Măsuri tardive pentru combaterea pestei porcine
Dimensiune font:
Afirmaţia aparţine ministrului Agricultorii, Adrian Oros * prezent ieri la Botoşani, el a spus şi că România „este singura ţară în care pesta a ocupat întreg teritoriul ţării în doi ani” * oficialul a atras atenţia şi asupra fondurilor pe care le poate AFIR, de doar 57 la sută, faţă de 80 la sută, cât a spus Petre Daea
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă susţinută la Botoşani, că măsurile adoptate în timpul mandatului fostului guvern în privinţa combaterii răspândirii pestei porcine africane au fost „parţiale şi nu s-au luat la timp”, situaţia fiind abordată „într-un mod superficial şi neserios”.
„S-au luat măsuri parţiale şi nu s-au luat la timp. Degeaba s-a măsura de restricţionare a circulaţiei frontierei în 2018 şi nu s-a luat în 2016 când a fost identificată pesta în Ucraina, că a fost prea târziu. Ei bifează şi spun: am luat. Degeaba se restricţionează circulaţia închizându-se târgurile, dar samsarii în continuare plimbă animalele şi bolile dintr-un oraş în altul, că tot nu este o măsură corect aplicată. Toate aceste măsuri care nu s-au luat la timp sau au fost făcute de mântuială ... Pentru că nu poţi să restricţionezi circulaţia animalelor de la 8,00 la 16,00 şi la 16,00 să mergi acasă sau să restricţionezi circulaţia pe un drum judeţean care intră într-o localitate cu pestă şi mai sunt trei drumuri care duc în pădure pe care lumea circulă. Deci s-au făcut lucrurile într-un mod superficial, neserios”, a afirmat Oros.
Acesta a subliniat, de asemenea, că România „este singura ţară în care pesta a ocupat întreg teritoriul ţării în doi ani”.
„Populaţia, în momentul în care a văzut, că oamenii nu sunt proşti, că aceste măsuri sunt total neserioase nu au mai avut încredere nici în măsuri, nici în autorităţile care le-au luat şi au încercat şi ei să nu respecte ceea ce se impunea. De aceea am ajuns la această situaţie total neobişnuită: suntem singura ţară în care pesta a ocupat întreg teritoriul ţării în doi ani, fără să putem să o izolăm în unele regiuni, dacă nu în unele judeţe sau localităţi”, a mai adăugat ministrul Agriculturii.
Bani puţini la AFIR
Nivelul de absorbţie a fondurilor europene pe care îl poate înregistra, până la sfârşitul anului, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), nu poate fi mai mare de 57,78%, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Adrian Oros. El l-a contrazis, într-o conferinţă de presă susţinută la Botoşani, pe predecesorul său, Petre Daea, care a susţinut că AFIR va atinge un grad de absorbţie de 80%.
„Dacă la APIA lucrurile merg foarte bine, la AFIR suntem în evaluare. Comisia Europeană evaluează în fiecare an evoluţia pilonului II, a AFIR. Care sunt concluziile? Nu atingem niciun indicator de etapă în domeniul de intervenţie şi, dacă luăm în calcul şi sumele, dacă Comisia acceptă sumele spre plată trimise în trimestrul III şi trimestrul IV, vom ajunge la un nivel de absorbţie de 57,78% şi nu 80% cum spunea colegul meu care a ocupat această poziţie până în 4 noiembrie”, a afirmat ministrul.
El susţine, de asemenea, că AFIR a finanţat proiecte de peste 100 de milioane de euro care au întârzieri majore la implementare.
„Mai mult, sunt proiecte în tranziţie, din 2007-2014, care nici acum nu au ajuns să fie finalizate, de peste 100 de milioane de euro. Opinia noastră şi a Comisiei era că acestea erau primele care trebuiau prioritizate şi apoi începute alte proiecte. Sigur, acolo s-a dorit altceva”, a adăugat Adrian Oros.
Nicolae DRUMEA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau