Medicii ieșeni se pregătesc pentru valul patru al pandemiei
Dimensiune font:
* „Dacă este să vorbim despre valul patru, acesta va exista după perioada de concedii, în lunile septembrie-octombrie, cu vârf în noiembrie”, susține dr Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie * medicul ieșean crede că pandemia se va termina în momentul în care 70% din populaţia globului va fi imunizată fie natural, fie prin vaccin
Medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie se pregătesc pentru ce e mai rău. Valul patru bate la uşă. Acesta va ajunge la Iaşi cel mai probabil în lunile septembrie sau octombrie, când perioada concediilor de vară se va apropia de sfârşit. „Sunt foarte multe necunoscute. Dacă este să vorbim despre valul patru, acesta va exista după perioada de concedii, în lunile septembrie-octombrie, cu vârf în noiembrie. Sperăm că estimările noastre sunt greşite. Sunt foarte multe lucruri care se coroborează. În primul rând, depinde de rata de vaccinare, persoanele care ajung la maturitatea vaccinării. Asta înseamnă la 10 zile după a doua doză, după rapel, rată de detecţie a cazurilor. Asta este şi ideea, să identifici un caz, să-l izolezi repede, să-i administrezi tratament, astfel încât să împiedici răspândirea”, a spus dr Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie.
Tulpina Delta este o mutaţie a virusului SARS CoV-2 şi este semnificativ mai contagioasă pentru că şi-a modificat felul în care interacţionează cu celula umană şi dă o simptomatologie mai gravă, mai furtunoasă, la nivel respirator. „Nivelul de expunere este mult mai scăzut. Practic, se apropie foarte mult de virusul gripal. Dacă înainte vorbeam de expunere măcar de 15 minute într-un spaţiu neaerisit şi fără mască, acum vorbim de o expunere mult mai uşoară, de mai puţine minute şi bineînţeles de contactul direct cu secreţiile infectate. Cu siguranţă toate studiile care au fost făcute până acum şi ceea ce spun cercetătorii, persoanele care au fost vaccinate cu unul dintre vaccinurile existente pe piaţă nu fac forme grave. Se pot infecta cu orice variantă, inclusiv cu Delta. Se pare că această tulpină la persoanele cu imunitate compromisă sau nu au fost vaccinate pot da forme severe”, a mai spus dr. Radu Crişan Dabija.
Chiar dacă e plin sezon de concedii şi niciunul dintre pacienţii Spitalului de Pneumoftiziologie nu are COVID-19, conducerea unităţii medicale a început deja pregătirile pentru valul patru al pandemiei. „Vrem să împiedicăm presiunea aceasta pe secţiile de terapie intensivă, aşa cum a fost în celelalte valuri ale pandemiei. Noi vrem să avem oameni cu forme cât mai simple de boală şi care să se vindece cât mai repede. Am avut tot timpul 12 paturi la ATI, 60-72 de paturi pe parcursul situaţiei pandemice. În perioada pandemiei am avut tot timpul paturile pline. Acum nu avem niciun bolnav de COVID-19, dar avem un sector pregătit să înceapă să interneze bolnavi de COVID-19. Secţiile exterioare pot prelua pacienţii non-COVID pentru ca noi să putem interna în orice moment”, a mai spus dr Radu Crişan Dabija.
Medicul ieșean crede că pandemia se va termina în momentul în care 70% din populaţia globului va fi imunizată fie natural, fie prin vaccin. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau