunt utilizate corespunzător, susțin specialiștii, ele pot deveni dăunătoare. Acest aspect a fost observat și de profesorii care au identificat elevi ce își rezolvă temele cu ajutorul chatboot-ului.
,,Au existat cazuri în care am identificat aproape o clasă întreagă de elevi care și-au rezolvat tema pe această aplicație. La toți elevii tema era rezolvată perfect, iar acest lucru m-a pus pe gânduri deoarece îmi cunosc foarte bine elevii. Ulterior, am aflat chiar de la ei că au folosit această aplicație pentru a rezolva sarcinile pentru acasă. Din punctul meu de vedere, acest lucru este dăunător pentru generațiile de astăzi. Copiii trebuie să fie instruiți, să știe când pot apela la acest ajutor, să îl transforme în ceva util. În caz contrar, capacitatea de reținere, de învățare a copilul poate să scadă dramatic”, a precizat, pentru Evenimentul Regional al Moldovei, o profesoară de matematică din Iași.
,,Inteligența artificială este fascinantă dacă este folosită cum trebuie”
Fiind vorba despre o noutate în domeniul tehnologiei, reporterii Evenimentului Regional al Moldovei au discutat cu medicii psihiatrii pentru a afla cum poate afecta o astfel de aplicație. Conform acestora, ea poate fi extrem de utilă dacă este utilizată corespunzător. Totodată, proasta gestionare a acestor mijloace poate aduce și efecte negative.
,,Este o aplicație interesantă, fascinantă am putea spune. Tinerii, elevii și studenții, trebuie să fie bine instruiți și să o folosească în mod corespunzător, pentru a nu pica într-o capcană. Dacă este folosit pentru a trişa, este o problemă. Scopul inteligenţei artificiale este să înveţe şi să vină cu structuri logice de răspuns, sintactice, cât se poate de rafinate. Cu cât îi dai mai mult context, cu atât dă răspunsuri mai ample. Este un instrument extrem de interesant şi diferit de ceea ce ştiam despre inteligenţa computerelor. În mâinile unor persoane neinstruite, poate fi periculos”, a precizat Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau