Investiții în toate sectoarele de activitate!
Dimensiune font:
Dezbaterile legate de buget au dus la modificări benefice pentru oraș * astfel, peste 70 de amendamente, susținute de toate forțele politice din Consiliul Local, au fost incluse în proiectul de buget și practic nu există sector de activitate care să nu aibă prevăzute fonduri pentru investiții
Conform documentului bugetului, valoarea veniturilor este estimată la suma de 1.167.008.210 lei (circa 236 de milioane de euro), iar cea a cheltuielilor la 1.215.608.210 lei (circa 247 de milioane de euro), diferența de 48.600.000 lei urmând a fi finanțată din excedentul anilor precedenți.
Pentru secțiunea de funcționare vor fi alocați 635.576.720 lei, iar pentru secțiunea de dezvoltare 580.031.490 lei (din care circa 60% reprezintă sume primite de la Uniunea Europeană / alți donatori în contul plăților efectuate și prefinanțări).
La bugetul local se adaugă bugetul centralizat al instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii (spitalele „Sf. Spiridon”, „Dr. C. I. Parhon și de Recuperare, unitățile de învățământ preuniversitar de stat – 71, Direcția Locală de Evidență a Persoanelor, Poliția Locală, Direcția Creșe, Direcția de Asistență Socială, Muzeul Municipal „Regina Maria”, Ateneul Național, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” și Editura Junimea), care vizează cheltuieli de 355.574.670 lei și venituri de 338.582.190 lei, diferența provenind din excedentul anilor anteriori.
Astfel, bugetul general al Municipiului Iași pe acest an are o valoare totală de 1.571.182.880 lei (aproximativ 319 milioane de euro).
Proiectele care vor primi finanțare din fonduri externe nerambursabile sunt estimate la o sumă de 378.806.430 lei (circa 77 de milioane de euro; 56.880.040 lei subvenții de la bugetului de stat și 321.926.390 lei sume primite de la Uniunea Europeană.
Reparații la școlile și liceele din oraș
În ceea ce privește amendamentele consilierilor, aceștia au propus alocarea sumei de 300.000 lei pentru studii de soluţii arhitecturale pentru regenerare urbană spaţii publice în Municipiul Iaşi. Alți 150.000 lei vor fi cheltuiți pentru furnizarea şi montare a 36 de cişmele în cartierele Municipiului Iaşi = 150.000 lei. Trecătoarea Trei Ierarhi va fi modernizată cu 110.000 lei, iar alți 100.000 lei au fost alocați pentru înființarea Centru Municipal de Prevenție și Sănătate Publică într-un spațiu aparținând Municipiului Iași.
În zona unităților școlare, sunt 110.00 lei alocați pentru reparații capitale la sala de sport a Liceul Tehnologic ,,Dimitrie Leonida” Iași. De asemenea, vor fi proiectate reparații capitale la cămine C1, C2 și C3 - Colegiul Tehnic de Transporturi şi Construcţii Iaşi (450.000 lei), la care se adaugă 110.000 lei pentru proiectare și reparații capitale la căminul Liceului Tehnologic de Mecatronică şi Automatizări.
Alte propuneri
Alte amendamente includ următoarele investiții:
* Cofinanțare achiziție echipamente medicale Spitalul Clinic de Recuperare = 350.000 lei;
* Construirea de parcări subterane şi supraterane;
* Redistribuirea sumei de un milion lei de la Spitalul Clinic Județean de Urgență ,,Sf. Spiridon” astfel:
* Dotarea cu microscop electronic Clinica ORL - Spitalul Clinic Județean de Urgență ,,Sf. Spiridon” = 480.000 lei;
* Reparații capitale fațadă Clinica Chirurgie - Spitalul Clinic Județean de Urgență ,,Sf. Spiridon” = 520.000 lei;
* Dotarea cu echipamente medicale - Spitalul Clinic ,,Dr. C. I. Parhon” = 300.000 lei;
* Modernizare teren sintetic stadion ,,Emil Alexandrescu” = un milion lei;
* Studiu de fezabilitate pentru crearea unui Centru Educativ pentru Tineret pe amplasamentul fostei tabere școlare Ciric = 250.000 lei;
* Reparații capitale la Grădinița PP20 = 250.000 lei (din care 150.000 lei pentru lucrări de reparații la interior și 100.000 lei lucrări de reparații la împrejmuire);
* Realizarea HUB-ului ,,Iași - Connect” în clădirea CTR = 300.000 lei;
* Susținerea Festivalului Industriilor Creative Iași ,,Romanian Creative Week (RCW)” - 740.000 lei;
* Reabilitare termică și electrică și igienizare subsol la Școala Gimnazială ,,Ion Simionescu” Iași;
* Achiziții servicii sociale pentru îngrijirea la domiciliu a persoanelor vulnerabile = 500.000 lei;
* Expertizare statui Mihail Kogălniceanu, A.D. Xenopol, Ștefan cel Mare și Sfânt = 50.000 lei;
* Pachet „Nou Născut” pentru mame aflate în dificultate (500 lei/copil) = 500.000 lei;
* Achiziție bust Dimitrie Gusti = 35.000 lei;
* Modernizare teren sintetic stadion ,,Emil Alexandrescu” = un milion lei;
Străzi modernizate
Nu au fost uitate nici străzile din oraș. Sunt propuse pentru proiectare și modernizare următoarele artere: strada Dealul Zorilor, strada Basarabi, trecătoarea Vișan, șoseaua Munteni, strada Fortus, strada Caprelor, strada Popăuți, strada Dezrobirii, strada Crivăț, strada Miron Costin, strada Petre Șchiopu, strada Gheorghe Doja, strada Prof. Nicolae Zamfir, strada Iftimie Bârleanu, strada Belvedere, strada Ponoarelor, strada Oancea. Pentru modernizare sunt propuse strada Gloriei, strada Podoleanu, strada Prof. Th. Văscăuțeanu, strada Dr. Victor Babeș, aleea Copou, strada Turcu, strada Dr. Nicolae Vicol, strada George Coșbuc, strada Alexandru Vlahuță, strada Dumitrașcu Cantacuzino, strada Lupiţei, varianta șoseaua Rediu, strada Muntenimii, șoseaua Munteni, strada Simion Bărnuţiu, strada Albineţ, strada Hotin, strada Călugăreni, strada Bucovinei, strada Alba Iulia, strada Teascului, fundac Strugurilor, strada Poienilor, bandă suplimentară de circulație pe direcția șoseaua Arcu – strada Păcurari (adiacent pasaj Octav Băncilă), drum acces Aeroport, strada Aurel Vlaicu - Ciurchi, strada Ion Roată, strada Titu Maiorescu, strada Nicolae Istrate, strada Pojărniciei, stradela Sofia Nădejde prin supralărgire la patru benzi de circulaţie pe tronsonul pod Cicoarei - strada Cicoarei și alte străzi cu indicatori tehnico - economici aprobați din excedent în valoare de opt milioane lei.
Tren urban în Iași
Încă un milion de lei a fost alocat pentru încheierea unui parteneriat între Consiliul Județean Iași – Municipiul Iași și Ministerul Transporturilor în vederea realizării obiectivului Trenul Metropolitan și alocarea de fonduri pentru elaborarea studiului de fezabilitate aferent acestui obiectiv. Bugetarea participativă va scoate don conturiler municpalității două milioane lei, iar cu 490.000 lei va fi realizat Master Planul pentru Circulația Bicicletelor și Proiectare. În ceea ce privește Palatul Roznovanu, va fi elaborat un studiu de fezabilitate pentru accesibilizarea persoanelor cu dizabilități în sediul Primăriei Municipiului Iași și clădirile Direcției Generale Economice și de Finanțe Publice Locale) - 150.000 lei. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau