Într-o singură lună, peste 5.000 de copii ieşeni şi-au pierdut alocaţia de stat
Dimensiune font:
* printre motive se regăsesc cele legate de numărul mai mare de 20 de absențe înregistrate și nemotivate de un copil din familia beneficiară sau mandate poştale returnate de titularul alocaţiei pe o perioadă de 3 luni consecutive
Alocaţiile de stat pentru copii plătite luna trecută în judeţul Iaşi au totalizat 31,5 milioane de lei (aproximativ 5% din plăţile efectuate la nivel naţional), suma medie achitată fiind de 172,89 lei de beneficiar, conform datelor centralizate de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).
Cei mai mulţi dintre copiii care au primit bani provin din municipiile Iaşi (73.400) şi Paşcani (6.357). Pe lângă acestea, mai există alte 13 comune unde numărul de beneficiari este mai mare de 2.000: Miroslava (3.478), Ciurea (3.046), oraşul Hârlău (2.783), comuna Voineşti (2.660), Holboca (2.582), Belceşti (2.470), oraşele Târgu Frumos (2.393) şi Podu Iloaiei (2.238), Lungani (2.255), Ţibana (2.230), Tomeşti (2.176), Scânteia (2.081) şi Deleni (2.031).
De remarcat că, luna trecută, numărul beneficiarilor de alocaţii de stat a fost mult diminuat faţă de luna precedentă – de la 187.339 beneficiari în mai, la 182.197 în iunie, cea mai mică cifră din ultima jumătate de an!
Cei mai mulţi copii care şi-au pierdut alocaţiile provin din municipiul Iaşi (1.684) şi comuna Miroslava (102).
Conform Legii 61/1993 din 22 septembrie 1993, republicată, privind alocaţia de stat pentru copii, plata alocației se suspendă în luna următoare celei în care se constată unele situații, ca de exemplu: pe perioada plasamentului sau plasamentului în regim de urgență într-un serviciu de tip rezidențial; pe o perioadă de 3 luni consecutive se înregistrează mandate poștale returnate pentru titularul alocației; absențele înregistrate și nemotivate de un copil din familia beneficiară depășesc numărul de 20.
Conform legii, alocaţia de stat pentru copii se plăteşte unuia dintre părinţi pe baza acordului acestora sau, în caz de neînţelegere, pe baza deciziei autorităţii tutelare ori a hotărârii judecătoreşti, părintelui căruia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare.
Pentru copiii pentru care s-a stabilit măsura de protecţie specială, alocaţia se plăteşte în conturile personale deschise pentru aceştia de către conducătorul direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului din raza administrativ-teritorială, inclusiv pentru copiii încredinţaţi organismului privat acreditat şi licenţiat în condiţiile legii. Sumele cu titlu de alocaţie de stat pentru copii se capitalizează până la împlinirea de către aceştia a vârstei de 14 ani. După împlinirea de către titular a vârstei de 14 ani alocaţia de stat poate fi plătită direct acestuia, cu încuviinţarea conducătorului direcţiei generale, sau, în funcţie de opţiunea acestuia, poate fi capitalizată în continuare în contul personal al acestuia până la împlinirea vârstei de 18 ani. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau