Istoria Fabricii de bere din Iași distrusa de imobiliari
Dimensiune font:
Berea Zimbru este un produs simbol pentru celebra Fabrică de bere din Iași care a rezistat vreme de trei secole, dar în cele din urmă a ajuns pe mâna șacalilor imobiliari. Prima fabrică de bere din România a fost construită la Iași și a purtat numeroase denumiri, printre care și „Berăria Veche”, a fost naționalizată de comuniști și numită Fabrica de Bere Zimbru Iași. Pe terenul din Păcurari, în locul Fabricii de bere unde au rămas doar ruine și boscheți, vor fi construite un hotel și un cabinet medical
Berea Zimbru este poate cea mai cunoscută și îndrăgită băutură alcoolică îmbuteliată a României de altădată. Produsă în istorica Fabrică de bere Zimbru Iași din zona Păcurari, celebra băutură a fost exportată în state precum Turcia, Rusia sau Franța și, cu toate că consumul de bere nu a încetat niciodată la nivel mondial, Fabrica de bere din Iași este acum o ruină călcată în picioare de șacalii imobiliari.
Istoria Fabricii de bere din Iași este cu totul specială și este strâns legată de primele atestări documentare ale producției indutriale de bere în țara noastră. Primele consemnări despre producția berii în România au fost făcute chiar din aceste zone ale Moldovei, documentele istorice din 1.402 menționând despre berea produsă în „sladnițele” și „povernele” aflate în administrarea așezămintelor mănăstirești.
Primele atestări oficiale ale producției de bere din zona Iașului au fost făcute de Paul de Alep în 1653, care l-a însoțit pe tatăl său – patriarhul Antiohei Macarie III într-o călătorie în Estul Europei cu mai multe opriri în zona Iașului și a Moldovei. Un secol mai târziu, la ordinul lui Alexandru Ioan Mavrocordat se înființa pentru medicul german Herlet Gerach (medic la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași) o fabrică de bere situată „la vale de cișmeaua lui Păcurar”. Documentele erau semnate în anul 1786, iar atunci au fost realizate primele investiții serioase în producția și fermentarea hameiului.
Fabrica de bere din Iași a avut mai mulți proprietari și denumiri până la venirea comuniștilor
Fabrica de Bere din Iași a avut apoi mai mulți propritari și denumiri. Istoria fabricii din Iași începe cu adevărat după ce germanul Herlet Gerach a ieșit din peisaj, au urmat la conducerea fabricii Tudora Mihailovna, Ignat Sultz, iar apoi Natan Steiner, care avea să facă din grajdurile din Păcurari un adevărat simbol al Europei în ceea ce privește producția de bere. Evreul Natan Steiner devine proprietarul fabricii în 1832.
În anul 1845, sub conducerea lui Johan Zweck, fabrica începe să producă băuturi la standarde ca în Germania, fiind vorba despre trei feluri de bere descrise în felul următor: „beri di ace di rând și alta di o deosebită cualita, precum ace din staturile Germaniei, vestita bere di Bavarie”, după cum este descrisă în documentele vremii. Leia Ialeșu, următorul proprietar al fabricii, a denumit-o „Berăria Veche” în 1879, iar cinci ani mai tărziu ajunge în proprietatea lui Peisch Haimovici.
Inginerul Nicu Nanu a revoluționat Fabrica de bere din Iași
Ajunsă în proprietatea lui Nicu Nanu, Fabrica Zwek sau Berăria Veche devine într-un final fabrica Zimbru. Dacă înainte hameiul și berea erau ținute în butoaie din lemn și prelucrate cu ajutorul aparatelor mișcate de cai, Nicu Nanu duce la o revoluționare a producției. Acesta modernizează clădirile și introduce mașini electrice în fabrica din Păcurari, aceasta fiind alimentată cu energie electrică încă din 1896, cu mult timp înainte ca energia electrică să fie extinsă și în restul orașului Iași.
Imediat după încheiera Primului Război Mondial, patroni ai fabricii devin Avram Beniaminovici și Mihai Catap, care îl aduc la Iași pe maistrul berar Rudolf Giller, din Germania. Acesta schimbă complet fața fabricii de bere din Păcurari. La finalul celui de-al II-lea Război Mondial, în 1948, fabrica este naționalizată, iar statul devine noul proprietar.
Istorica Fabrică de bere Iași și-a mutat producția la Onești după ce a fost privatizată prin metoda MEBO
Regimul comunist a deschis și o secție pentru alcool etilic rafinat, iar aici s-au produs sortimente de bere precum Zimbru, Copou, Bucium, Breazu, Unirea, Ciric sau Moldova. Majoritatea sortimentelor de bere au avut o concentrație alcoolică de 12,5 la sută. În anul 1991, Fabrica de bere Zimbru devine societate comercială pe acțiuni, iar în anul 1992 este privatizată. Declinul Fabricii de bere Zimbru Iași a început în anul 2003, la scurt timp după ce fosta companie de stat a fost privatizată prin celebra metodă MEBO și a ajuns în mâinile șacalilor imobiliari.
Omul de afaceri Vasile Ciobanu din Bacău este acum proprietarul mărcii de bere Zimbru, care este în continuare produsă sub aceeași siglă, dar departe de aroma și savoarea de altădată. Vasile Ciobanu este proprietar al fabricii de bere Albrau și a mutat producția de bere din Iași în Onești.
Un hotel Continental și o clinică medicală apar în locul Fabricii de bere Zimbru din Păcurari
După o serie de privatizări și vânzări repetate, producția a fost închisă definitiv în 2007. Ultimul proprietar al terenului fostei Fabrici de Bere Zimbru din strada Păcurari 95 este omul de afaceri Radu Petrică Enache, patronul lanțului hotelier Continental Hotels SA. Radu Enache a plătit în 2007 o sumă de 6,5 milioane de euro vânzătorului Ioan Zapodeanu pentru terenul în suprafață de 10.000 mp. În 2019, patronul Continental Hotels SA a depus un Plan Urbanistic Zonal care prevede construirea unui hotel cu 7 etaje și o clinică medicală cu 3 etaje care ar urma să fie întinse pe jumătate din platforma de 10 mii mp din strada Păcurari, la baza pasajului Octav Băncilă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau