Laptele şi cornul, subiect de gâlceavă politică !
Dimensiune font:
Maricel Popa, senator PSD: „Alexe a furat până și mâncarea de la gura copiilor. A privat 82.000 de elevi de pachețelul zilnic!” * replica CJ Iaşi : „Copiii ar fi putut să aibă astăzi produsele pe bancă, dacă în 2019, când s-a lansat acordul cadru anterior, nu s-ar fi făcut pe 3 ani, ci pe întreaga perioadă, până în 2023!”
Elevii din județul Iași nu au primit, până în prezent, niciunul dintre produsele pe care statul este obligat să le dea gratuit preșcolarilor și elevilor de clasele I-VIII, prin Programul pentru școli al României 2017-2023. Senatorul Maricel Popa, preşedintele PSD Iaşi, spune că, în Iaşi, sunt peste 82.000 de elevi de clase primare și gimnaziu care ar trebui să primească pe parcursul unei săptămâni, gratuit, 2 porții de fructe și/sau legume, 2 porții de lapte, o porție de produse lactate și 5 porții de produse de panificație.
„Atitudinea celor de la Consiliul Județean Iași este de neînțeles. Lucrurile puteau fi făcute din timp și banii recuperați după alocările de la Guvern. Din păcate, nimic nu funcționează acolo. Iar Costel Alexe pare complet depășit de activitatea administrativă. Multiplele dosare penale și nenumăratele scandaluri în care a fost implicat în ultimii ani sunt convins că l-au afectat negativ și nu mai poate fi preocupat 100% de proiecte și funcționarea instituției. Nu este posibil ca la mai bine de 3 luni de la începerea anului școlar să privezi peste 82.000 de școlari de un drept facilitat de autorități. Degeaba vorbim despre educație și modernizarea școlilor dacă administrația județeană nu este în stare să organizeze la timp o licitație banală. Se poate uita Costel Alexe în ochii copiilor lui știind că alți 82.000 de școlari așteaptă zilnic fructele, laptele și cornul?”, spune parlamentarul ieşeam.
Dangă: „Procedura e una greoaie”
De partea cealaltă, oficialii Consiliului Județean se apără spunând că nu e vina lor dacă la licitaţiile vizând achiziţia respectivelor produse nu se prezintă nimeni. „La momentul actual, procedura de achiziții pentru produsele ce vor fi distribuite în școli este în curs de desfășurare. Licitația se realizează pe 15 loturi, incluzând cinci zone de distribuție și trei tipuri de produse: lapte și produse lactate, panificație, fructe, respectiv mere. Ca urmare a faptului că pe anumite loturi nu a fost depusă nicio ofertă, procedura de achiziție a fost reluată. Precizăm că prețurile produselor sunt stabilite prin hotărâre de guvern – HG 640/2017. Lista prețurilor a fost actualizată în august 2022. Din păcate, acordul cadru încheiat în anul 2020 nu a prevăzut și acest ultim an școlar din cadrul programului, care este definit între 2017 și 2023. Am fost nevoiți, imediat după ce, la finalul lunii august 2022, Guvernul a alocat banii, să demarăm o nouă procedură de achiziție. Aceasta, conform regulilor în vigoare, este una greoaie. Am avut deja o primă deschidere a ofertelor. Din păcate, pentru produsele lactate, pe niciunul dintre cele cinci loturi geografice nu am primit nicio ofertă. Guvernul României știe că producătorii sau furnizorii de produse lactate consideră banii alocați foarte puțini. În noiembrie, Guvernul a făcut o actualizate a prețurilor la lactate și vom relua procedura pe lactate, urmând, într-o primă fază, să semnăm contractele cu ofertanții care vor fi declarați câștigători pentru ofertele primite pe corn și pe măr”, spune Marius Dangă.
Popa, arătat cu degetul!
Mai mult, vicepreședintele Consiliului Județean Iași susţine că o parte din vină revine fostei conduceri a instituţiei, care, atunci când a fost lansat acordul cadru, l-a făcut pe 3 ani, şi nu pe întreaga perioadă, până în 2023.
„Evident, ne exprimăm părerea de rău pentru copiii care sunt văduviți de aceste produse. Ar fi putut să aibă astăzi produsele pe bancă, dacă în 2019, când s-a lansat acordul cadru anterior, nu s-ar fi făcut pe 3 ani, ci pe întreaga perioadă, până în 2023. Toate consiliile județene din țară care furnizează lapte, corn și măr pentru copii au avut acordul cadru încheiat până în anul școlar 2023. La Iași, conducerea anterioară a Consiliului Județean a luat această decizie, care a fost una în defavoarea copiilor”, a mai declarat vicepreședintele Consiliului Județean Iași. Lucian STATE
* * *
„Toate aceste situații penibile mă determină să cred că acest personaj (n.r. Costel Alexe) nu are sentimente și este total imun la nevoile și necesitățile ieșenilor. În doi ani de mandat nu are niciun proiect finalizat, nicio realizare. Și cu toate acestea clamează public că este iubit și apreciat de oameni. Sunt convins că cel mai târziu în 2024 va deveni istorie din punct de vedere administrativ și politic, iar Iașul va scăpa de cel mai rușinos mandat din istoria funcționării Consiliului Județean” - Maricel Popa, senator PSD
„Mi-am mușcat degetele și limba când am văzut că senatorul Maricel Popa îndrăznește să vorbească despre subiectul neimplementării programului Lapte și corn în județul Iași acum. Sunt un om al soluțiilor și urăsc să pun în sarcina predecesorilor vreo nerealizare prezentă dar mă aștept măcar la decență din partea celor care, din neatenția sau neștiință, au produs această încurcătură” - Marius Dangă, vicepreşedinte CJ Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau