Jumătate dintre gravidele de la Maternitatea „Elena Doamna” suferă de o formă gravă COVID
Dimensiune font:
Secția de Terapie Intensivă de la singura maternitate suport-COVID din Moldova ajunge la capacitate maximă. Jumătate dintre femeile gravide care se prezintă la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași suferă de o formă gravă a infecției cu Sars-CoV2. Astfel, medicii se văd nevoiți să recurgă la operațiile premature, pentru ca viețile bebelușilor să nu fie puse în pericol.
Medicii Maternității „Elena Doamna” Iași au prezentat situația nașterilor de la unitatea medicală. Aceștia au stabilit că numărul mamelor infectate cu COVID care au născut prematur este mult mai mare comparativ cu femeile care au născut prezentând un test negativ.
Specialiştii spun că formele grave de COVID prezente la femeile însărcinate nu pot fi tratate fără să pună în pericol sănătatea bebelușilor. Din acest motiv, nașterile survin mult mai repede și sunt efectuate prin cezariană. „Ele au lipsă de oxigen, hipoxie, cu saturația de oxigen scăzută. Trebuie efectuate niște manevre asupra lor, de exemplu, până la intubație sunt și o serie de medicamente care se administrează. Lipsa de oxigen se reflectă și la făt, evident și fătul intră tot în hipoxie, într-o suferință fetală”, a declarat dr. Răzvan Socolov, medic ginecolog, șef de secție Maternitatea„Elena Doamna” din Iași.
Medicii spun că pentru a fi evitate tragediile în astfel de situații, operațiile de cezariană sunt făcute și mai devreme de 30 de săptămâni. „Cel mai mic copil extras la noi a fost de 1 kg, ceea ce însemnă 29 de săptămâni din cauza unei paciente care a fost intubată. Copilul s-a adaptat ulterior”, a declarat dr. Răzvan Socolov.
După operație, bebelușii născuți din mame infectate COVID sunt transferați în compartimentul de terapie intensivă neonatală de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Mămicile pot să își vadă micuții abia după ce se recuperează total. La unele paciente, infecția cu Sars-CoV 2poate dura și câteva săptămâni. „În acest moment, suntem încercați de un număr din ce în ce mai mare de cazuri și din păcate infrastructura nu ne permite o extindere nelimitată a numărului de paturi de terapie intensivă”, a declarat Gabriel Martinescu - manager Maternitatea„ Elena Doamna”.
De la începutul pandemiei la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași au fost tratate 200 de paciente infectate cu COVID 19. Andrada ANTON
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau