Lavanda de Movileni, punct de atracție rurală
Dimensiune font:
La 25 de kilometri de Iași, în comuna Movileni, lângă Delta Moldovei se află cea mai mare cultură ecologică de lavandă din județ, pe o suprafață de aproximativ șase hectare. Totul a fost făcut de la zero de Monica Balla și familia sa, în urmă cu aproximativ trei ani. Membrii familiei s-au ocupat de plantarea lavandei, îngrijire și prelucrarea florilor din care sunt făcute uleiul esențial și apa florală.
Cultura de lavandă de la Movileni se deosebește de celelalte culturi din zonă prin faptul că fermierii nu folosesc pesticide pentru tratarea plantelor, iar produsele obținute sunt 100% naturale. „Eu am fost plecată pentru o perioadă în străinătate și mă gândeam de mult să mă întorc. Atunci ne-a venit ideea de a planta un lan de lavandă. Următorul pas a fost să ne cumpărăm un teren și am plantat lavandă pe aproximativ șase hectare. Împreună cu familia, ne ocupăm acum de îngrijirea lavandei. Ne-am inspirat foarte mult de la o cultură din Franța pe care am vizitat-o”, a declarat Monica Balla, fermier.
Cheia succesului, când vine vorba de lavandă, este răbdarea. Acele tufe mov, frumos parfumate cresc în timp, iar uleiul lor poate fi obținut în al doilea an de la plantare. „Noi, în primul an am tăiat toate florile și le-am lăsat ca îngrășământ pentru lavandă. Adică am pus foarte puține flori. Pot spune că mereu sunt momente grele atunci când lucrezi terenul, iar din primăvară suntem mai tot timpul ocupați cu îngrijirea lavandei. Activitatea este influențată și de condițiile meteo și sperăm să nu fie furtuni vara ca să ne scuture florile de lavandă. Până acum am încercat să ținem totul din scurt. Pentru cine înființează o plantație mică este foarte ușor, dar cine are o plantație mare va avea mai multe probleme. Trebuie să ai utilaje și multă forță de muncă”, a mai spus Monica Balla.
Investiții minime, muncă multă
Începând din acest an, plantația de lavandă de la Movileni a obținut certificatul ecologic, ceea ce înseamnă că produsele sunt naturale.
„Am ales agricultura ecologică pentru că nouă ne place să mâncăm sănătos, și cultura ecologică pentru lavandă oferă o durată mai lungă de viață. Acest lucru este benefic și pentru uleiul esențial care este mult mai sănătos. Începând cu acest an avem certificat ecologic. Anul trecut am avut o producție de șase tone de lavandă, floare verde. Noi o distilăm folosind un cazan din inox din care scoatem produsele finale: uleiul de lavandă și apă florală naturale. Întreg procedeul se face pe bază de abur, cu foarte multă grijă”.
Pentru a ajunge să obții certificatul ecologic ai nevoie de multe avize din partea specialiștilor, care trebuie făcute la centre din alte orașe din țară.
„Nu este atât de costisitor să ai o cultură de lavandă. Aș putea spune că este foarte multă muncă fizică. Noi ne dorim să mergem pe produse ecologice, testate dermatologic. Din păcate, în Iași nu se fac astfel de teste, ele se fac doar în București. Uleiul esențial se testează în Timișoara. Specialiștii văd dacă există în compoziția uleiului esențial pesticide sau alți compuși toxici”, a mai spus fermierul.
Pentru că oamenii au început să pună preț pe calitatea produselor pe care le folosesc, agricultura ecologică este din ce în ce mai căutată. Astfel, fermierii din România vor să vândă lavanda către țările din Vest.
„Pot spune că statul oferă sprijin tinerilor fermieri. Noi ne gândim să accesăm niște fonduri europene. Există cerere pe piața din străinătate pentru lavanda din România. Cei din Europa sunt axați pe produse bio, de aceea noi am ales și ecologicul pentru că se cere foarte mult. Acel certificat și toate analizele sunt valorificate foarte mult pe piață”, a conchis Monica Balla. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau