Iunie, o lună liniştită în ceea ce priveşte poluarea cu praf
Dimensiune font:
Monitorizarea calităţii aerului efectuată pe raza municipiului Iaşi prin intermediul autolaboratorului în zona Podu de Piatră şi a staţiei fixe de fond urban IS-2 din Decebal Cantemir, evidenţiază faptul că în luna iunie nu au fost depăşite valorile maxime admise pentru nici unul din poluanţii monitorizaţi. În afara municipiului Iaşi, depăşiri ale valorilor limită zilnice s-au înregistrat doar la indicatorul PM10 măsurat gravimetric în staţia IS-6 Bosia-Ungheni
În luna iunie 2023, ca urmare a monitorizarii calității aerului de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iaşi prin intermediul reţelei automate de monitorizare din judeţ, s-a constata că pentru municipiul Iaşi, valorile înregistrate de către autolaboratorul din zona Podu de Piatră pentru poluanţii proveniţi din trafic, precum şi cele înregistrate de staţia fixă de fond urban IS-2 din zona Decebal-Cantemir, nu pun în evidentă depăşiri ale valorilor maxime admise la niciunul din poluanţii monitorizaţi. „Concentraţiile medii zilnice au aceeași evoluție, iar valorile din trafic măsurate cu autolaboratorul în zona Podu de Piatră sunt uşor mai ridicate decât în celelate staţii, fără însă a depăşi, în niciunul din cazuri, valoarea limită zilnică admisă de 50 μg/m3, lucru confirmat şi de măsurătorile gravimetrice pentru PM10 din staţiile IS-2, IS-4 şi IS-5. Și în cazul dioxidului de azot – NO2, valorile provenite din trafic înregistrate cu autolaboratorul IS-M1 în zona Podu de Piatră sunt în general uşor mai ridicate decât valorile din staţia IS-2 fond urban Decebal-Cantemir, dar în ambele cazuri sunt mult mai mici decât maxima orară admisă (200 µg/m3)”, spun oficialii APM Iaşi.
Situaţia înregistrată la nivelul municipiului Iaşi în luna iunie 2023 este comparabilă cu cea din luna iunie a anului trecut când, de asemenea, valorile măsurate ale poluanţilor monitorizați de staţiile IS-1 din Podu de Piatra (închisă temporar la acest moment din motive tehnice) și IS-2 din Decebal-Cantemir nu au depăşit maximele admise la niciunul din poluanţii monitorizaţi.
Poluare în judeţ. Una din cauze: lucrările la DJ 249 A
În schimb, în afara municipiului Iaşi, măsurătorile înregistrate în cele trei staţii fixe - IS-4 Aroneanu, IS-5 Tomeşti şi IS-6 Bosia-Ungheni pun în evidenţă depăşiri ale valorii limită zilnice la indicatorul PM10 măsurat gravimetric în staţia IS-6 Ungheni. Este vorba de 11 depăşiri ale valorii limită zilnice pentru protecţia sănătăţii umane (50 µg/m3) înregistrate în prima jumătate a lunii iunie, cauzele posibile ale acestor depăşiri fiind lucrările de modernizare a drumului judeţean DJ 249 A şi alte surse locale, corelate cu condiţii meteo nefavorabile dispersiei. Media lunii iunie a indicatorului PM10 a variat de la 18,46 µg/m3 în IS-4 Aroneanu la 51,48 µg/m3 în IS-6 Bosia-Ungheni. În celelalte două staţii, valorile medii lunare ale indicatorului PM10 gravimetric au fost 20,64 µg/m3 pentru staţia IS-5 Tomești şi 21,48 µg/m3 pentru staţia IS-2 Decebal-Cantemir. Aceste valori sunt comparabile cu mediile lunare din luna iunie 2022. „Menționăm că, din data de 10.06.2023, în stația IS-4 Aroneanu se fac doar determinări gravimetrice pentru PM10, pentru poluanții monitorizați automat fiind întreruptă transmisia de date din considerente tehnice. Pentru indicatorul PM2,5 măsurat gravimetric în staţia de fond urban IS-2 Decebal-Cantemir (pentru care legislaţia prevede doar valoarea limită anuală de 25 μg/m3), în luna iunie s-a constatat o evoluţie similară celei pentru PM10, respectiv valorile concentraţiilor medii zilnice de PM2,5 şi PM10 înregistrate la staţia IS-2 au acelaşi trend, cresc simultan pe acelaşi interval de timp. Media lunii iunie pentru PM2,5 este de 10,85 μg/m3”, au mai precizat responsabilii APM Iaşi. Potrivit acestora, situaţia lunii iunie se înscrie în caracteristica perioadei calde a anului, aprilie – august, când în mod obişnuit se înregistrează cele mai puţine depăşiri şi valori mai mici la toţi indicatorii monitorizaţi comparativ cu perioada rece. Aceasta deoarece în intervalul aprilie-august, pe de o parte nu avem una dintre principalele surse de emisii de poluanţi – arderea combustibilului pentru încălzirea rezidenţială, iar pe de altă parte este perioada cu vegetaţie, cu rol extrem de important în reţinerea şi filtrarea poluanţilor.
Poluarea din Iași poate fi redusă la jumătate. Măsurile care pot fi luate, explicate de oamenii de știință
Faptul că Iașul este unul dintre cele mai poluate orașe din România este extrem de cunoscut la nivel național. Cu toate acestea, municipalitatea a anunțat că, în ultimii ani, numărul de depășiri semnalate de către stațiile de monitorizare a scăzut considerabil. Astfel, în 2018 au fost înregistrate nu mai puțin de 165 de depășiri, în timp ce în 2022 au fost înregistrate doar 44. Cu toate acestea, susțin oamenii de știință, aceste măsurători, efectuate doar în anumite zone ale orașului, pot fi irelavante. ,,Faptul că municipalitatea se preocupă de acest lucru și transmite mesaje populației este un aspect pozitiv, îmbucurător. Aceste statistici nu ajută în mod real populația. Este important să vedem starea drumurilor, mai ales la periferie, unde lucrurile nu stau atât de bine. Aceste măsurători scot în evidență anumite aspecte, din anumite zone ale orașului”, a precizat prof. univ. dr. Silviu Gurlui.
Specialiștii susțin că, în continuare, singura speranță pentru diminuarea gradului de poluare în reprezintă natura. Astfel, în această perioadă a anului, cu vegetație abundentă, poluarea va fi mai puțin resimțită de către populația orașului. Astfel, adaugă oamenii de știință, ar trebui să existe un plan pe termen lung iar în oraș să fie plantați arbori specifici, care ar scădea la jumătatea gradul de poluare.
,,În această perioadă a anului, când vegetația este abundentă, o mare parte din poluare este preluată de către natură. O parte din praf este reținută de către vegetație. Pe termen lung ar trebui dublată plantarea copacilor. Există tipuri de copaci care au o anumită structură a funzei, ce poate reține praful sau alte toxine din atmosferă, atât vara cât și pe timpul răcoros, cum ar fi toamna sau iarna. Vegetația joacă un rol important și trebuie să ne gândim la acest aspect pe termen lung. Astfel, poluarea din Iași ar putea fi redusă cu cel puțin 50%”, adaugă prof. univ. dr. Silviu Gurlui.
Totodată, specialiștii le recomandă ieșenilor să apeleze la ajutorul instalațiilor de purificare a aerului, ce pot fi folosite în propriile locuințe. Conform acestora, instalațiile reduc particulele de praf și pot filtra și mulți alți compuși. Lucian STATE, Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau