6.000 de pacienți consultați de o terapeută falsă într-un spital din România. Cum verificăm competența unui psihoterapeut
Dimensiune font:
3 ani de închisoare este pedeapsa pe care a primit-o o terapeută falsă care a evaluat și a oferit consultații într-un mare spital din România, după cum a scris Hotnews.ro aici. Mii de pacienți au fost evaluați și au primit consultații de la psiholoaga cu diplomă cumpărată dintr-un bar. SmartLiving.ro a vorbit cu un psiholog atestat de Colegiul Psihologilor din România despre riscurile terapiilor făcute după ureche de nespecialiști în cazul problemelor de sănătate psiho-emoțională.
În ultimii ani, a crescut numărul celor care sunt dispuși să ofere consiliere, în contextul în care se vorbește tot mai mult despre sănătatea emoțională și despre importanța terapiei. Numărul de psihiatri, de exemplu, a crescut simțitor în România între 2011 și 2021, chiar dacă rămâne încă mic comparativ cu celelalte state din Uniunea Europeană. A crescut și numărul de psihologi, psihoterapeuți, coach, consilieri pentru dezvoltare personală, specialiști în wellbeing, poate și al falșilor psihologi, care își arogă calitatea de specialiști, dar nu sunt acreditați de Colegiul Psihologilor, cum a fost cazul Sorinelei Paraschiv.
Psiholog Iulia Barca: „Este ca și cum ai vrea să înveți să conduci de la cineva care nu a învățat să conducă”
„Dacă o persoană cu probleme de ordin psiho-emoțional ajunge la un pseudo-specialist, riscurile sunt numeroase: de la agravarea problemelor cu care se confruntă (în absența unui sprijin ghidat coerent, bazat pe știință și teorii valide), la mai multă confuzie în privința acestora, la auto-învinuire (când procesul terapeutic miraculos nu «funcționează»), la declanșarea altor probleme de fond, poate chiar mai serioase, sau la pierderea încrederii în specialiști sau în ajutorul pe care l-ar putea primi din partea acestora. Este ca și cum ai vrea să înveți să conduci de la cineva care nu a învățat să conducă, dar s-a plimbat de câteva ori cu mașina“, explică Iulia Barca, psiholog clinician și psihoterapeut cu formare cognitiv comportamentală, acreditat de Colegiul Psihologilor din România și specializat în metoda de lucru numită „Compassionate Inquiry” dezvoltată de Gabor Mate.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau