Latifundiarul Ion Zapodeanu, patru ani după gratii
Dimensiune font:
* omul de afaceri ieşean a fost acuzat că a vândut în folosul propriu un teren de 6.700 mp situat în zona Abator, aparținând statului * judecătorii au fost ceva mai blânzi în cazul altor persoane din dosar, cărora pedeapsa le-a fost redusă sau suspendată * decizia magistratilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție este definitivă
Punct final, după 15 ani, într-un dosar care vizează proprietăţi imobiliare din intravilanul Iaşiului. Judecătorii ÎCCJ l-au condamnat definitiv pe omul de afaceri Ion Zapodeanu, la 4 ani de închisoare cu executare. Judecătorii l-au condamnat pe omul de afaceri pentru înstrăinarea unor active ale statului ce constau terenuri şi imobile în zona Abator, dosarul fiind instrumentat de DNA. Judecătorii ÎCCJ au fost ceva mai blânzi în cazul altor persoane din dosar, cărora pedeapsa le-a fost redusă sau suspendată.
Din rechizitoriul procurorilor DNA reiese că la data de 29 ianuarie 2008, Gineta Roman, care era director general al unei societăţi comerciale, beneficiind de ajutorul consilierului juridic Lucian Drîmbă, a dispus, la solicitarea lui Ioan Zapodeanu, printr-o decizie, restituirea în natură a unui teren de 6.708,64 mp, (din care clădiri şi construcţii având o suprafaţă construită de 1.459,77 mp situate în municipiul Iaşi).
Această decizie a fost dispusă cu încălcarea dispoziţiilor legale, deoarece firma respectivă nu era proprietară a terenului respectiv. Firma avea doar drept de superficie asupra suprafeţei respective, proprietar fiind statul român.
În acelaşi context, Roman a respins notificarea adevăratului proprietar al terenului ca fiind tardiv formulată.
Prejudiciu de jumătate de milion de euro
Acţionând în această modalitate, suspecta Roman Gineta a cauzat un prejudiciu în valoare de 510.919 euro în dauna firmei pe care o reprezenta, în valoare de 268.345 euro în dauna statului român şi un folos în valoare de 779.265 euro pentru omul de afaceri Ioan Zapodeanu.
La data de 8 martie 2010, Mariana Popa, în calitate de registrator la OCPI Iaşi, urmare a unei cereri depusă de avocatul Călin Ovidiu Olteanu, a dispus în mod nelegal intabularea dreptului de proprietate asupra terenului în favoarea lui Zapodeanu.
Pentru ascunderea originii ilicite a bunurilor imobile provenite din săvârşirea de infracţiuni, Zapodeanu a mandatat-o pe soţia sa, Dumitriţa, să încheie un contract de vânzare-cumpărare, prin care a transferat surorii acesteia din urmă, Oana Roxana Călin, o cotă parte de 5 la 100 din imobilul respectiv, pentru suma de 65.000 lei.
Ulterior, în urma unui partaj voluntar, Zapodeanu a transferat în totalitate cumnatei sale terenul şi construcţiile contra sultei de 20.000 euro.
Pedeapse mai blânde
Iniţial, Zapodeanu a fost condamnat de Curtea de Apel Iaşi la 5 ani de închisoare, iar ceilalţi complici ai lui de la Mica Industrie şi OCPI au primit la rândul lor pedepse. Cu toţii au contestat decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Prin decizia de ieri Înalta Curte admite apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi şi de persoanele inculpate în dosar. „Reduce durata pedepsei principale aplicată inculpatului Zăpodeanu Ioan pentru săvârşirea infracţiunii de la 4 ani închisoare la 3 ani închisoare. Reduce durata pedepsei complementare aplicată inculpatului Zăpodeanu Ioan constând în interzicerea exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat de la 4 ani la 3 ani. Contopeşte pedeapsa principală de 3 ani închisoare şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor, cu pedeapsa princială de 3 ani închisoare şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor, stabilită de instanţa de fond şi aplică inculpatului Zapodeanu Ioan pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 1/3 din cealaltă pedeapsă, rezultând pedeapsa principală de 4 ani închisoare şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor, care se execută după executarea pedepsei principale. Dispune executarea pedepsei închisorii conform art.60 Cod penal”, au decis judecătrorii ÎCCJ.
În şedinţa de ieri ÎCCJ a redus durata pedepsei principale aplicate Marianei Popa de la 4 ani închisoare la 3 ani închisoare şi îi reduce şi durata pedepsei complementare constând în interzicerea exercitării drepturilor, respectiv exercitarea drepturilor de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, de la 4 ani la 3 ani.
O altă persoană inculpată în dosar care beneficiază de reducere a pedepsei principale este Gineta Roman. Pedeapsa în cazul ei este redusă de la 4 ani închisoare la 3 ani închisoare. I se reduce durata pedepsei complementareă privind exercitarea drepturilor de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, de la 4 ani la 3 ani.
De reducere a duratei pedepsei principale beneficiază şi Lucian Drîmbă, de la 4 ani închisoare la 3 ani închisoare, precum şi durata pedepsei complementare constând în interzicerea exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de la 4 ani la 3 ani.
Lui Lucian Drâmbă i se aplică şi pedeapsa complementară prin care i se interzice exercitarea dreptului de a ocupa funcţia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, pe o durată de 3 ani. Decizia pronunţată pe 15 decembrie, de ÎCCJ, este definitivă. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau