Mănăstirea Galata va fi refăcută cu fonduri de la bugetul central
Dimensiune font:
Primăria Iași va dezbate mai întâi proiectul de hotărâre în Consiliul Local, lucru care se va întâmpla vineri, 29 ianuarie * după aprobarea acordului de asociere, Primăria va depune documentația la Compania Națională de Investiții, fiind vorba, într-o primă etapă,de alocarea a 476.000 lei
Ansamblul istoric de la Mănăstirea Galata din municipiul Iași va intra într-un amplu proces de reabilitare. Municipalitatea ieşeană intenţionează să încheie un protocol cu reprezentanții Mănăstirii „Înălțarea Domnului”, Galata pentru a putea demara un proiect de reabilitare a ansamblului datând din secolul al XVI-lea. După modelul aplicat la Mănăstirea Frumoasa, autoritatea locală va depune documentațiile pentru refacerea structurii din Galata, evident, prin fonduri de la bugetul central.
Primăria Iași va dezbate mai întâi proiectul de hotărâre prin Consiliul Local, lucru care se va întâmpla vineri, 29 ianuarie. După aprobarea acordului de asociere, Primăria va depune documentația la Compania Națională de Investiții (CNI). Într-o primă etapă este vorba de alocarea a 476.000 lei. „Pentru obținerea finanțării în vederea reabilitării ansamblului Mănăstirii Galata, vă solicităm suma de 476.000 lei pentru elaborarea studiilor de specialitate necesare. Mănăstirae Înălțarea Domnului Galata are în proprietate un teren în suprafață de 14.228 mp pe care sunt edificate mai multe construcții, 4 din ele fiind încadrate ca monumente istorice. Datorită importanței deosebite din punct de vedere instituțional, al statutului de monumente istorice de clasă A, ținând cont de starea tehnică a acestor clădiri, Mănăstirea are intenția de a propune spre finanțare către Compania Națională de Investiții reabilitarea ansamblului”, se arată în cererea depusă de Mănăstirea Galata și semnată de stareța Valentina Țugui.
Construită în secolul XVI
În proiectul de hotărâre ce va fi discutat de Consiliul Local se arată și cum vor fi defalcați cei 476.000. Astfel, 71.400 lei sunt necesari pentru releveul construcțiilor existente (măsurarea spațiilor și detaliilor proiectului). De asemenea, alți 17.850 lei sunt necesari pentru studiile topografice ale obiectivului. Alți 11.900 lei sunt destinați pentru studiile geotehnice, iar 35.700 lei sunt necesari pentru studiul istoric și cel de arhitectură. Totodată, 23.800 lei sunt destinați pentru studiul peisagistic al amplasamentului. În proiect se prevede și alocarea a 29.750 lei pentru cercetarea arheologică. De asemenea, 109.480 lei ar fi destinați pentru expertiza tehnică a clădirilor propuse pentru reabilitare. Alți 17.850 lei sunt destinați pentru obținerea avizelor necesare, iar 152.270 lei pentru documentația de avizare a lucrărilor.
Ansamblul Mănăstirii Galata din municipiul Iași este datat începând cu anii 1582-1583. Ansamblul cuprinde 4 monumente istorice de clasă A. Este vorba despre Biserica „Înălțarea Domnului” (1582-1583), Palatul domnesc (1726-1728), turnul clopotniță (1584) și zidul de incintă (1584). Mănăstirea Galata din deal a fost construită de Petru Șchiopul în a doua domnie în 1582, după lupta de la Bogdănești. S-a terminat și sfințit în anul 1584. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau