Meningita provoacă îngrijorare la Iași
Dimensiune font:
Meningita poate fi un adevărat pericol dacă nu se intervine din timp. Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi spun că, în doar câteva zile, au internat patru copii infectaţi cu meningită. Doi dintre ei se află în stare foarte gravă.
Dr. Florin Roşu, managerul Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva”, consider că această situaţie ne îndeamnă să reamintim importanţa recunoaşterii simptomelor, comunicarea cu medicul de familie şi consultarea la un specialist în cel mai scurt timp de la apariţia simptomatologiei în vederea unei evoluţii favorabile. „Primul caz, cu antecedente de afecţiuni ale căilor respiratorii superioare, faringită şi sinuzită, este al unei fetiţe transferate de la Bacău, pentru că avea cefalee, dureri de cap, greaţă, vărsături, fotofobie şi semne de iritaţie meningială, adică o rigiditate a cefei şi o durere la nivelul coloanei cervicale”, a spus dr. Florin Roşu.
Aceste semne i-au pus pe medici pe gânduri. În urma analizelor şi investigaţiilor medicale, fetiţa a fost diagnosticată cu meningită. „La admisia în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase pacienta se afla în stare gravă, în comă, cu răspuns doar la stimuli dureroşi, cu respiraţie spontană. Acum e intubată şi stabilă hemodinamic. Din cauza stării comatoase, pacienta a fost internată la terapie intensivă. Aici i s-a administrat tratament specific tratării meningitei: antibiotic, antihematoase cerebrale, echilibrare hidroelectrolitică şi un flux normal de oxigen”, a spus dr. Florin Roşu.
În urma investigaţiilor suplimentare efectuate în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase, micuţa pacientă a fost diagnosticată cu COVID-19. „Întregul tablou clinic au determinat corpul medical să ia decizia de a transfera pacienta la Spitalul de Copii Sf.Maria. În momentul transferului, copilul a răspuns la stimului deschizând ochii, ceea ce înseamnă o ameliorare a statusului neurologic”, a spus dr. Roşu.
Cel de-al doilea caz grav de meningită este al unui copil de 5 ani. Părinţii acestuia nu l-au vaccinat niciodată conform schemei de vaccinare naţionale. „Este nevaccinat conform schemei naţionale, nevaccinat împotriva meningococului, cu un debut al bolii pe data de 2 aprilie. Prezenta febră, 7 episoade de vărsături, cefalee, şi erupţii cu nuanţă roșiatică. A fost internat pe secţia COVID. Copilul primeşte îngrijire şi tratament pentru patologia pentru care a fost internat. Echipa medicală efectuează analize pentru a personaliza tratamentul funcţie de modificările suferite atât pe simptomatologie cât şi pe rezultatul investigaţiilor medicale. Deocamdată nu ne putem pronunţa asupra evoluţiei stării de sănătate a pacientului”, a spus dr Florin Roșu.
Medicii spun că meningita este o infecție care poate fi tratată şi totoată este o boală vindecabilă în proporţie de 98 la sută din cazuri. „Din păcate însă, ignorarea simptomelor tratamentul după ureche, pot agrava starea pacientului astfel încât prognosticul poate deveni unul nefavorabil, intervenind doar decesul. Pacientul poate rămâne cu sechele precum pierderea auzului, deficienţe de vorbire, sechele neuromusculare. De aceea rugăm pacienţii să se informeze din surse medicale specializate şi să se prezinte la medic pentru un diagnistic precoce şi un tratament administrat în fazele incipiente ale bolii”, a spus dr.Roşu. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau