Astăzi a fost prezent la Iași ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Acesta a vizitat amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgență. „Este unul dintre cele trei spitale în care în aceste 10 luni s-a semnat contract de finanţare cu Ministerul Dezvoltării şi am primit şi acceptul Comisiei Europene. Aceste opt spitale, în perioada 2014-2020 ar fi trebuit să beneficieze de un POR, de acele finanţări pentru proiecte tehnice iar în perioada 2020-2027 sunt proiectele de construcţie, construcţia şi operaţionalizarea”, a spus ministrul Sănătăţii.
Nelu Tătaru a spus că va fi atât o relocare a Spitalului „Sf Spiridon” cu tot ceea ce înseamnă număr de paturi şi personal medical, dar şi a altor medici şi asistenţi din alte spitale. “Va fi o relocare a paturi şi specialităţi dar şi a personalului de la Spitalul Sf Spiridon, dar şi a personalului aferent de la celelalte spitale pentru a asigura la acestui spital regional de urgenţe capacitatea şi în acelaşi timp diversitatea specializărilor care pot fi într-un spital de nivel terţiar”, a spus ministrul.
El a dezvăluit şi cum va arăta viitorul spital regional de la Iaşi. “Acest spital va avea, ca şi construcţie, două etaje în subteran, şapte etaje supraterane, va avea un corp orizontal în care vor fi structuri investigaţii, diagnostic, tratament, şi trei corpuri perpendiculare care vor asigura structura unităţilor sanitare, cea cu paturi. SRU Iaşi va avea 850 de paturi, plus 60 de paturi pentru UPU, 40 de paturi pentru internarea de zi. În aceeaşi locaţie se vor găsi 70 de cabinete de consultaţii de ambulatoriu, 19 săli de operaţii. Va deservi populaţia din regiunea Moldovei. Suma totală la care se ridică acest proiect este ridică la 500.350.000 de euro, atât prin investiţii guvernamentale cât şi prin împrumuturi BEI”, a spus ministrul Nelu Tătaru.
El a spus că actualul spital judeţean de urgenţe, Spitalul Sf Spiridon, este depăşit şi nu mai poate îndeplini o serie de criterii, unele dintre ele didactice. “Avem în acest moment un Spital Judeţean de Urgenţă, dar după cum ştiţi şi ştiu şi eu, că sunt produs la şcolii ieşene de chirurgie, nu este optim şi nici nu poate înlesni atât activitatea medicală cât şi activitatea didactică. În viitorul Spital Regional vom regăsi şi spaţii pentru activitatea didactică pentru UMF. Spitalul Regional Iaşi este cel mai avensat în acest moment, ne aflăm la faza de proiect şi verificator de proiecte. Sperăm ca paşii să se desfăşoare într-un ritm alert. Voi urmări ca acest parcurs să fie cât mai scurt şi să avem operaţionalizarea spitalului cât mai repede, să nu aşteptăm acel termen care este dat în contractul cu BEI sau în contractul pe care-l avem pentru cele trei spitale judeţene”, a spus ministrul Sănătăţii. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau