Ministerul Dezvoltării seduce Iaşul cu sute de milioane de euro

1proiecte

Dimensiune font:

| 17-01-2022 20:00

 Cseke Attila a anunţat că cele mai importante clădiri și monumente din județul Iaşi vor fi reabilitate și modernizate prin fonduri de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

Pe lângă Sala Polivalentă, noul pavilion de la Spitalul de Boli Infecţioase şi reabilitarea Casei Pătrate, pe lista investițiilor ministerului se mai află 25 de obiective din Iaşi, în valoare de 245,9 milioane de lei

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila s-a aflat ieri într-o vizită de lucru la Iași pentru a vedea care sunt principalele obiective de investiții ce urmează a fi implementate în perioada următoare.

Una dintre cele mai importante investiții este construirea unei săli polivalente în municipiul Iași, în zona Moara de Vânt, având o valoare estimată de 212,6 milioane lei (43,3 milioane euro). „Am înțeles că una dintre prioritățile județului și a municipiului Iași este aceea de a avea o sală polivalentă modernă și pe care, categoric, ieșenii o merită. Am înțeles că există un proiect elaborat de municipalitate. Vom vedea care este modalitatea cea mai bună de preluare a acestei investiții, dar pot să vă spun că din punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării și al Guvernului, Iașul merită să aibă o sală polivalentă modernă, astfel încât să se înscrie în rândul acelor orașe care au deja o sală polivalentă. Pot să vă spun că anul acesta preconizăm să inaugurăm, în mod cert, trei săli polivalente - Oradea, Bistrița și Pitești. Încercăm să finalizăm și sala polivalentă de la Constanța”, a transmis ministrul.

 

„Încă din anul 2020 am avut discuții la Guvern despre finanțarea acestui proiect și le mulțumesc actualului premier, domnul Nicolae Ciucă, precum și fostului premier domnului Florin Cîţu, respectiv domnului ministru Czeke Attila și tuturor celor implicați că Sala Polivalentă «Regina Maria» se regăsește printre prioritățile guvernamentale”, a declarat primarul Mihai Chirica.

 

În cursul anilor 2019 și 2020, Primăria Municipiului Iași a alocat circa 2.000.000 lei pentru proiectarea Sălii Polivalente „Regina Maria”. Pe 30 iulie 2020 Consiliul Local a aprobat indicatorii tehnico-economici și devizul general ale proiectului. Compania Națională de Investiții a comunicat municipalității includerea obiectivului pe listele proprii de priorități pe 25 aprilie 2021.

La sfârșitul anului trecut Primăria Municipiului Iași a lansat licitația pentru construirea centrului, cu o prevedere financiară de 212.653.247 lei, fără TVA, respectiv 253.057.363,93 lei, cu TVA  (circa 51,2 milioane de euro), ofertele fiind așteptate până pe 10 martie 2022.

Următorul pas este preluarea obiectivului de către Guvernul României, construirea sa (în cel mult 36 de luni) și predarea după finalizare Municipiului Iași.

Bani pentru Spitalul de Boli Infecţioase

Totodată, oficialul a dat asigurări că vor fi fonduri suficiente pentru noul pavilion de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf.Parascheva” din Iași. „Am vorbit despre proiectul Spitalului de Boli Infecțioase, pavilionul urmând a fi promovat în momentul în care documentația din punct de vedere tehnic și de specialitate este în regulă, cu comisii tehnice economice. Ținând cont de valoarea acestei investiții, ca și la sala polivalentă, proiectul va fi promovat de Ministerul Dezvoltării spre Guvern pentru că aprobarea acestor investiții se face prin hotărâre”, a mai declarat ministrul.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila a anunțat în cadrul conferinței de presă susținute la Iași că prin Programul Național de Redresare și Reziliență va putea fi reabilitată chiar şi Casa Pătrată: „În prezentarea posibilităților de investiții pe care le avem prin Programul Național de Redresare și Reziliență unde pe partea de fond a renovării sunt fonduri importante pe eficientizare energetică, plus o parte de consolidare pe risc seismic a reieșit necesitatea consolidării respectiv a eficientizării energetice a sediului Prefecturii și a Consiliului Județean. Va exista această posibilitate prin PNLR. Pentru prima dată pe partea de eficientizare energetică va fi fără co-finanțare din partea beneficiarului”.  

Listă de investiții

Pe lista investițiilor ministerului se mai află 25 de alte obiective a căror  procedură de achiziție publică totalizează de 245,9 milioane de lei:  Palatul Sturza, construirea unui bazin de înot didactic în Pașcani și  construirea unui complex sportiv în Holboca. De asemenea, pe această listă se regăsește și construirea unui sediu nou pentru Parchetele de pe lângă Judecătoria, Tribunalul și Curtea de Apel din Iași, valoarea totală a investiției fiind estimată la 94,3 milioane lei. Proiectul se încadrează în Strategia de Dezvoltare a Justiției și reprezintă un obiectiv foarte important pentru magistrații din Iași care, în prezent, își desfășoară activitatea într-un spațiu subdimensionat. „Alte 11 obiective au indicatori tehnico-economici aprobați. Urmează a intra la licitații cu valoare totală de 161,5 milioane de lei, fiind cea mai mare investiție aprobată la sfârșitul anului trecut de Guvern, unitățile de Parchete din Iași. Cinci obiective de investiții sunt pe circuitul de avizare ca indicatori cu o valoare totală de 231,1 milioane de lei, două cămine studențești la Universitatea Tehnică și la Universitatea de Arte din Iași”.

 

Fiecare UAT va avea posibilitatea să acceseze un fond cu 6-7 linii de dezvoltare și să depună proiecte pe câteva direcții prioritare, printre care se regăsesc reabilitarea clădirilor administrative, construirea de piste de biciclete și stații de încărcare electrice, achiziția de autobuze/tramvaie pentru municipii” - ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

 

În cursul acestei săptămâni au fost aprobate alte două investiții prin ordin de ministru. „Este vorba de restaurarea și consolidarea, integrarea turistică a Ansamblului Monument turistic Mănăstirea Cetățuia, o invetiție de 38,7 milioane de lei și o investiție de construire de sediu primărie pentru comuna Tomești. O investiție de 10 milioane de lei”, a conchis ministrul.

Posibilități de dezvoltare vor fi și în cazul UAT-urilor din județul Iași.
Fiecare UAT va avea posibilitatea să acceseze un fond cu 6-7 linii de dezvoltare și să depună proiecte pe câteva direcții prioritare, printre care se regăsesc reabilitarea clădirilor administrative, construirea de piste de biciclete și stații de încărcare electrice, achiziția de autobuze/tramvaie pentru municipii. Astăzi, numeroase comunități din județul Iași nu au acces la rețele de gaz metan, creându-se o discrepanță uriașă față de județele din vestul țării sau țările vecine și trebuie să reparăm această nedreptate. Vom implementa anul acesta și Programul Județean de Dezvoltare Economico-Socială Iași pentru perioada 2021 - 2024, prin care Consiliul Județean Iași va acorda finanțare nerambursabilă de până la 90% primăriilor din județ pentru dezvoltarea rețelei de gaz. Astfel, pe lângă fondurile guvernamentale, primăriile din județul Iași vor avea un instrument în plus de finanțare pentru a se racorda la gaz metan, a precizat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași. Ruxandra CAȘU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Primaria Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani, telefon 0231/561.946, fax 0231/561.936, e-mail: primariacotusca@ yahoo.com, cod fiscal 3372157. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: a) teren in suprafata de 7.900 mp, din Parcela Cadastrala 677, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; b) teren in suprafata de 680 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; c) teren in suprafata de 7.210 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 1, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; conform H.C.L. nr. 22/08.04.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Primariei Comunei Cotusca. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei, se achita numerar la Casieria institutiei sau in contul concedentului: RO60 TREZ 1195 006X XX00 0330, deschis la Trezoreria Saveni, cod fiscal al concedentului 3372157. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.05.2022, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2022, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.05.2022, ora 12.00, la sediul Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Botosani, oras Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, e-mail: tr-botosani-reg@ just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.05.2022.
Administratorul judiciar desemnat prin Sentinţa civilă nr. 76/F/12 aprilie 2022, pronunţată de Tribunalul Vaslui în dosarul nr. 454/89/2022, privind debitoarea S.C. SOPHPANIS S.R.L. Vaslui, având C.U.I. 28957084, sediul social în mun. Vaslui, str. Ştefan cel Mare, nr. 275, corp clădire C3, spaţiul 1, jud. Vaslui, înscrisă la O.R.C. Vaslui sub numărul J37/313/2011, notifică deschiderea procedurii generale a insolvenţei, conform Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este 20.05.2022. În temeiul art. 114 din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, nedepunerea cererii de admitere a creanţei până la termenul menţionat atrage decăderea din drepturi privind creanţa/creanţele deţinute împotriva debitorului. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor este 03.06.2022. Termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor este 28.06.2022. Adunarea creditorilor va avea loc în data de 09.06.2022, ora 1200 la sediul administratorului judiciar din mun. Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, jud. Vaslui, având următoarea ordine de zi: 1. desemnarea comitetului creditorilor şi a preşedintelui acestuia; 2. confirmarea administratorului judiciar şi a onorariului, 3. probleme diverse. Relaţii la administratorul judiciar ESTCONSULT I.P.U.R.L. Huşi, tel. 0335/566.035, 0727/850.575.
1.Informatii generale privind locatorul: Primaria Comunei Voinesti, cu sediul in satul Voinesti, str.Principala, nr.153, comuna Voinesti, judetul Iasi , telefon/fax: 0232/294755 2.Informatii generale privind obiectul inchirierii : inchiriere pe o perioada de 7 ani a unor suprafete de pasuni aflate in domeniul privat al UAT Comuna Voinesti, conform caietului de sarcini. Pretul de inchiriere stabilit conform HCL nr.74 /23.04.2021 , HCL nr.80/28.05.2021 si HCL nr.14/24.03.2022 este de 120 lei/ha/an. 2.1. Procedura aplicata : atribuire directa conform HCL nr.74 /23.04.2021 3. Informatii privind documentatia de inchiriere: 3.1.Modalitatea prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de inchiriere. Documentatia de atribuire se poate obtine de la sediul Primariei Comunei Voinesti, din sat Voinesti, str.Principala, nr.153, com.Voinesti, jud. Iasi. 3.2. Denumirea si adresa Compartimentului din cadrul locatorului de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de inchiriere. Documentatia de inchiriere se poate obtine de la Compartimentul Registru agricol din cadrul Primariei Comunei Voinesti, persoana de contact: inspector Marcoci Irina – membru comisie 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar. Documentatia de atribuire se poate obtine contra sumei de 100 lei de la sediul Primariei Comunei Voinesti, din sat Voinesti, str.Principala, nr.153, com.Voinesti, jud. Iaşi. Suma se achita la casieria institutiei. 4. Informatii privind cererile de inscriere 4.1. Data limita de depunere a cererilor de inscriere la sedinta publica de atribuire directa Dosarele de inscriere se depun la registratura Primariei Comunei Voinesti, pana la data de 16.05.2022 ora 1500. Documntele necesare in vederea intocmirii dosarului de inscriere sunt mentionate in caietul de sarcini. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de atribuire directa Sedinta publica de atribuire directa va avea loc in data de 19.05.2022 ora 0900 la sediul Primariei Comunei Voinesti. 6. Denumirea instantei competente in solutionarea litigiilor Judecatoria Iasi, str.Anastasie Panu, nr.25
Traficantul de rezervă cere clemenţă
17/05/2022 15:59

Ioan Cristian Ranţar se consideră o victimă colaterală in procesul impotriva celei mai ingenioase bande de traficanţi de etnobotanice care a operat in ultimii ani la Iaşi. Edy Marcu, Andrei „Ciocola ...

Gangsteri sufletişti: au schingiut victima, apoi au dus-o la spital
17/05/2022 15:59

 Fraţii Voica plătesc acum pentru o faptă petrecută acum aproape şapte ani. În seara de 24 iulie 2015, Claudiu tocmai izbutise un transport de ţigări de peste Prut, avandu-l drept complice pe ...

Un bărbat din Botoșani a fost mâncat de porci
17/05/2022 15:47

Un bărbat de 54 de ani din comuna botosăneană Vorona a fost mancat de viu de porcii din gospodărie. Acesta a căzut inconstient si a fost atacat de animalele sale. Descoperirea a fost făcută luna trecu ...

Pacienții cu hepatită, o dramă fără sfârşit în Moldova
17/05/2022 15:30

 Conform unui plan elaborat la nivel mondial, pană in anul 2030 ar trebui eliminate hepatitele virale din tara noastră, insă, pentru a putea ajunge in acest stadiu trebuie rezolvate toate problemele cu ...

 Expoziția BRUSHES and DUST, deschisă la Palatul Culturii
17/05/2022 15:30

  Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi - Muzeul de Artă anuntă, in calitatea sa de partener, organizarea expozitiei BRUSHES and DUST, un eveniment inclus in programul Romanian Creative W ...

Spectacole-lectură la MNLR Iași pentru susținerea artiștilor din Ucraina
17/05/2022 15:15

Muzeul National al Literaturii Romane Iasi s-a alăturat campaniei Artisti romani pentru artisti ucraineni, proiect de strangere de fonduri initiat de UNITER (Uniunea Teatrală din Romania) pentru sustinerea ar ...

Începe procesul măcelarului de la Ruginoasa
17/05/2022 15:15

Constantin Anastasiei (42 de ani) din Ruginoasa a ingrozit opinia publică la inceputul acestui an cand, beat fiind, şi-a decapitat mama in varstă de 72 de ani. În noaptea de 26 spre 27 ianuarie, inarma ...

Hoaţa de la „second hand” a fost trimisă în judecată
17/05/2022 12:30

Spre deosebire de ceilalţi colegi de breaslă, ieşeanca Petronela A. şi-a găsit un camp infracţional pe care-l socotea mult mai puţin riscant decat „controlul buzunarelor” in mijloacele de tra ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei