Mica Unire, „celebrată” la Iaşi cu marşuri neautorizate şi multă cerneală!

1unire piata
1unirea cerneala
1unire coroane
1unire 3 ierarhi

Dimensiune font:

| 25-01-2022 00:00

În comparaţie cu alţi ani – şi aceasta pe considerente sanitare – autorităţile locale au mutat manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor la interior. Primarul şi şeful CJ Iaşi, alături de oficiali guvernamentali sau prezidenţiali, au fost prezenţi la un Te Deum la mormântul lui Alexandru Ioan Cuza din Mănăstirea Trei Ierarhi, lăsându-i astfel pe activiştii pro-autostradă şi pe simpatizanţii AUR deghizaţi în unioniştii” să se desfăşoare după bunul lor plac pe porţiunea cuprinsă între Palatul Culturii şi Piaţa Unirii. George Simion a ignorat deciziile edililor şi a organizat un  marş neautorizat, urmat de o manifestare în Piaţa Unirii din care nu au lipsit momentele artistice şi incidentele, liderul AUR fiind împroşcat cu cerneală de un alt bărbat. Nu se ştie dacă atacatorul a fost pus sau nu să recurgă la un asemenea gest, sigur fiind doar faptul că, şi prin acest incident, liderii AUR au punctat decisiv la capitolul  imagine.

Iaşul a avut parte, ieri, de două celebrări ale Micii Uniri. Una organizată de autorităţile locale şi care a ţinut cont de contextul epidemiologic actual şi alta gândită de actori politici sau reprezentanţi de ONG-uri, cu scopul nedeclarat de a acumula capital electoral sau de a pune presiune pe decidenţi. Primarul, preşedintele Consiliului Judeţean şi prefectul judeţului au venit încă de la ora 8.00 în Piaţa Unirii pentru a depune coroane de flori la statuia lui Cuza, înainte de a participa la evenimentele din interiorul Mănăstirii Trei Ierarhi, care, aşa cum s-a anunţat iniţial, au înlocuit tradiţionala manifestare din Piaţa Unirii. Săvârşim o scurtă slujbă de pomenire pentru făuritorii Unirii din ianuarie 1859. Omul cel mai important al acelor vremuri, voievodul Alexandru Ioan Cuza, odihneşte în rămăşiţele sale pământene aici, în mănăstirea Trei Ierarhi. Lângă mormântul său se află mormântul lui Vasile Lupu şi al voievodului Dimitrie Cantemir. Găsim în biografia lor elemente legate de năzuinţa românilor din cele trei Principate. În 1639 domnitorul Vasile Lupu emitea un document parafat cu o stemă care cuprindea stemele Valahiei şi ale Moldovei. Stema lui Vasile Lupu a fost preluată imediat după Unire de cancelariile Principatelor Unite. Puţin mai târziu, Dimitrie Cantemir alcătuia lucrarea Hrisovul vechimii moldovlahilor, în care arată apartenenţa la aceeaşi a românilor din cele trei provincii aşezate pe locul vechii Dacii. Alexandru Ioan Cuza a întruchipat în sine şi într-o formă nevăzută năzuinţei românilor de a avea o ţară, un domn, un corp legiuitor, un domn care s-a luptat după realizarea Unirii pentru menţinerea acesteia. Puterile garante au dorit o altă formă de unire, românii, prin bărbaţii de seamă, au adâncit acea formă, i-au dat o altă consistenţă, şi au pus marile puteri ale lumii în faţa faptului împlinit. Aceste mari puteri au recunoscut în cele din urmă voinţa românilor de a avea un singur domn, de a avea o singură capitală, de a avea un singur corp legiuitor şi o singură Biserică Ortodoxă”, a spus ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în cadrul unei slujbe religioase urmate de depuneri de coroane şi la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, aflat în incinta bisericii Trei Ierarhi. „Este foarte bine că ne amintim de această zi și nu o tratăm cu indiferență, dar trăim într-un stat de drept și trebuie să ne manifestăm ca atare. Dorința noastră este de a împlini dorințele tuturor românilor și tuturor ieșenilor, implicit, dar într-un cadru de legalitate care ne este permis. Vrem să depunem coroană de flori, vrem să facem hore și noi ca toate lucrurile să fie ca înainte, dar le vom face după trecerea pandemiei”, a declarat, la rândul său, primarul Mihai Chirica. La evenimentul de la Mănăstirea Trei Ierarhi au mai participat secretarul de stat Bogdan Balanişcu, generalul (r) Mircea Chelaru şi consilierul prezidenţial Sergiu Nistor

Orban n-a ratat nici anul acesta venirea la Iaşi

La mormântul lui Cuza de la Biserica Trei Ierarhi a venit şi fostul preşedinte al Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban. El a fost întâmpinat de simpatizanţi cu flori, colaci şi sare, ajungând la Trei Ierahi alături de deputatul Alexandru Kocsis. Nu este prima dată când vin la Iaşi în această zi deosebită. De ani buni vin aproape în fiecare an pe 24 ianuarie. E o mare sărbătoare a românilor, pe care o onorez deşi ştiu că pe 24 ianuarie a fost votat Alexandru Ioan Cuza în Adunarea Ad-Hoc de la Bucureşti. Totuşi onorăm Iaşul şi faptul că această Unire a fost posibilă”, a spus fostul premier.

Oameni liberi versus oameni cu stăpâni

În acest timp, cei de la AUR au ignorat şi călcat în picioare deciziile autorităţilor ieşene privind interzicerea oricăror manifestări publice din cauza ratei mari de infectări cu nopua tulpină. Veniţi cu maşinile personale, aduşi cu microbuzele sau cu autocarele până în Piaţa Palatului, aproape o mie de simpatizanţi sau membri AUR s-au adunat în faţa statuii ecvestre a lui Ştefan cel Mare. Printre ei s-a aflat şi liderul AUR, George Simion. Este o mare dezamăgire pentru mine domnul primar, dar avem o atitudine civilizată. Ne-am strâns mâna. Dacă el nu vrea să facem Ziua Națională, noi vrem. El are stăpân, noi suntem oameni liberi. El îl are stăpân pe Iohannis, pe Arafat, pe domnul Muraru. Trebuie să rămânem oameni liberi. Eu acum sunt perfect conștient că încalc legea. Dar legea e proastă. Și pentru asta am depus o modificare. Și vă mai zic, un ordin de ministru nu poate să fie mai mare decât o lege, cum e legea care declară 24 ianuarie  Zi Națională”, a spus George Simion.

Spectacol artistic fără nume mari, dar gratuit

După jumătate de oră de stat în Piaţa Palatului, cei de la AUR au plecat în marş spre Piaţa Unirii scandând lozinci. „Atenţie, nu este marşul AUR, este marşul unioniştilor”, a ţinut să precizeze Simion. Afirmaţie greu de crezut atât timp cât mare parte dintre cei care l-au însoţit pe liderul AUR au renunţat la măşti şi la măsuri de protecţie, înghesuindu-se pentru a menţine compact grupul şi pentru a da impresia unei prezenţe numeroase. „Uitaţi-vă în spatele meu. Sunt mii de oameni, prin urmare să nu scrieţi că la marş au fost prezente câteva sute”, i-a sfătuit Simion pe jurnaliştii care au însoţit alaiul.

Odată ajunşi în Piaţa Unirii, unioniştii au asistat la un nou discurs marca Simion. Suntem astăzi aici pentru că este dreptul nostru să fim aici. Noi suntem reprezentanţii poporului român. Autorităţile au încercat să împiedice sonorizarea. Ruşine să le fie! Ei dau mii de euro pe spectacole şi artificii. Noi facem fără niciun leu”, a spus Simion. Au urmat apoi momente artistice din partea unor interpreţi care au prestat, aşa cum a spus liderul AUR, pro-bono, iar ieşenii dornici de distracţie s-au prins în mici hore.

Chiar şi mânjit cu cerneală, Simion este milostiv!

Singurul moment care ne-a amintit de 24 Ianuarie 2021 (când primarul Iaşului a fost stropit cu iaurt de un cetăţean nemulţumit) a avut loc la scurt timp după ce liderul AUR s-a prins în hora din Piaţa Unirii. Un individ cu glugă ci mască s-a apropiat de Simion, căruia i-a aruncat în faţă un recipient cu cerneală. Incidentul nu a trecut neobservat chiar dacă victima a încercat să minimalizeze situaţia. Nu sunt om care se teme. Sunt om care se teme decât de bunul Dumnezeu. E sărbătoare naţională. Nu ştiu dacă i-a trimis cineva sau nu. De ce să mă spăl de cerneală? Nu sunt politician cu mască. Ne temem doar de bunul Dumnezeu. Dacă a  aruncat cineva cu cerneală. Ăsta nu e motiv să ne strice bucuria și sărbătoarea. Să stropească. Nu e nicio problemă, dar să țină minte cine a condus timp de 32 de ani. Eu nu mă supăr. Rog poliția să nu-l amendeze pe individ, oricine ar fi”, a spus George Simion. Acesta a declara presei că nu va depune plângere pe numele celui care care ia aruncat cu cerneală în față. Nu voi face plângere. E o sărbătoare națională. Dacă așa a considerat el să faci, noi îl iubim și îi iubim pe toți românii indiferent de apartenența politică”, a mai spus liderul AUR.

Înscenare sau atac? 

Deocamdată nu se ştie dacă atacatorul a fost pus sau nu de cineva să recurgă la acest gest sau este vorba de o înscenare pentru ca liderii AUR să acumuleze capital de imagine din rândul populaţiei ieşene ,dar şi din întreaga ţară. Cert este că atât bărbatul care a aruncat cu cerneală cât şi soţia sa au fost ridicaţi de jandarmi şi duşi la Poliţie. 

În jurul orei 10.25, asupra uneia dintre participanții prezenți în Piața Unirii din Iași, la o manifestare publică nedeclarată, a fost aruncată o substanță lichidă de culoare albastră. În acest caz, două persoane au fost identificate și extrase din mulțime de către Poliția Locală a Municipiului Iaşi şi au fost preluaţi de Secţia 3 Poliţie a Municipiului”, a spus Mihai Cojocariu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Jandameriei Iaşi. Ulterior, bărbatul care i-a aruncat cu cerneală în față copreședintelui AUR s-a ales cu dosar penal. Bărbatul bănuit că ar fi aruncat cu substanţă lichidă de culoare albastră asupra altei persoane a fost condus la sediul poliţiei pentru verificări, în cauză fiind întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice. Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii întregii situaţii de fapt şi luării măsurilor legale ce se impun”, au declarat reprezentanţii IPJ Iaşi.

Activiștii pro-autostradă nu cred în coincidențe 

Reprezentanţii societății civile din Iași nu exclud posibilitatea ca incidentul care a avut loc la 163 de ani de la înfăptuirea Micii Uniri, să fi fost o înscenare pusa la cale chiar de liderul AUR, George Simion din dorința de a se auto-victimiza. Președintele Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM), istoricul Dorin Dobrincu, a relatat că unii dintre reprezentanții AUR prezenți în Piața Unirii ar fi încercat să-i provoace pe reprezentanții societății civile. Aceștia îl acuză pe Simion și oamenii săi de partid că au venit în Piața Unirii din Iași din dorința de a confisca din însemnătatea zilei de 24 ianuarie. „Şi noi am fost prezenţi în piaţă astăzi, dar am avut mesaje pro-dezvoltare şi pro-Europa. Cei de la AUR au venit la noi şi au incercat mereu să ne provoace. Am asistat la discursuri găunoase din partea lor, exact ca la Cenaclul Flacăra de pe timpuri. Au avut mesaje naţionaliste. Ei încearcă să canalizeze nemulţumirile justificate care există în societate, a afirmat Dorin Dobrincu. El nu exclude ca incidentul cu cerneala aruncată pe obrazul lui George Simion să fie o înscenare. Aceeaşi convingere o are şi preşedintele asociaţiei Împreună pentru A8, Ionel Apostol. Este o înscenare. Eu aşa cred. Omul şi-a dorit victimizarea. Se vede cum a venit acel tânăr din spate şi l-a stropit, iar Simion n-a schiţat niciun gest. E doar pentru naivi chestia că ar fi fost o acţiune neplanificată, a spus Ionel Apostol.

Jandarmii au asistat pasivi la o provocare continuă marca AUR

Dincolo de faptul că majoritatea celor prezenţi în Piaţa Unirii au părut a se distra, ignorarea regulilor privind distanţarea sau purtarea de măşti de protecţie sanitară ridică semne de întrebare referitoare la apatia forţelor de ordine. Cu atâît mai mult cu cât primarul Iaşului a spus că nu a eliberat nicio autorizaţie pentru organizarea de astfel de manifestări ale celor de la AUR. Nu au fost autorizate. Desigur, ele contravin din punct de vedere al modului în care au fost organizate. Existau şi modalităţi de organizare autorizată, dacă s-ar fi dorit. Practic nu s-a încercat absolut deloc respectarea legislaţiei. Nu discutăm despre AUR, ci despre reprezentanţi ai Parlamentului României, cei care sunt principalele personalităţi care trebuie să respecte legea. Sunt încălcări grave ale statului de drept. Cred că este bine să se intervină. Noi nu putem aplica sancţiuni. Nerespectarea normelor de conduită care se impun în timpul pandemiei şi sancţiunilor care se impun în astfel de cazuri revin MAI. De la începutul declaraţiilor şi până în prezent nu a existat nicio intenţie a celor de la AUR să respecte legile în vigoare. Dimpotrivă, a fost o provocare continuă de tipul Noi facem ce vrem, voi ce-o să ne faceţi? Noi facem cum gândim, voi ce-o să faceţi împotriva noastră. E ca un fel de provocare a statului de drept împotriva normelor care coordonează acest stat în România actuală”, a spus Mihai Chirica.

Edilul-şef a mai precizat că, în astfel de cazuri, are mâinile legate. Statul de drept funcţionează prin instituţii. Primăriile sunt instituţii de administraţie publică. Respectarea normelor cade în sarcina altor instituţii, în speţă aceasta, către Ministerul de Interne. Nu avem calitatea de a sancţiona un marş sau o adunare publică neautorizată, a spus primarul Chirica.  

Dan CONSTANTINESCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Primaria Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani, telefon 0231/561.946, fax 0231/561.936, e-mail: primariacotusca@ yahoo.com, cod fiscal 3372157. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: a) teren in suprafata de 7.900 mp, din Parcela Cadastrala 677, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; b) teren in suprafata de 680 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; c) teren in suprafata de 7.210 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 1, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; conform H.C.L. nr. 22/08.04.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Primariei Comunei Cotusca. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei, se achita numerar la Casieria institutiei sau in contul concedentului: RO60 TREZ 1195 006X XX00 0330, deschis la Trezoreria Saveni, cod fiscal al concedentului 3372157. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.05.2022, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2022, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.05.2022, ora 12.00, la sediul Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Botosani, oras Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, e-mail: tr-botosani-reg@ just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.05.2022.
Administratorul judiciar desemnat prin Sentinţa civilă nr. 76/F/12 aprilie 2022, pronunţată de Tribunalul Vaslui în dosarul nr. 454/89/2022, privind debitoarea S.C. SOPHPANIS S.R.L. Vaslui, având C.U.I. 28957084, sediul social în mun. Vaslui, str. Ştefan cel Mare, nr. 275, corp clădire C3, spaţiul 1, jud. Vaslui, înscrisă la O.R.C. Vaslui sub numărul J37/313/2011, notifică deschiderea procedurii generale a insolvenţei, conform Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este 20.05.2022. În temeiul art. 114 din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, nedepunerea cererii de admitere a creanţei până la termenul menţionat atrage decăderea din drepturi privind creanţa/creanţele deţinute împotriva debitorului. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor este 03.06.2022. Termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor este 28.06.2022. Adunarea creditorilor va avea loc în data de 09.06.2022, ora 1200 la sediul administratorului judiciar din mun. Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, jud. Vaslui, având următoarea ordine de zi: 1. desemnarea comitetului creditorilor şi a preşedintelui acestuia; 2. confirmarea administratorului judiciar şi a onorariului, 3. probleme diverse. Relaţii la administratorul judiciar ESTCONSULT I.P.U.R.L. Huşi, tel. 0335/566.035, 0727/850.575.
1.Informatii generale privind locatorul: Primaria Comunei Voinesti, cu sediul in satul Voinesti, str.Principala, nr.153, comuna Voinesti, judetul Iasi , telefon/fax: 0232/294755 2.Informatii generale privind obiectul inchirierii : inchiriere pe o perioada de 7 ani a unor suprafete de pasuni aflate in domeniul privat al UAT Comuna Voinesti, conform caietului de sarcini. Pretul de inchiriere stabilit conform HCL nr.74 /23.04.2021 , HCL nr.80/28.05.2021 si HCL nr.14/24.03.2022 este de 120 lei/ha/an. 2.1. Procedura aplicata : atribuire directa conform HCL nr.74 /23.04.2021 3. Informatii privind documentatia de inchiriere: 3.1.Modalitatea prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de inchiriere. Documentatia de atribuire se poate obtine de la sediul Primariei Comunei Voinesti, din sat Voinesti, str.Principala, nr.153, com.Voinesti, jud. Iasi. 3.2. Denumirea si adresa Compartimentului din cadrul locatorului de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de inchiriere. Documentatia de inchiriere se poate obtine de la Compartimentul Registru agricol din cadrul Primariei Comunei Voinesti, persoana de contact: inspector Marcoci Irina – membru comisie 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar. Documentatia de atribuire se poate obtine contra sumei de 100 lei de la sediul Primariei Comunei Voinesti, din sat Voinesti, str.Principala, nr.153, com.Voinesti, jud. Iaşi. Suma se achita la casieria institutiei. 4. Informatii privind cererile de inscriere 4.1. Data limita de depunere a cererilor de inscriere la sedinta publica de atribuire directa Dosarele de inscriere se depun la registratura Primariei Comunei Voinesti, pana la data de 16.05.2022 ora 1500. Documntele necesare in vederea intocmirii dosarului de inscriere sunt mentionate in caietul de sarcini. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de atribuire directa Sedinta publica de atribuire directa va avea loc in data de 19.05.2022 ora 0900 la sediul Primariei Comunei Voinesti. 6. Denumirea instantei competente in solutionarea litigiilor Judecatoria Iasi, str.Anastasie Panu, nr.25
Traficantul de rezervă cere clemenţă
17/05/2022 15:59

Ioan Cristian Ranţar se consideră o victimă colaterală in procesul impotriva celei mai ingenioase bande de traficanţi de etnobotanice care a operat in ultimii ani la Iaşi. Edy Marcu, Andrei „Ciocola ...

Gangsteri sufletişti: au schingiut victima, apoi au dus-o la spital
17/05/2022 15:59

 Fraţii Voica plătesc acum pentru o faptă petrecută acum aproape şapte ani. În seara de 24 iulie 2015, Claudiu tocmai izbutise un transport de ţigări de peste Prut, avandu-l drept complice pe ...

Un bărbat din Botoșani a fost mâncat de porci
17/05/2022 15:47

Un bărbat de 54 de ani din comuna botosăneană Vorona a fost mancat de viu de porcii din gospodărie. Acesta a căzut inconstient si a fost atacat de animalele sale. Descoperirea a fost făcută luna trecu ...

Pacienții cu hepatită, o dramă fără sfârşit în Moldova
17/05/2022 15:30

 Conform unui plan elaborat la nivel mondial, pană in anul 2030 ar trebui eliminate hepatitele virale din tara noastră, insă, pentru a putea ajunge in acest stadiu trebuie rezolvate toate problemele cu ...

 Expoziția BRUSHES and DUST, deschisă la Palatul Culturii
17/05/2022 15:30

  Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi - Muzeul de Artă anuntă, in calitatea sa de partener, organizarea expozitiei BRUSHES and DUST, un eveniment inclus in programul Romanian Creative W ...

Spectacole-lectură la MNLR Iași pentru susținerea artiștilor din Ucraina
17/05/2022 15:15

Muzeul National al Literaturii Romane Iasi s-a alăturat campaniei Artisti romani pentru artisti ucraineni, proiect de strangere de fonduri initiat de UNITER (Uniunea Teatrală din Romania) pentru sustinerea ar ...

Începe procesul măcelarului de la Ruginoasa
17/05/2022 15:15

Constantin Anastasiei (42 de ani) din Ruginoasa a ingrozit opinia publică la inceputul acestui an cand, beat fiind, şi-a decapitat mama in varstă de 72 de ani. În noaptea de 26 spre 27 ianuarie, inarma ...

Hoaţa de la „second hand” a fost trimisă în judecată
17/05/2022 12:30

Spre deosebire de ceilalţi colegi de breaslă, ieşeanca Petronela A. şi-a găsit un camp infracţional pe care-l socotea mult mai puţin riscant decat „controlul buzunarelor” in mijloacele de tra ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei