Jumătate dintre ieșeni nu vor să audă de stomatolog!
Dimensiune font:
Sănătatea dentară ar trebui să reprezinte o prioritate pentru toată lumea, dar destul de mulți ieşeni au tendința să amâne vizitele la dentist. Jumătate dintre aceștia spun că nu au fost niciodată la stomatolog, fie pentru că nu consideră că au nevoie, fie din lipsa banilor.
Statisticile arată că 80% dintre persoane au probleme dentare, iar consumul de produse pentru igiena orală este sub media europeană. Din cei 80% cu probleme dentare, 49% nu au vizitat un cabinet stomatologic. Motivul invocat în 64% din cazuri este costul ridicat al tratamentelor stomatologice.
Medicii recunosc şi ei faptul că preţurile serviciilor medicale stomatologice de înaltă clasă sunt mari în comparaţie cu salariul mediu, fapt care îi îndepărtează pe mulţi de cabinetele medicilor dentişti. „Deși educăm de mulți ani pacientul român, accentuând importanța prevenției și faptul că sănătatea generală începe cu dinții, iar imunitatea este influențată semnificativ de accesul la serviciile stomatologice, studiile și realitatea ne arată că al doilea motiv major pentru care acesta nu ajunge la medicul stomatolog este lipsa resurselor, a banilor, în principal”, a declarat dr. Ionuț Leahu.
Soluţie pe timp de criză: plata dinţilor în rate!
Din cauza scumpirilor, anul acesta ar trebui să alocăm un buget mai mare cu 17% pentru serviciile stomatologice, ajungând la o medie anuală de aproximativ 2.000 lei. Pentru a atrage clienţi, unele cabinete sau clinici dentare acceptă plata în rate sau stabilesc soluţii de plată prin intermediul băncilor şi creditelor bancare fără dobândă sau comisioane. Astfel, pacienţii pot beneficia de servicii medicale stomatologice de care au nevoie în rate fără dobândă, dar cu un impact mult mai redus asupra buzunarului.
Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că vizita la medicul dentist ar trebui să devină un obicei pe care să-l efectuăm cu regularitate la interval de 6 luni, pentru control şi depistarea anumitor probleme sau afecţiuni. Însă realitate lucrurile nu stau întotdeauna aşa. Dintre persoanele care merg mai des la dentist, circa 8% ajung o dată pe lună sau chiar mai frecvent. „Acum, stomatologia modernă este practicată fără experimentarea durerii, cu ajutorul anesteziei dentare, într-un mod eficient şi rapid, fiind redusă durata şedinţelor de lucru dar şi a numărului vizitelor. Totodată, funcţie de bugetul pacientului sunt oferite diverse opţiuni de tratament”, a spus dr. Tudor Alexandru.
Amânarea vizitei la dentist duce la agravarea problemelor
Medicii stomatologi spun că cele mai uzuale tratamente de prevenție sunt consultul, radiografia și procedurile de igienizare profesională. „Din păcate, la noi încă nu se face prevenţie şi prevenire a infecţiilor şi afecţiunilor stomatologice. Mai mult, mulţi pacienţi asociază încă frica de dentist cu experienţele care le-au traumatizat copilăria. Din această cauză pacienţii ajung la noi cu afecţiuni grave. Trebuie însă să înţelegem că amânarea rezolvării problemelor dentare nu duce şi la dispariţia lor, ci, din contra, la agravare şi complicarea lor, fapt care duce, implicit, la preţuri mai costisitoare ”, a spus dr. Mihaela Tănase. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau