Majoritatea refugiaților doar tranzitează Iașul
Dimensiune font:
* mii de refugiații din Ucraina sunt preluați de autoritățile din Iași
* cei mai mulți dintre cei care fug din calea bombelor doar tranzitează orașul * printre cei sosiți ieri se află și 20 de gimnaste
* zeci de copii din unitățile de protecție socială din Regiunea Vinnytsia și Odesa vor fi preluați de instituțiile din Iași
* în Tătărași a fost amplasată o tabără cu 200 de locuri de cazare
* la Centrul Expozițional Moldova vor fi depozitate ajutoarele colectate de la populație
Joi dimineață au ajuns în Iași 38 de cetățeni ucraineni din Regiunea Vinnytsia. Femei și copii de toate vârstele, de la un an la 66 de ani, au ajuns, în sfârșit, într-un loc sigur. Printre ei se află și 20 de gimnaste. Refugiații vor merge la căminul Gaudeamus al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. „În acest moment, toți sunt cazați în căminul Gaudeamus, unde le sunt asigurate toate condițiile și mâncarea. Mulțumirile noastre merg către Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, pentru sprijinul acordat. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și Ansamblul Artistic Profesionist Constantin Arvinte al CJ Iași vor organiza în perioada următoare activități pentru grupul de copii, astfel încât să recapete puțin din normalitatea copilăriei”, a spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.
De asemenea, 1.106 cetățeni din Azerbaijan au venit cu trenul direct din Ucraina.
„Suntem pregătiți pentru a putea asigura și cazare, la nevoie, însă conform ultimelor informații pe care avem, toate persoanele care vor veni cu acest tren vor fi urcate într-o altă garnitură care a fost pregătită deja de Ministerul Transporturilor pentru a ajunge la București unde vor fi cazați la Romexpo, urmând ca după să își termine deplasarea către casă. Din informațiile pe care le avem de la poliția de frontieră, sunt două doamne însărcinate motiv pentru care ambulanțele sunt pregătite”, a declarat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.
În data de 02 martie, pe la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni au intrat 1.174 de mașini cu 5.267 persoane, din care 2.630 ucraineni. Feroviar au intrat, în total, 198 de persoane, din care 104 ucraineni în două trenuri.
Zeci de copii din unitățile de protecție socială Vinnytsia și Odesa, la Iași
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași pune la dispoziția refugiaților din Ucraina 107 locuri în centrele de plasament de pe raza județului. Aceste locuri sunt destinate minorilor care se află în centrele de protecție socială din Ucraina. Cele mai multe locuri vor fi la Centrul Rezidențial Bucium, unde vor fi cazați aproximativ 60 de persoane. Refugiații vor mai fi cazați și la Centrul de zi Holban din Iași. De asemenea, la nivelul județului Iași există 90 de asistenți maternali care ar putea pprimi 146 de copii refugiați.
Minorii din unitățile de protecție socială din Raionul Vinița și Odesa vor fi cazați la Iași, unde vor primi cazare, alimente și asistență medicală, în cazul în care va fi necesar.
„Am primit solicitări de la Raionul Vinița, ar mai fi solicitări pentru niște copii din Odesa. Ei vor ajunge zilele acestea, nu știm exact când pentru că se stă foarte mult timp la coadă. Solicitarea pentru Vinița a fost pentru minori aflați unități de protecție socială, cu părinți plecați în străinătate, fără rude sau cu părinți săraci. Noi ne pregătim să îi primim, să îi îngrijim”, a declarat Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt la DGASPC Iași.
Din numărul total de locuri, 20 dintre ele au fost alocate pentru mamele cu unul sau mai mulți copil, cu posibilitatea ca în viitor autoritățile să găsească mai multe locuri. Mai avem 90 de asistenți maternali la care putem plasa 146 de copii.
Tabără pentru refugiați în Tătărași
Unitatea mobilă a fost instalată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași și este formată din 33 de corturi pregătită să asigure cazarea temporară a cetățenilor sosiți din zona de conflict.
„În jurul județului Iași s-a luat hotărârea, în cadrul ISU, pentru amplasarea unei tabere mobile de primire refugiați pe raza municipiului Iași, pe stadionul Tineretului. De asemenea, la nivel național s-a dispus alocarea unei tabere suplimentare pregătită pentru a fi montată în situația în care spațiile de cazare temporare oferite de autoritățile publice nu sunt suficiente. Pe Aeroportul Iași s-a montat un cort de prim-ajutor și distribuire alimente de primă necesitate pentru cei care au nevoie”, a declarat col.Ionuț Grădinaru, inspector-șef ISU Iași.
Noi spații de cazare și depozitare
Pentru că numărul refugiaților crește de la o oră la alta, autoritățile caută noi spații. La Centrul Expozițional Moldova va fi amenajat un spațiu de 250 de metri pătrați pentru depozitarea ajutoarelor colectate de la populație. În acest scop, Consiliul Județean va încheia un parteneriat cu Crucea Roșie Română - Filiala Iași. De la centrul de depozitare, donațiile vor fi trimise în Ucraina prin intermediul unor convoaie umanitare ale Crucii Roșii.
„Gândiți-vă la drama prin care trec acești oameni! Până săptămâna trecută aveau o viață normală, o casă, un serviciu, planuri de viitor. Au fost forțați să lase totul în urmă, le-a fost furat viitorul în cel mai brutal mod. Dacă mai este ceva ce le poate alina puțin suferința este sprijinul nostru, încrederea că nu sunt singuri și că aici vor găsi bunăvoință. Ce se întâmplă acum nu este o luptă între națiuni, nu este și nu trebuie să fie o luptă între oameni.Românii au fost întotdeauna de bună-credință și se vor dovedi în continuare solidari cu cei care au nevoie, fie că sunt ucraineni, ruși, alți români, orice persoană indiferent de națiune sau etnie”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.
La Casa Muzeelor, instituție aflată în subordinea Consiliul Județean Iași, există și un punct de colectare a ajutoarelor. În intervalul 09,00-17,00, aici puteți dona: alimente neperisabile, alimente de primă necesitate (supe, piureuri sau tăiței instant), apă îmbuteliată, lenjerii, paturi pliante sau saci de dormit noi, produse de igienă personală ambalate/sigilate, articole pentru copii (scutece de unică folosință, șervețele, produse de igienă) ambalate/sigilate, măști și produse dezinfectante, ceaiuri și cafea (în cutii sigilate). Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau