Mihai Chirica: „După 15 aprilie nu va mai exista nicio negociere cu USR-PLUS!”
Dimensiune font:
O nouă tentativă de alegere a viceprimarilor: acesta va fi punctul cel mai fierbinte de pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local programată miercuri * PNL consideră că unul dintre posturi îi revine „de facto”, aşteptând nominalizarea celui de-al doilea viceprimar din partea celorlalte formaţiuni politice din Consiliul Local * „Vreau să fiu clar şi ferm: nu va mai exista nicio negociere politică odată ce bugetul va intra în plenul Consiliului Local Iaşi!”, a anunțat primarul Mihai Chirica
După șase luni de la alegerile locale, municipiul Iași ar putea să aibă viceprimari. Un proiect de hotărâre în acest sens figurează pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de miercuri, 31 martie. În documentul menționat nu sunt nominalizate persoanele care ar putea să ocupe această funcție.
Conform Codului Administrativ, viceprimarul este ales prin vot secret, cu majoritate absolută, din rândul membrilor Consiliului Local, la propunerea primarului sau a consilierilor locali. Exercitarea votului se face pe bază de buletine de vot. Alegerea viceprimarului se realizează prin hotărâre a Consiliului Local. La deliberarea și adoptarea hotărârilor care privesc alegerea sau eliberarea din funcție a viceprimarului participă și votează consilierul local care candidează la funcția de viceprimar, respectiv viceprimarul în funcție a cărui schimbare se propune.
În situația în care se aleg doi viceprimari, sunt declarați aleși candidații care au obținut votul majorității absolute. În această situație, Consiliul Local desemnează, prin hotărâre, care dintre cei doi viceprimari exercită primul calitatea de înlocuitor de drept al primarului. Eliberarea din funcție a viceprimarului se poate face de Consiliul Local, prin hotărâre adoptată, prin vot secret, cu majoritatea a două treimi din numărul consilierilor în funcție, la propunerea temeinic motivată a primarului sau a unei treimi din numărul consilierilor locali în funcție. Eliberarea din funcție a viceprimarului nu se poate face în ultimele șase luni ale mandatului consiliului local.
Juravle, unul dintre viceprimari
Referitor la cei care vor ocupa această funcţie, încă de după alegerile locale,
primarul Iaşului, Mihai Chirica, a declarat că este deschis pentru o colaborare cu oricare dintre partidele care au reprezentanţi în Consiliul Local. Chirica a reiterat faptul că PNL-ului îi revine de „de facto” unul dintre posturi, pentru care a fost desemnat Daniel Juravle. „Opţiunea noastră este clară pentru un post de viceprimar. Este vorba despre Daniel Juravle. Dacă vor dori să ne dea şi al doilea post de viceprimar o să îl luăm şi o să îl folosim în slujba oraşului nostru. Dacă vor dori (n.r. – USR-PLUS) să nominalizeze un viceprimar, o să-l acceptăm”, a spus edilul-şef.
Pe durata exercitării mandatului, viceprimarul își păstrează statutul de consilier local, fără a beneficia de indemnizația aferentă acestui statut, fiindu-i aplicabile incompatibilitățile specifice funcției de viceprimar prevăzute de cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003, cu modificările și completările ulterioare. Durata mandatului viceprimarului este egală cu durata mandatului consiliului local. În cazul în care mandatul consiliului local încetează sau încetează calitatea de consilier local înainte de expirarea duratei normale de patru ani, încetează de drept și mandatul viceprimarului, fără vreo altă formalitate.
Reluarea negocierilor, „gest de curtoazie şi generozitate”
Posibila alegere a viceprimarilor a fost precedată de o nouă întrunire a Biroul Politic Local (BPL) al PNL Iaşi, care a decis, sâmbătă, reluarea negocierilor cu alianța USR-PLUS pentru realizarea unui parteneriat privind guvernarea locală. Din comisia de negociere fac parte primarul Mihai Chirica, preşedintele interimar al filialei Iași a PNL, Marius Dangă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, consilierii locali Daniel Juravle, Ciprian Bostan, Alin Andrieş, Eduard Boz și Liliana Pintilei şi Mihai Dorin. „Aşa cum se întâmplă în restul marilor oraşe, unde partidele de dreapta au câştigat alegerile, şi la Iaşi ar trebui să existe o alianţă politică care să susțină proiectele de dezvoltare ale comunităţii. Modul şi perioada în care s-a format alianţa de guvernare la Bucureşti ar trebui să fie un model pentru colegii de la USR-PLUS Iaşi. Mai mult, după discuţiile pe care le-am avut cu conducerea centrală a PNL, am decis împreună cu colegii din filală să facem un gest de curtoazie şi generozitate și să reluăm negocierile cu USR-PLUS Iaşi. Să fie foarte clar, propunerea noastră nu este una de conjunctură şi nu are în vedere capriciile unor persoane, ci vizează o alianţă pragmatică, prin care se doreşte o susţinere politică cât mai largă pentru o serie de proiecte absolut necesare pentru dezvoltarea comunităţii ieşene pentru un timp cât mai lung”, a declarat primarul Mihai Chirica, preşedintele Organizaţiei Municipale Iaşi a PNL, care a precizat că proiectele propuse de PNL Iaşi au fost deja făcute publice şi au diferite perioade de implementare, o parte dintre acestea regăsindu-se şi în lista de propuneri ale Municipiului Iaşi pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
„Alianţa pe care o propune PNL Iaşi trebuie să depăşească orgoliile personale. Ştiu că este greu să construieşti un proiect politic între două forțe politice care s-au confruntat în campanii electorale, dar colegii de la USR-PLUS trebuie să înţeleagă că ieşenii își doresc o alianță de dreapta, nu ceartă sau polemici sterile. Campania electorală s-a încheiat de mult, iar oamenii aşteaptă de la noi fapte. Cred că pierdem timp preţios, căci trebuie să luptăm pentru proiectele Iaşului atât aici, pe plan local, cât şi la Bucureşti, unde aceste proiecte au nevoie de o cât mai largă susţinere politică”, a mai declarat primarul Iaşului.
După 15 aprilie nu va mai exista nicio negociere cu USR-PLUS
Preşedintele Organizaţie Municipale Iaşi a PNL crede că şi colegii din alianţa USR-PLUS Iaşi au atât înţelepciunea, cât şi dorinţa politică pentru a se face utili comunităţii ieşene prin implicarea activă în implementarea proiectelor propuse în campania electorală şi a subliniat că îşi doreşte ca de săptămâna viitoare să înceapă dialogul politic dintre cele două entităţi politice. „La sfârşitul acestei luni, pe 31 martie, avem şedinţă de Consiliu Local. Vreau ca până atunci să demarăm deja discuţiile şi îmi doresc să primim un răspuns la propunerea noastră cât mai repede posibil. Îi atenţionez însă pe colegii de la USR-PLUS că PNL Iaşi a decis că mandatul comisiei de negociere pe care o coordonez se încheie odată cu finalizarea dezbaterii proiectului de buget al municipiului Iaşi pentru anul 2021, adică pe 15 aprilie. După data de 15 aprilie nu va mai exista nicio negociere cu USR-PLUS Iaşi! Intrăm, deja, în a şaptea lună de când noi, liberalii, încercăm să construim o alianţă politică în favoarea ieşenilor. Din acest motiv, vreau să fiu clar şi ferm: nu va mai exista nicio negociere politică între aceste formaţiuni politice odată ce bugetul va intra în plenul Consiliului Local Iaşi!”, a conchis primarul Iaşului. Lucian STATE
* * *
„La sfârşitul acestei luni, pe 31 martie, avem şedinţă de Consiliu Local. Vreau ca până atunci să demarăm deja discuţiile şi îmi doresc să primim un răspuns la propunerea noastră cât mai repede posibil. Îi atenţionez însă pe colegii de la USR-PLUS că PNL Iaşi a decis că mandatul comisiei de negociere pe care o coordonez se încheie odată cu finalizarea dezbaterii proiectului de buget al Municipiului Iaşi pentru anul 2021, adică pe 15 aprilie” – primarul Mihai Chirica
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau