Medicii de familie se vaccinează anti-COVID, pentru încrederea pacienților
Dimensiune font:
Medicii de familie ieșeni se vor implica în campania de promovare a vaccinării anti-COVID ce se va derula la începutul anului 2021. Prin această implicare se dorește creșterea credibilității în rândul pacienților care le frecventează cabinetele, dar și conștientizarea faptului că vaccinul va ajuta la dispariția virusului.
Societatea Națională de Medicină de Familie Iași, alături de Colegiul Medicilor Iași, se va implica în campania de promovare a vaccinurilor anti-COVID. Aceștia își doresc să-i informeze corect pe pacienții care le trec pragul, cu privire la acest vaccin. „Categoric este nevoie de un vaccin care să intre în piață cât mai rapid, pentru că pandemia, pe de o parte, pune o presiune foarte mare asupra sistemului sanitar, pune o presiune foarte mare asupra societății. Oamenii sunt relativ obosiți de măsurile de distanțare socială, încât cred că din perspectiva asta un vaccin este binevenit. Ce știm noi este ca sunt mai multe vaccinuri în piață, că există o eficiență bună a vaccinurilor, adică undeva la 90-95%, ceea ce nu e puțin lucru”, a declarat dr. Liviu Oprea, președinte Colegiul Medicilor Iași.
Acesta a precizat că se va vaccina anti-COVID și va contribui și la distribuirea de informați clare cu privire la acest vaccin către pacienți. „Eu sper să existe campanii de informare și promovare a ideii de vaccinare, în care să fie inclus corpul profesional și să nu asistăm la ceea ce s-a mai întâmplat, adică medicii sa fie subiecți pasivi ai unor experiențe pe care politicienii le planifică”, a mai declarat medicul.
Specialiștii spun că oamenii tind să creadă în teorii conspiraționiste și să se informeze din surse nesigure. Din discuțiile medicilor cu pacienții reiese că abținere de la a se vaccina provine de la lipsa de încredere în informații și percepția asupra riscurilor. „Sunt două lucruri care pot cauza reticența. Una este lipsa de încredere în cei care fac promovarea vaccinului, iar corpul profesional, din punctul meu de vedere, este cel mai potrivit pentru a transmite informația. Al doilea lucru este percepția de risc pe care o are fiecare și aici e greu de făcut predicții”, a declarat președinte Colegiul Medicilor Iași.
Medicul Anca Deleanu, președintele Societății Naționale de Medicină Familiei Iași, spune că pacienții pun frecvent întrebări despre vaccin și chiar dacă ea va face imunizarea. „Lumea pune o serie întreagă de întrebări și noi trebuie să ne găsim răgazul necesar pentru că asistăm la o afluență de consultații. Într-adevăr, pacienții își pun problema că vaccinul actual este unul revoluționar ca modalitate de realizare, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să îl facem sau că trebuie să aplecăm urechea la teoriile anti-vaccin, care sunt absolut nefondate. Atât timp cât vaccinul a primit o serie de avize care se dau foarte serios la nivel mondial, nu suntem noi cei care trebuie să spune că nu facem. Cel puțin eu mă vaccinez și același lucru îl vor face și colegii noștri, garantat”, a declarat dr. Anca Deleanu, președinte SNMF Iași.
Specialiștii au mai precizat că pandemia va fi stopată doar prin conștientizarea necesității vaccinării anti-COVID, iar aceasta este singura modalitate de restabilire a vieții sociale și economice. Andrada ANTON
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau