La Iași se construiește un nou spital ultramodern, în valoare de sute de milioane de euro
Dimensiune font:
* acesta va fi construit în zona Bucium, pe o suprafață de peste 4 hectare și va avea o capacitate totală de 350 paturi * s-a stabilit chiar și cine îl va construi, deși sursa de finanțare rămâne incertă * Consiliul Județean speră să poată obține o finanțare Programul Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești – PNIIUS * totul ar costa câteva sute de milioane de euro, luând în calcul clădirea și dotările
Bolile respiratorii vor avea o acoperire spitalicească la standarde ultramoderne, la Iași. Cel puțin asta pretinde Consiliul Județean Iași, care a anunțat, marți, că primul spital pe care instituția îl va construi de la zero și-a adjudecat constructorul. „Contractul a fost câștigat de Asocierea Construcții Erbașu & Conest SA și are o valoare de atribuire de 421.148.330,50 lei, fără TVA, finanțare pe care o putem obține prin Programul Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești – PNIIUS”, se arată în comunicatul CJ Iași.
Licitația s-a desfăşurat cu clauză suspensivă, mai precis sub condiţia obţinerii banilor europeni necesari finanțării lucrărilor.
„Obiectivul general al proiectului de investiție propus îl reprezintă creșterea calității actului medical, într-o clădire cu un design contemporan, dotată și echipată la standarde europene, cu o capacitate sporită de a deservi pacienții cu afecțiuni respiratorii. De asemenea, latura ştiintifIcă și didactică va putea fi dezvoltată în spații conforme”.
„Având în vedere faptul că Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie laşi deserveşte întreaga regiune Nord-Est cu experienţă şi expertiză de peste 90 de ani în tratamentul bolilor respiratorii, cu personal de înaltă competenţă clinică şi academică şi un aparat administativ dedicat şi eficient, luând invăţămintele esenţiale din pandemia SARS-COV-2 şi arătând disponibilitate la schimbare şi adaptare pentru nevoile comunităţii, considerând că specialitatea de pneumologie, pneumoftiziologie şi chirurgie toracopulmonară sunt specialități medicale fără de care nu se poate realiza un act medical la standarde internaţionale în județul Iaşi, dar remarcând gradul de uzură al clădirilor Spitalului Clinic de Pneumologie, se propune construirea unei clădiri medicale noi, care să includă în aceeaşi locaţie toate secţiile spitalului, în amplasamentul din Şoseaua Bucium nr. 106, unde sunt disponibil 42.977 metri pătraţi, cu o structură de 3 corpuri de clădire legate între ele prin coridoare în care să funcţioneze atât secţiile actuale, cât şi structuri noi, a căror necesitate este inerentă datorită modificărilor nevoilor de ingrijiri medicale ale comunităţii”, se arată în Referatul de aprobare a documentaţiei tehnico-economice (Studiu de Fezabilitate cu elemente de DALI) şi a indicatorilor tehnico-economici, pentru realizarea obiectivului de investitii „Construirea şi dotarea Spitalului Clinic Integrat de Boli Respiratorii Iaşi".
Unitatea medicală va avea o suprafață desfășurată, totală, de 4,88 hectare, inclusiv parcări şi spații tehnice. Aici sunt incluse un spațiu verde (pădure) de aproape 2 hectare, un lac, 358 locuri de parcare auto și 70 locuri de parcare pentru biciclete.
Viitorul Spital de Boli Respiratorii va avea o capacitate totală de 350 paturi, din care 320 de paturi pentru spitalizare continuă, 10 paturi spitalizare de zi și 20 de paturi pentru terapie intensivă.
Locurile de spitalizare continuă vor fi împărţite între specialităţile medicale: Secţia Pneumologie I - 75 paturi (inclusiv saloane izolatoare, 2 paturi NTB, 5 paturi alocate compartimentului de endoscopie, 3 paturi somnologie), Secţia Pneumologie II - 75 paturi (sector adulti 46 paturi TBC, 4 paturi NTB, 25 paturi pneumologie), Secţia Pneumologie III - 62 paturi (inclusiv saloane izolatoare, 4 paturi NTB, 4 paturi somnologie, 15 paturi cronici RMR - recuperare medicală respiratorie), Secţia Pneumologie IV - 43 paturi (sector adulţi 37 paturi TBC şi 6 paturi MDR), Secţia de chirurgie toracică CTP - 50 paturi, Secţia pneumologie pediatrică - 15 paturi distribuite pe categorii de vârstă, Compartiment Terapie Intensivă - 20 paturi dispuse radial. Sectorul Spitalizare de zi va avea un Centru de diagnostic de zi, cu 10 paturi. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau