Între două lumi. Poveștile românilor care caută drumul spre casă

straini-IS

Dimensiune font:

| 26-08-2024 20:49

 * într-o Românie marcată de plecări tăcute și doruri nesfârșite, poveștile celor care au ales să-și caute norocul în străinătate se întrețes cu ale celor care, după ani de căutări, se întorc acasă * în timp ce unii trăiesc visul unui trai mai bun pe meleaguri străine, alții se luptă cu provocările reîntoarcerii și redescoperirii rădăcinilor * poveștile lor dezvăluie fragilitatea, dar și forța celor care, împărțiți între două lumi, încearcă să își regăsească drumul spre casă

În ultimele decenii, România a cunoscut un fenomen complex și profund, cunoscut sub numele de „migrația tăcută.” Milioane de oameni au ales să plece în străinătate în căutarea unui trai mai bun, lăsând în urmă familii, prieteni și o țară pe care mulți o considerau lipsită de oportunități. Acest exod, deși tăcut, a modelat destine, a frânt inimi și a schimbat pentru totdeauna chipul satelor și orașelor din România.

În spatele fiecărei plecări se află o poveste personală, o motivație puternică. Pentru mulți, decizia de a emigra nu este una ușoară, ci una dictată de necesitate. Lipsa locurilor de muncă bine plătite, instabilitatea economică și, uneori, corupția endemică i-au determinat pe mulți să caute o viață mai bună în alte țări. În același timp, atractivitatea salariilor mai mari, a condițiilor de muncă mai bune și a perspectivelor de dezvoltare profesională sunt factori ce înclină balanța.

A fost greu să plec...”

Pe o stradă liniștită din Gâlțești, un sat pitoresc din inima Moldovei, casele par înghețate în timp. Unele au geamurile întredeschise, altele sunt complet părăsite, acoperișurile lor amintind de zilele în care străzile erau pline de viață, de râsetele copiilor și de forfota zilnică. Acum, tot ce se mai aude este sunetul vântului care trece prin crengile uscate ale copacilor. În acest peisaj melancolic, povestea lui Ion, un bărbat de 45 de ani, capătă o semnificație aparte.

Ion a plecat în Italia în urmă cu 15 ani, lăsând în urmă o soție tânără și doi copii mici. Satul nu-i mai oferea nicio speranță, iar munca în construcții în Italia părea singura șansă de a le asigura un viitor decent. „A fost greu să plec”, își amintește Ion, cu ochii umeziți de amintiri. „Dar ce altă opțiune aveam? Salariul de aici nu ne ajungea nici pentru pâine, darămite pentru școală și haine”.

Ca Ion, milioane de români au ales să plece din țară în căutarea unui trai mai bun.

Maria are 38 de ani și locuiește în Italia de 15 ani. A plecat din Iași, lăsându-și în urmă copilul de 3 ani și speranța că într-o zi se va întoarce pentru a-i oferi o viață mai bună. „Nu a fost ușor să plec. Am plecat cu gândul că voi sta doar câțiva ani, dar viața aici m-a prins în mrejele ei. Acum am un job stabil, dar dorul de casă mă macină în fiecare zi”, a spus Maria.

În Spania, o altă româncă, Andreea, din satul ieșean Voinești, și-a găsit locul în agricultură. „Am plecat pentru că nu mai vedeam niciun viitor în România. Îmi doream doar un loc de muncă unde să fiu respectată și să pot să-mi întrețin familia. Aici am găsit asta, dar mi-am lăsat sufletul acasă. Nu trece o zi fără să mă gândesc la părinții mei care au rămas singuri”.

Dacă în anii '90 migrația era adesea temporară, mulți plecând sezonier, astăzi românii emigrează pentru perioade lungi sau chiar pentru totdeauna. În căutarea unui loc de muncă mai bine plătit, mulți au devenit parte dintr-o diasporă românească extinsă în toate colțurile lumii.

Vieți împărțite între două lumi

Ana, o tânără de 30 de ani din Iași, a plecat în Germania acum cinci ani, la scurt timp după terminarea studiilor universitare. „Aveam o diplomă în IT, dar aici, în România, salariile erau mult sub așteptările mele. Mi-a fost dor de familie, dar am simțit că trebuie să-mi construiesc o carieră într-un loc unde munca mea era apreciată și recompensată corespunzător”, povestește Ana.

Totuși, viața în străinătate nu este întotdeauna așa cum se așteaptă cei care pleacă. Într-o țară străină, cu o cultură diferită și o limbă pe care abia o cunoști, dorul de casă devine uneori copleșitor. „Sunt zile în care mă simt atât de singură, încât îmi vine să las totul și să mă întorc acasă. Dar apoi mă gândesc la câte am realizat aici și la ce m-ar aștepta acolo. E greu să fii împărțit între două lumi”, spune Ana.

Pentru unii, adaptarea este mai ușoară, dar pentru alții, sentimentul de apartenență rămâne vag. În țară, familia și prietenii își continuă viețile fără ei, iar în străinătate, ei sunt mereu „cei din afară”. Această dualitate poate crea un gol emoțional greu de umplut.

Întoarcerea acasă: un vis sau o iluzie?

Pe măsură ce anii trec, mulți români încep să se gândească la întoarcerea acasă. Unii o fac din dorul de familie, alții dintr-un sentiment de datorie față de țară. Dar întoarcerea nu este întotdeauna ușoară. Sorin, un alt român care a lucrat în Spania timp de 12 ani, a decis să se întoarcă cu speranța de a-și începe propria afacere la Borca, satul nemțean pe care l-a lăsat în urmă cu mulți ani pentru o slujbă de bucătar în Germania. „Am crezut că o să fie simplu, că experiența acumulată în străinătate mă va ajuta să reușesc aici. Dar birocrația, corupția și lipsa de suport m-au lovit ca un zid”, povestește el dezamăgit.

În ciuda dificultăților, Sorin nu regretă decizia de a se întoarce. „Am realizat că, deși banii sunt mai mulți în străinătate, acasă este locul unde mă simt cel mai bine, unde familia și prietenii sunt aproape”, adaugă el.

Florin, un tânăr de 32 de ani, a petrecut 7 ani în Marea Britanie, lucrând în construcții: „M-am întors pentru că am realizat că aici este locul meu. Mi-am adunat banii, mi-am construit o casă și am început o mică afacere. Vreau să cred că pot construi ceva și aici, în țara mea, chiar dacă nu este ușor”.

Totuși, întoarcerea acasă nu este întotdeauna cum și-au imaginat. Mulți se confruntă cu dificultăți de reintegrare, cu un sistem birocratic dificil și cu dezamăgiri legate de lipsa schimbărilor reale în societatea românească. „Am crezut că, după tot ce am învățat afară, voi putea contribui la dezvoltarea comunității mele, dar am realizat că schimbările sunt lente, iar mentalitatea rămâne aceeași. Totuși, nu renunț”, a completat Mihai, un alt român întors din Germania.

Pentru unii, România nu mai este locul pe care l-au lăsat în urmă, iar readaptarea la realitățile locale poate fi un proces lung și dureros.

Un fenomen tăcut, dar puternic

Migrația românilor continuă, în ciuda eforturilor guvernelor de a oferi oportunități mai bune în țară. Poveștile celor care au plecat și ale celor care s-au întors rămân un testament al luptei pentru o viață mai bună.

Pe măsură ce țara se schimbă și se adaptează, rămâne de văzut dacă noile generații vor găsi motive să rămână sau să se întoarcă. Până atunci, migrația tăcută a românilor continuă, lăsând în urmă case goale, dar și visuri împlinite pe meleaguri străine. Aceasta este povestea unei națiuni care își caută calea între două lumi, în speranța că, într-o zi, cei plecați vor regăsi drumul înapoi spre casă.

Maura ANGHEL

Migrația românilor în străinătate este un fenomen complex, cu efecte profunde asupra societății. Deși pentru unii a adus prosperitate și șansa la o viață mai bună, pentru alții a însemnat sacrificii dureroase și doruri nemărginite. Această migrație tăcută continuă să redefinească identitatea românilor, atât pe cei care au ales să plece, cât și pe cei care rămân acasă, într-o Românie care luptă să-și găsească drumul între trecut și viitor.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pancesti, cu sediul in sat Pancesti, Str. Principala nr. 137, judetul Neamt, cod postal 617366, telefon 0233.764.766, fax 0371.600.700, e-mail: primariapancesti@gmail.com, cod fiscal 16404200. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiul in suprafata totala de 50,70 mp, avand ca destinatie de farmacie, situat in satul Pancesti, Str. Principala, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pancesti, judetul Neamt, compus din: 1 incapere –Oficina =16,25 mp, 1 incapere –Depozit =9,80 mp, 1 incapere –Receptura =6,80 mp, 1 incapere -Birou =6,00 mp, 1 incapere -Grup sanitar =2,50 mp, 1 incapere –Hol =4,05 mp, 1 incapere –Laborator =5,30 mp, conform caietului de sarcini, H.C.L. Pancesti nr. 33/29.07.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Achizitii Publice din cadrul Comunei Pancesti, Str. Principala nr. 137, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 Lei/exemplar, care se achita numerar la Casieria institutiei Comunei Pancesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 22.08.2024, ora 14.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pancesti, sat Pancesti, Str. Principala nr. 137, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate -unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 23.08.2024, ora 11.00, in Sala de sedinte a Comunei Pancesti, sat Pancesti, Str. Principala nr. 137, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal a Tribunalului Neamt, Piatra Neamt, Bulevardul Republicii nr. 16, judetul Neamt, cod postal 610005, telefon 0233.212.294, fax 0233.216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.07.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Letcani, cu sediul in comuna Letcani, satul Letcani, Str. Principala nr. 156, judetul Iasi, telefon 0722.214.562, fax 0232/296.770, e-mail: primaria.letcani@yahoo.ro, cod fiscal 4540488. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 977 mp, Tarlaua 28, Parcela 3P (parcela 805/1), avand CF nr. 65415, nr. cadastral 65415, situat in intravilanul satului Letcani, F.N., apartinand domeniului public al Comunei Letcani, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. Comuna Letcani nr. 69/25.07.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: se obtine la cerere pe suport hartie de la sediul Comunei Letcani. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Achizitii Publice din cadrul Comunei Letcani, cu sediul in satul Letcani, Str. Principala nr. 156, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 200 Lei/exemplar, ce se achita la Casieria Comunei Letcani. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.08.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 22.08.2024, ora 15.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura al Comunei Letcani, din satul Letcani, Str. Principala nr. 156, comuna Letcani, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 2 exemplare, 1 exemplar original si 1 exemplar copie. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 23.08.2024, ora 09.00, la sediul Comunei Letcani, din comuna Letcani, satul Letcani, Str. Principala nr. 156, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Iasi, Sectia Contencios Administrativ si Fiscal, cu sediul in municipiul Iasi, Str. Elena-Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232/211.265, fax 0232/219.662, e-mail: tr-iasi-pgref@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.07.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilanul satului Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.08.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 09.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 02.09.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 10.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 12.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
Doar 9 din 16.661 inculpați au fost achitați, în acest an, la Iași!
26/08/2024 23:59

 * matematic, 98,88% dintre rechizitorii au fost corect intocmite, procurorii au condus bine anchetele, erorile judiciare au dispărut din peisajul magistraturii ieşene * mai mult, in cele opt luni scurse ...

Un milion de lei pentru organizarea „Sărbătorilor Iașului”
26/08/2024 23:58

* pe langă evenimentele cu caracter religios dedicate Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, programul include spectacole de muzică in cartiere, „Parc de Distractii” la Strandul Municipal, un conce ...

De luna viitoare, vom opri la trei semaforare, în Podu Iloaiei
26/08/2024 22:42

* introducerea semaforizării in intersectiile din Podu Iloaiei ar reduce cu 60% timpii de asteptare pentru traversarea orasului la orele de varf, proiectul fiind premergător celorlalte solutii pe termen mediu ...

Cozile de la punctele de colectare, motiv de descurajare pentru reciclare!
26/08/2024 22:39

 Tot mai multi ieseni si-au exprimat in ultima perioadă nemultumirea pentru faptul că nu-si pot recupera garantia pentru deseurile reciclate la punctele de colectare amplasate in apropierea marilor magaz ...

  Ghid de supraviețuire în Iașul supraaglomerat
26/08/2024 20:59

În fiecare dimineată agitată de luni, străzile Iasului sunt pline de masini, iar forfota cotidiană isi face simtită prezenta. Fiecare minut pierdut in trafic devine o luptă intre răbdare si frustra ...

Închirierea unui apartament în capitala Moldovei, misiune aproape imposibilă!
26/08/2024 17:49

A mai rămas aproximativ o lună de zile pană la startul noului an universitar, iar multi tineri care isi continuă studiile in Iasi isi caută, pe ultima sută de metri, chirie in capitala Moldovei. Foarte mu ...

În fiecare an, foarte mulți ieșeni ajung în stare gravă la spital din cauza ciupercilor
26/08/2024 17:48

* „Efectele toxice cele mai grave apar după consumul de ciuperci necomestibile, dar uneori si ciupercile comestibile crescute pe un sol impregnat de substante toxice pot avea efecte nocive dar si de modu ...

Câștigul salarial mediu brut la Iași, în creștere cu 15% față de anul trecut
26/08/2024 17:47

* castigul salarial mediu net a ajuns in luna iunie 2024, in judetul Iasi, la 5.013 de lei, cu 3,1% mai mic fată de cel inregistrat la nivel national La data de 30 iunie 2024, numărul de salariati din judetu ...

Încă 278 de ieșeni cu Bacalaureat!
26/08/2024 17:46

* doar o treime dintre cei care au susţinut Bacalaureatul de toamnă din acest an au primit note de trecere * la nivelul judeţului Iaşi, rata cumulată de promovare inainte de contestaţii este de 28,99% * p ...

Două gospodine, surori, n-au altă soluţie decât să se lupte în fizic cu vecinii
26/08/2024 17:44

Surorile R.A.R. şi F.R. locuiesc in aceeaşi casă, intr-un sat de langă Podu Iloaiei. Ele sunt vecine cu fraţii L.M. şi A.M., dar relaţiile dintre cele două familii lasă mult de dorit. Sunt chiar duşm ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei