Jocurile de noroc trimit tot mai mulți ieșeni la psihiatru!
Dimensiune font:
* în România există mai multe aparate de joc decât medici! * „Este o dependență care poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă sau de statutul social. La un moment dat, în București, pe un singur bulevard erau nu mai puțin de 16 astfel de săli de jocuri, iar lucrurile arată la fel și în Iași sau în alte orașe ale țării”, precizează psihiatrul ieșean Ovidiu Alexinschi
Dependența de jocuri de noroc este o reală problemă la nivel național, iar acest lucru este observat și de către medici. Casinourile și sălile de jocuri sunt prezente la orice colț de stradă, reprezentând un factor de risc pentru populație. Conform psihiatrilor, dependența de jocuri de noroc sau de cunoscutele „păcănele” poate apărea la orice vârstă și orice om poate cădea în plasa provocată de mirajul banilor câștigați ușor. „În România există mai multe aparate decât medici! Sunt peste 60.000de aparate, conform statisticilor din 2021. Este o dependență care poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă sau de statutul social. La un moment dat, în București, pe un singur bulevard erau nu mai puțin de 16 astfel de săli de jocuri, iar lucrurile arată la fel și în Iași sau în alte orașe ale țării”, precizează dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola din Iași.
Totodată, susține acesta, reclamele abuzive, prezente atât în mediul online cât și la televizor, reușesc să atragă tot mai mulți adepți.
Jocurile de noroc, la îndemâna oricui
În ultimii ani, accesul la jocurile de noroc a devenit extrem de facil. Astfel, nici măcar nu mai este nevoie să te deplasezi pentru a juca la păcănele sau la pariuri sportive. În mediul online au apărut foarte multe platforme care atrag clienții cu oferte care mai de care mai avantajoase. Și acest lucru, susțin specialiștii, reprezintă un important factor de risc, o reală capcană pentru cei prezenți în mediul online.
,,Jocurile de noroc online sunt deschise non-stop, sunt foarte accesibile. Acest lucru este periculos. O persoană care dezvoltă o dependență începe să se ascundă, să mintă pentru a face rost de bani. Este afectat întreg ecosistemul persoanei, este vorba despre o distrugere progresivă și sistematică a funcționalității persoane și nu vorbim doar despre partea financiară. Se poate ajunge la delicvență iar acest trend al promovării păcănelelor ar trebui să fie oprit", adaugă medicul ieșean.
Dependența de jocuri de noroc, la fel de periculoasă ca dependența de droguri
Cu siguranță, susțin specialiștii, această dependență trebuie să fie tratată cu seriozitate, deoarece paote distruge foarte multe vieți. Educația și măsurile de ordin legislativ sunt doar două dintre soluțiile identificate pentru scăderea numărului de persoane care pică în această plasă. „Când vorbim despre soluţii, trebuie să ne referim în primul rând la educaţie şi la măsurile de ordin legislativ care se pot lua. Trendul european este de a interzice reclamele la jocuri de noroc, dar la noi în ţară se întâmplă exact contrariul. Există multe metode prin care clienţii sunt atraşi şi ţinuţi în sălile de joc. De multe ori, aceste locaţii se asociază cu baruri şi clienţii sunt atraşi cu băuturi ieftine sau gratuite”, încheie dr. Ovidiu Alexinschi.
Medicul ieșean a mai subliniat că recuperarea unei persoane care a dezvoltat dependență de jocuri de noroc este foarte complicată și de durată. Astfel, un alt factor, ce poate conduce la reușită, este susținerea familiei. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau