Intervenție chirurgicală în premieră, la Iași
Dimensiune font:
Prima intervenție chirurgicală asistată robotic, din regiunea de Nord-Est, a fost făcută la IRO Iaşi, folosind sistemul de ablaţie tumorală minim invazivă asistată robotic. Intervenţia a fost efectuată cu un sistem achiziționat de UMF „Grigore T Popa” din Iași, în colaborare cu Institutul Regional de Oncologie Iași, prin intermediul proiectului CENEMED.
Intervenția de colectomie segmentară stângă joasă a fost făcută unui pacient de 63 de ani care avea neoplasm de colon sigmoid. Operaţia s-a făcut la Institutul Regional de Oncologie Iași și a fost realizată sub observația doctorului Victor Tomulescu, din București. „Avantajele chirurgiei robotice sunt multiple, în primul rând cele comune cu ale chirurgiei minim invazive laparoscopice, precum durerea redusă, recuperarea mai rapidă. În plus, chirurgia robotică vine cu o imagine și o accesibilitate mai bună asupra câmpului operator, ceea ce permite realizarea unei limfadenectomii extensive, cu pierderi minime de sânge și, în plus, mobilizarea redusă a formațiunii tumorale în timpul de disecție. Nu în ultimul rând, sunt avantajele ergonomiei îmbunătățite pentru chirurg și, la acest sistem robotic de care dispunem, cu două console de lucru – pentru chirurg și mentor, al posibilității de parcurgere mai rapide a curbei de învățare și de mentorat mai facil și mai imersiv”, a spus dr. Dragoș Scripcariu, cel care a făcut intervenţia chirurgicală.
Cazul a fost complet documentat și inclus în studiul desfășurat în cadrul proiectului CENEMED, care urmărește impactul mobilizării tumorale limitate asupra evoluției postoperatorii din punct de vedere al răspunsului imun și al morbidității postoperatorii la pacienții cu neoplazii pelvine. „Au fost colectate date atât din preoperator, cât și din evoluția postoperatorie imediată cu privire la răspunsul imun și morbiditatea asociată intervenției chirurgicale și neoplaziei. Mă bucur că am avut ocazia de a practica această intervenție chirurgicală și, cel mai important, că evoluția pacientului a fost una foarte bună din toate punctele de vedere. Având acces la acest sistem chirurgical robotic de ultimă generație și de condițiile deosebite existente în IRO Iași, avem convingerea că atât pacienții noștri cât și noi ne vom bucura de un act medical de calitate și de rezultate deosebite”, a spus dr. Dragoș Scripcariu.
CENEMED este un proiect unic în România, al cărui obiectiv este creșterea capacității de cercetare-dezvoltare și de transfer de cunoștințe a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași prin crearea unui centru multidisciplinar de cercetare în domeniile: urgențe cardiovasculare și toxicologice, oncologie pelvină, imunologie și genetică, nefropatologie și gastroenterohepatologie, cu scopul de a cerceta metode diagnostice și mijloace terapeutice personalizate pentru patologia din aria de interes capabile să crească supraviețuirea și să îmbunătățească calitatea vieții pacienților din regiunea de Nord-Est.
Sistemul de ablaţie tumorală minim invazivă asistată robotic funcționează în cadrul Laboratorului de ablație și intervenții de rezecții tumorale.
În cadrul proiectului CENEMED, vor fi abordate 16 teme de cercetare care reprezintă provocări prioritare în domeniu. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau