Ministerul Dezvoltării seduce Iaşul cu sute de milioane de euro
Dimensiune font:
Cseke Attila a anunţat că cele mai importante clădiri și monumente din județul Iaşi vor fi reabilitate și modernizate prin fonduri de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației
Pe lângă Sala Polivalentă, noul pavilion de la Spitalul de Boli Infecţioase şi reabilitarea Casei Pătrate, pe lista investițiilor ministerului se mai află 25 de obiective din Iaşi, în valoare de 245,9 milioane de lei
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila s-a aflat ieri într-o vizită de lucru la Iași pentru a vedea care sunt principalele obiective de investiții ce urmează a fi implementate în perioada următoare.
Una dintre cele mai importante investiții este construirea unei săli polivalente în municipiul Iași, în zona Moara de Vânt, având o valoare estimată de 212,6 milioane lei (43,3 milioane euro). „Am înțeles că una dintre prioritățile județului și a municipiului Iași este aceea de a avea o sală polivalentă modernă și pe care, categoric, ieșenii o merită. Am înțeles că există un proiect elaborat de municipalitate. Vom vedea care este modalitatea cea mai bună de preluare a acestei investiții, dar pot să vă spun că din punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării și al Guvernului, Iașul merită să aibă o sală polivalentă modernă, astfel încât să se înscrie în rândul acelor orașe care au deja o sală polivalentă. Pot să vă spun că anul acesta preconizăm să inaugurăm, în mod cert, trei săli polivalente - Oradea, Bistrița și Pitești. Încercăm să finalizăm și sala polivalentă de la Constanța”, a transmis ministrul.
„Încă din anul 2020 am avut discuții la Guvern despre finanțarea acestui proiect și le mulțumesc actualului premier, domnul Nicolae Ciucă, precum și fostului premier domnului Florin Cîţu, respectiv domnului ministru Czeke Attila și tuturor celor implicați că Sala Polivalentă «Regina Maria» se regăsește printre prioritățile guvernamentale”, a declarat primarul Mihai Chirica.
În cursul anilor 2019 și 2020, Primăria Municipiului Iași a alocat circa 2.000.000 lei pentru proiectarea Sălii Polivalente „Regina Maria”. Pe 30 iulie 2020 Consiliul Local a aprobat indicatorii tehnico-economici și devizul general ale proiectului. Compania Națională de Investiții a comunicat municipalității includerea obiectivului pe listele proprii de priorități pe 25 aprilie 2021.
La sfârșitul anului trecut Primăria Municipiului Iași a lansat licitația pentru construirea centrului, cu o prevedere financiară de 212.653.247 lei, fără TVA, respectiv 253.057.363,93 lei, cu TVA (circa 51,2 milioane de euro), ofertele fiind așteptate până pe 10 martie 2022.
Următorul pas este preluarea obiectivului de către Guvernul României, construirea sa (în cel mult 36 de luni) și predarea după finalizare Municipiului Iași.
Bani pentru Spitalul de Boli Infecţioase
Totodată, oficialul a dat asigurări că vor fi fonduri suficiente pentru noul pavilion de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf.Parascheva” din Iași. „Am vorbit despre proiectul Spitalului de Boli Infecțioase, pavilionul urmând a fi promovat în momentul în care documentația din punct de vedere tehnic și de specialitate este în regulă, cu comisii tehnice economice. Ținând cont de valoarea acestei investiții, ca și la sala polivalentă, proiectul va fi promovat de Ministerul Dezvoltării spre Guvern pentru că aprobarea acestor investiții se face prin hotărâre”, a mai declarat ministrul.
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila a anunțat în cadrul conferinței de presă susținute la Iași că prin Programul Național de Redresare și Reziliență va putea fi reabilitată chiar şi Casa Pătrată: „În prezentarea posibilităților de investiții pe care le avem prin Programul Național de Redresare și Reziliență unde pe partea de fond a renovării sunt fonduri importante pe eficientizare energetică, plus o parte de consolidare pe risc seismic a reieșit necesitatea consolidării respectiv a eficientizării energetice a sediului Prefecturii și a Consiliului Județean. Va exista această posibilitate prin PNLR. Pentru prima dată pe partea de eficientizare energetică va fi fără co-finanțare din partea beneficiarului”.
Listă de investiții
Pe lista investițiilor ministerului se mai află 25 de alte obiective a căror procedură de achiziție publică totalizează de 245,9 milioane de lei: Palatul Sturza, construirea unui bazin de înot didactic în Pașcani și construirea unui complex sportiv în Holboca. De asemenea, pe această listă se regăsește și construirea unui sediu nou pentru Parchetele de pe lângă Judecătoria, Tribunalul și Curtea de Apel din Iași, valoarea totală a investiției fiind estimată la 94,3 milioane lei. Proiectul se încadrează în Strategia de Dezvoltare a Justiției și reprezintă un obiectiv foarte important pentru magistrații din Iași care, în prezent, își desfășoară activitatea într-un spațiu subdimensionat. „Alte 11 obiective au indicatori tehnico-economici aprobați. Urmează a intra la licitații cu valoare totală de 161,5 milioane de lei, fiind cea mai mare investiție aprobată la sfârșitul anului trecut de Guvern, unitățile de Parchete din Iași. Cinci obiective de investiții sunt pe circuitul de avizare ca indicatori cu o valoare totală de 231,1 milioane de lei, două cămine studențești la Universitatea Tehnică și la Universitatea de Arte din Iași”.
„Fiecare UAT va avea posibilitatea să acceseze un fond cu 6-7 linii de dezvoltare și să depună proiecte pe câteva direcții prioritare, printre care se regăsesc reabilitarea clădirilor administrative, construirea de piste de biciclete și stații de încărcare electrice, achiziția de autobuze/tramvaie pentru municipii” - ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
În cursul acestei săptămâni au fost aprobate alte două investiții prin ordin de ministru. „Este vorba de restaurarea și consolidarea, integrarea turistică a Ansamblului Monument turistic Mănăstirea Cetățuia, o invetiție de 38,7 milioane de lei și o investiție de construire de sediu primărie pentru comuna Tomești. O investiție de 10 milioane de lei”, a conchis ministrul.
Posibilități de dezvoltare vor fi și în cazul UAT-urilor din județul Iași.
„Fiecare UAT va avea posibilitatea să acceseze un fond cu 6-7 linii de dezvoltare și să depună proiecte pe câteva direcții prioritare, printre care se regăsesc reabilitarea clădirilor administrative, construirea de piste de biciclete și stații de încărcare electrice, achiziția de autobuze/tramvaie pentru municipii. Astăzi, numeroase comunități din județul Iași nu au acces la rețele de gaz metan, creându-se o discrepanță uriașă față de județele din vestul țării sau țările vecine și trebuie să reparăm această nedreptate. Vom implementa anul acesta și Programul Județean de Dezvoltare Economico-Socială Iași pentru perioada 2021 - 2024, prin care Consiliul Județean Iași va acorda finanțare nerambursabilă de până la 90% primăriilor din județ pentru dezvoltarea rețelei de gaz. Astfel, pe lângă fondurile guvernamentale, primăriile din județul Iași vor avea un instrument în plus de finanțare pentru a se racorda la gaz metan”, a precizat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau