Lista candidaților PNL și PSD la primăriile din județ
Dimensiune font:
Cei 98 de primari din județul Iași, cu mici excepții, candidează pentru un nou mandat în fața comunităților pe care le conduc. Liberalii și social-democrații și-au împărțit aproape în mod egal județul, ca număr de candidați care ocupă în prezent funcția de primar. Racolări au fost de ambele părți, dar cele mai multe au fost inițiate și concretizate de PSD.
Unii dintre candidații care figurează pe listele de mai jos nu au fost încă lansați oficial, dar surse ZDI din ambele partide au confirmat informațiile. Am împărțit listele în trei categorii: urban, zona metropolitană și mediul rural (fără comunele limitrofe Iașului).
Ce primari au racolat PSD și PNL
Social-democrații au racolat opt actuali primari: șase de la PNL și câte unul de la USR și PMP. De la liberali, PSD i-a atras pe Cătălin Martinuș (Dobrovăț), Constantin Golduț (Balș), Costel Hugianu (Stolniceni Prăjescu), Neculai Miron (Valea Seacă), Ionel Oneagă (Gropnița) și Vasile Butnaru (Brăești). Pe listă se înscrie și viceprimarul PNL de la Lespezi (Lucian Marcu) care îl va concura pe primarul liberal actual. Un primar PSD care nu va mai candida este Constantin Hîra de la Heleșteni, în locul lui fiind Benone Șofrac. De la USR și PMP, social-democrații i-au racolat pe Leon Bălteanu (Mircești) și, respectiv, Silviu Isari (Gorban).
Liberalii au atras și ei doi primari actuali ai PSD: Viorel Ilie de la Răducăneni și Dănuț Nechifor de la Ruginoasa. În același timp, PNL l-a readus cu „acte în regulă” în partid pe Damian Butnariu: primarul din Mogoșești Siret care, în 2020, a candidat independent dar sprijinit „din umbră” de PNL, în contextul unui scandal public despre care ZDI a scris pe larg la acel moment (dosarul „Sex la Primărie”). Liberalii au mai racolat alți doi primari actuali: Maricel Turcu (Andrieșeni) de la PMP și Constantin Hodoroabă (USR) de la Movileni.
În urma racolărilor, PSD și PNL și-au împărțit, practic, aproape egal cele 98 de unități administrativ-teritoriale. O excepție este Ciprian Grosu (USR) de la Rediu, care a rămas în partidul cu care a câștigat alegerile în 2020. Mai există unele situații punctuale în județ în care primarii aleși în urmă cu 4 ani nu mai sunt în funcție. De exemplu, primarul din Trifești (Alexandru Ivănucă) a decedat în urmă cu câteva luni (la alegeri candidează fiul acestuia) sau, la Oțeleni, unde primarul a fost demis din cauza unui conflict de interese. O situație de excepție este și în Hălăucești – primarul actual de la PNL (Petru Burbulea) nu va candida, dar din partea liberalilor va fi Iosif Anton (fost primar și actual consilier de primar). Nici la Probota nu e clar dacă va candida sau nu primarul actual din partea liberalilor.
Cum arată situația pe orașe
După cum este de așteptat, cea mai disputată primărie va fi cea a municipiului Iași. Mihai Chirica (PNL) și Bogdan Balanișcu (PSD) sunt candidații desemnați ai celor două partide aliate la nivel național, dar adversare la nivel local. Din partea altor organizații, se cunosc deja unii dintre ceilalți competitori: Marius Bodea (ADU), Tudor Ciuhodaru (AUR), Cosette Chichirău (România ECO) și Andrei Ciuhodaru (REPER).
Celelalte patru orașe sunt împărțite în mod egal de PNL și PSD, în ceea ce privește numărul de primari. În cazul liberalilor, primarii Marius Pintilie (Pașcani) și Ioan Alexa (Podu Iloaiei) candidează pentru un nou mandat, avându-i ca principali adversari pe Dumitru Pantazi (fost primar) și, respectiv, Marius Grădinaru (ambii PSD). Primarii PSD din Hârlău (Radu Curcă) și Târgu Frumos (Ionel Vatamanu) vor, de asemenea, să mai petreacă patru ani în fruntea administrației, ei fiind contracandidați de Constantin Cernescu (fost primar PSD, înainte de 2020) și, respectiv, Neculai Zugravu (ambii PNL).
Situația candidaturilor în mediul peri-urban și cel rural
În Zona Metropolitană Iași (ZMI) sunt, în prezent, 26 de comune, conform asociației ZMI. Cu excepția comunei Rediu, ceilalți primari actuali vor reprezenta PNL sau PSD în alegeri, cu avantaj pentru liberali (18 față de 7 primari). La Rediu, liberalii vor merge pe mâna lui Cristi Condrea, iar social-democrații cu Elvis Mocanu.
În celelalte 67 de unități adminstrativ-teritoriale, nu este clar dacă există o problemă cu candidatura lui Constantin Zaminiscu (primarul PNL de la Probota) – Tot în cazul PNL, nu există încă o confirmare certă cu privire la numele candidatului pentru comunele Brăești, Ciohorăni, Lungani și Tătăruși. În context, amintim că primarul PNL din Brăești a fost racolat de PSD, iar celelalte trei localități sunt puternice fiefuri social-democrate, iar primarii în funcție câștigă alegerile, de regulă, la un scor covârșitor. De exemplu, în 2020, primarul Costel Iosub din Tătăruși a câștigat alegerile cu 93% – aproape 2.000 de voturi față de cele 150 ale contracandidatului liberal.
Alegerile locale se vor desfășura pe 9 iunie, odată cu cele europarlamentare. De astăzi, toate partidele intră oficial în pre-campanie, iar, din 9 mai, în campanie electorală.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau