La Iași au născut, anul trecut, 140 de minore!
Dimensiune font:
* ponderea rural/urban a suferit o nouă inversiune în ultimii zece ani - în 2020 au fost înregistrate la Iași 104 fetițe-mamă din mediul urban și doar 36 din mediul rural * din cele 140 de minore devenite mame anul trecut, 75 au fost cu vârsta de 17 ani, 39 cu vârsta de 16 ani, 20 cu vârsta de 15 ani, 3 la 14 ani și 3 la 13 ani * în România, există cea mai tânără bunică din Europa: a născut la 12 ani și a devenit bunică la 23 de ani!
Datele statistice evidențiază o realitate dureroasă pentru secolul 21: România are 23 la sută din totalitatea mamelor minore din Europa. Profesorul Mircea Onofriescu, medic primar la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași, a declarat, într-un interviu acordat postului Radio Iași, că numai anul trecut, la Maternitatea „Cuza Vodă” au fost înregistrate 140 de mame minore, dintre care 75 au fost cu vârsta de 17 ani, 39 cu vârsta de 16 ani, 20 cu vârsta de 15 ani, 3 la 14 ani și 3 la 13 ani. „Sunt niște tragedii umane și familiale pe care noi le înregistrăm la Maternitate pentru că, efectiv, sunt niște drame. Să vezi niște fetițe care ar trebui să se joace cu păpușile și ele nasc și trebuie să se ocupe de îngrijirea și de creșterea unor nou născuți. De altfel, România mai deține un record mondial cu totul și cu totul special, în România, există cea mai tânără bunică. Această femeie din România a născut la 12 ani și a devenit bunică la 23 de ani. Sunt niște date statistice care nu sunt nici pe departe onorante. Și încă un lucru pe care vreau să-l transmit este faptul că din nefericire, dacă în anul 2010 ponderea mamelor minore era mult mai mare în mediul rural, în 2020 ponderea este în sens invers, sunt mult mai multe mame minore în mediul urban, comparativ cu mediul rural. Deci, în 2020 au fost 104 fetițe din mediul urban și 36 din mediul rural și raportul era cu totul și cu totul invers în urmă cu 10 ani. Deci, este necesară educație sanitară și educație sexuală în școli, asta este una din marile provocări care trebuie să revină sistemului de învătământ și, bineînțeles, și sistemului de sănătate din România”, a menționat prof. Mircea Onofriescu, pentru Radio Iași.
Acesta susține că riscurile la care este expusă o adolescentă care rămâne însărcinată sunt foarte, foarte numeroase. „Marea majoritate sunt asociate cu numeroase infecții genitale și, efectiv, trebuie să ne implicăm, cadrele medicale care reușesc să monitorizeze o sarcină sau care să asiste la naștere aceste fetițe, colaborarea cu psihologul din maternitate este foarte, foarte importantă. Sunt niște sarcini cu risc obstetrical crescut, din nefericire, marea lor majoritate nici nu pot naște natural pentru că ele nu au conformația și gradul de dezvoltare fizică pentru a putea naște natural, se ajunge la intervenții chirurgicale, la operație cezariană”, a declarat prof. Mircea Onofriescu.
De remarcat faptul că, în acest an, primul copil născut la Iași a fost al unei mame minor. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau