Malpraxisul de la Maternitatea „Cuza Vodă”, cusut cu ață albă
Dimensiune font:
S-a dorit „bomba” sezonului. Descindere în forţă, aproximativ 30 de poliţişti şi câţiva procurori au năvălit luni dimineaţă la Maternitatea „Cuza-Vodă”. Percheziţii, ridicări de documente, calculatoare, inclusiv laptopuri personale. Desfăşurare de forţe neîntâlnită nici chiar când a fost vorba de clanurile cu rază internaţională de acţiune.
Pretextul, un caz de malpraxis atribuit încă nu se ştie exact cui, suspecţi fiind doctorii Monica Holicov, Monica Târnovanu şi Mircea Onofriescu. Bănuiţi că, din neglijenţă ori superficialitate, ar fi vinovaţi de moartea unui făt. Genul de ştire care se vinde foarte bine, duce la nesfârşite dezbateri în mediul online, iar procurorii nu au decât de câştigat. Ca imagine.
În fapt, e vorba de un episod petrecut în urmă cu patru luni. Pe scurt, Manuela Leahu (35 de ani), o femeie aflată la a treia sarcină şi monitorizată lunar de către medicii de la „Cuza Vodă”, a solicitat ca naşterea să se facă prin cezariană, sub anestezie. Mai comod şi fără bătaie de cap, dar cu multe riscuri, având în vedere vârsta şi istoricul gravidei. S-au făcut controalele şi ecografiile de rigoare, totul era normal, nu se impunea nici internarea mai devreme şi nici cezariana. Doar testul Covid şi programarea pentru o naştere asistată, pe cale naturală.
Pe 8 noiembrie, după ce şi-a făcut testul, Manuela Leahu revine la maternitate, solicitând internarea şi naşterea prin cezariană. I se face o nouă ecografie, nimic suspect. Femeia e trimisă acasă, să se liniştească. Ceea ce se şi întâmplă.
A urmat o săptămână în care gravida şi-a făcut programul aşa cum şi-a dorit. Nu se cunosc deocamdată amănunte. Cert e că, pe 15 noiembrie 2020, la 48 de ore după ce nu mai simţise „nicio activitate din partea fătului”, ea s-a prezentat din nou la Maternitatea „Cuza Vodă”. Fătul era deja mort. S-a făcut imediat necropsia, „cauza relevată fiind asfixie intrauterină acută”. Cine ştie, cât de cât limba română, poate face diferenţa între „acut” şi „cronic”.
Plângere penală abia după patru luni
A fost un accident nefericit, ca multe altele. Sărmana mamă şi-a îngropat fiica născută moartă şi, câteva luni, s-a consolat cu ideea. Apoi, deodată, a făcut plângere penală pentru malpraxis. Iar procurorii şi poliţiştii au pus de-un desant de parcă maternitatea ar fi un centru de comandă a ISIS. Au ridicat de-acolo tot ce le-a picat în mână. Radiografii, ecografii, calculatoare, laptopuri personale, probabil şi nişte pamperşi folosiţi. Pentru ca apoi să sublinieze în mod cinic: „facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale reprezintă, conform Codului de procedură penală, o etapă a procesului penal, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”. Semnează prim-procuror Dragoş Bordianu. Patru luni pentru a mima descâlcirea unui asemenea caz? Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau