Luna Sculptorilor Români - Marcel Guguianu și drumul său artistic, de la Bârlad la Washington
Dimensiune font:
Deschiderea șirului de evenimente care au loc sub genericul „Luna sculptorilor români” a avut loc, miercuri, la Ateneul Național prin omagierea lui Marcel Guguianu, figură emblematică a artelor plastice din țara noastră.
Parteneriatul cu Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad a permis expunerea unor lucrări din vasta colecție donată de autor instituției din orașul natal. Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului, a prezentat o succintă biografie a sculptorului, care a trecut la cele veșnice în 2012, la aproape 90 de ani. Sculptorul, care a trăit la Bârlad, Iași și București, are o operă vastă, realizând sculpturi de mărime medie, ansambluri statuare, busturi în bronz și marmură.
Lucrări ale sale au fost amplasate în spații deschise (parcuri, grădini publice) sau închise (muzee și teatre), în colecții particulare sau publice din țară, dar și din Europa (Italia, Iugoslavia, Danemarca, Olanda, Franța, Germania, Grecia), Canada, Japonia, Statele Unite ale Americii, America de Sud etc. A fost primul artist al genului care a avut, după Brâncuși, o expoziție în SUA. Cu prilejul momentului evocator, criticul de artă Maria Bilașevschi s-a referit la aspectele artistice ale operei remarcabilului sculptor, iar Vladlen Babcinețchi, directorul proiectului, a făcut o sinteză a manifestărilor incluse în Luna Sculptorilor Români.
Tot ieri, pe esplanada Palatului Culturii, publicul a făcut cunoștință cu artiștii care au realizat 12 borne kilometrice din proiectul Via Transilvanica, amplasate aici într-un ,,Cerc solar”. „Aceste borne au fost cioplite în andezit de un grup de tineri sculptori și studenți din Iași pe care i-am cooptat în acest spectaculos program. Fiecare lucrare este unicat și abordează teme legate de istorie, tradiție, religie și natură. Pentru noi, ca tineri artiști, participarea la LSR reprezintă un stimulent și pentru unii chiar o rampă de lansare. Bineînțeles, este o mare bucurie să participăm cu creații la un eveniment de ținută foarte înaltă”, ni s-a destăinuit Alexandru Burlacu, coordonatorul grupului care realizează bornele Via Transilvanica.
Spectacol artistic într-un nou circuit în aer liber și în săli de expoziție
Și ziua a doua a Lunii Sculptorilor Români va fi bogată în evenimente, având în centrul acestora artiști valoroși, afirmați și confirmați nu doar în România, ci și peste hotare.
La ora 10, Baia Turcească va găzdui, sub genericul „Art Sessions”, o dezbatere despre arta contemporană, la care vor participa sculptorii Mircea Roman și Aurel Vlad, iar moderarea va fi realizată de muzeograful Petra-Carina Stadoleanu.
Maramureșeanul Mircea Roman a studiat sculptura la Cluj, după care s-a stabilit în București prin repartiție guvernamentală. După prima sa expoziție din 1989, ajunge la Londra, câștigând bursa de la Delfina Studio. Astfel, începând cu anul 1992, Mircea Roman a locuit și creat în capitala Marii Britanii. După 14 ani petrecuți acolo, Roman și-a mutat atelierul la București. Este singurul sculptor român care a câștigat Premiul pentru Sculptură al Trienalei de la Osaka, cel mai mare premiu de acest fel din lume, la ediția din 1992 (premiu de achiziție în valoare de 80.000 de dolari).
Aurel Vlad, originar din Galați, face parte și el din aceeași generație și este prezent în sălile de expoziție de la Baia Turcească, dar și la Palatul Braunstein.
În parteneriat cu Muzeul Brukenthal Sibiu, organizatorii LSR vă invită să admirați, de la ora 11.00, la Palatul Braunstein, lucrările unui semnificativ artist plastic al timpului, Theodor Hrib, originar din comuna Arbore (Suceava), desăvârșit artistic în Capitală.
Un alt spațiu de expunere este Muzeul Mitropolitan, care îl va avea ca oaspete, începând de mâine, la ora 16, pe valorosul sculptor de peste Prut Valentin Vârtosu, într-un eveniment Intitulat „Sinaxar – Troița românească - Arc peste Timp”, al cărui curator este Ioan Răducea, iar partener Muzeul de Istorie și Etnografie Ungheni, Republica Moldova. Valentin Vârtosu este un nume de referință al artei plastice din Republica Moldova. El lucrează cu diverse materiale: piatră, fier, lemn, ceramică, sticlă, sfoară, cupru, plastic, gresie etc. Lucrările sale se află în colecții publice și private din țară și de peste hotare. A fost distins cu mai multe premii la numeroase expoziții-concurs naționale și internaționale. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova și membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici (AIAP).
În programul manifestărilor de joi, 20 februarie, se află și alte vernisaje: „Portrete” – Vladimir Predescu (Muzeul Municipal „Regina Maria”, ora 13.00), Virgil Scripcariu (Palatul Culturii, ora 14.00), „Însemne” – Daniela Grapă (Muzeul Mitropolitan-Calea Crucii, ora 16.30), „Rădăcini” – Elena Ilash, Florin Marin (Muzeul Mitropolitan – Baptisteriu, ora 17.00).
La Galeria ArtEast, de la ora 18.00, în expoziția de grup „CERC DESCHIS”, se vor întâlni cu publicul Alexandru Burlacu, Eduard Costandache, Ionuț Eavaz, Rudolf Kocsis, Horațiu Lăpușan, Leontin Păun, Mihai Savin, Valentin Soare, Mircea Ștefănescu, Ioan Pop Vereta, curatori fiind Dana Lungu și Dragoș Pătrașcu.
Vasile ARHIRE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau