Am participat la o serie de evenimente organizate de Ateneul Național din Iași cu ocazia împliniri a 180 de ani de la nașterea compozitorului Eduard Caudella.
Astfel, Ateneul Național din Iași a reabilitat mormântul compozitorului, monument istoric, aflat în Cimitirul Eternitatea, unde am participat la ceremonia de resfințire, precum și la slujba de pomenire.
Istoria Iașului este plină de personalități care au marcat profund epoca în care au trăit și creat. Compozitorul Eduard Caudella, născut în Capitala Moldovei în iunie 1841, a studiat la Berlin și Paris, dar s-a întors de fiecare dată la Iași, pentru a-și aduce contribuția la propășirea comunității.
Opera sa pedagogică și muzicală este monumentală: a cântat la curtea domnească a lui Alexandru Ioan Cuza, a fost primul profesor de muzică al lui George Enescu, a înființat prima orchestră simfonică și este considerat întemeietorul operei românești.
Ori de câte ori reamintim întâietatea Iașului în foarte multe domenii ale culturii, îl regăsim pe Eduard Caudella la loc de cinste la capitolul muzică.
Mi se pare nedrept să vorbim atât de puțin și atât de rar despre un ieșean atât de mare! De aceea, să făgăduim azi, când ne apropiem de împlinirea celor 180 de ani de la nașterea compozitorului, că ne vom ocupa nu doar de reabilitarea unui mormânt, ci mai ales de reabilitarea memoriei comunității în care trăim.
Inainte de renovare
Să pășim împreună de-a lungul istoriei noastre comune, să-i descoperim atât părțile frumoase cât și cele mai puțin frumoase, pentru a învăța să fim mai responsabili, mai solidari, mai atenți la tot ce se petrece în jur.
Să facem din toate personalitățile veritabile și nemuritoare ale Iașului nu doar niște modele de urmat de generațiile tinere ci și niște repere luminoase pe calea devenirii noastre ca oameni mai buni!
Mormântul compozitorului a fost reabilitat integral de artistul Ciprian Stratulat, proiectul fiind finanțat de Primăria Municipiului Iași, cu sprijinul Direcției Județene pentru Cultură Iași, la inițiativa Ateneului ieșean.
Tot astăzi, la Ateneul Național din Iași a avut loc vernisajul expoziției „Eduard Caudella - 180 ani de la naștere”. Expoziția foto-documentară conține fotografii, manuscrise și tipărituri vechi din patrimoniul Bibliotecii Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, colecția Bibliotecii Academiei Române din București și a Muzeului Național „George Enescu”, precum și din alte colecții private.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau