Minte sănătoasă și suflete conectate, limbajul comun al tinerilor de pretutindeni
Dimensiune font:
„HEALTHY EUROPEAN STUDENT” este numele unui proiect Erasmus derulat de către Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” împreună cu parteneri educaționali din Slovacia, Portugalia, Lituania și Slovenia.
Zilele trecute, Iașul a avut ca oaspeți elevi din cele patru țări, care s-au bucurat să cunoască o parte din România și să afle detalii despre Capitala culturală a Moldovei. Tinerii au avut parte de experiențe minunate, de ateliere pline de creativitate, unul dintre ele reușind să reunească mintea cu sufletul și cu spiritul. Inițiat în parteneriat cu Asociația Kre@tivIS, atelierul a urmărit să identifice emoțiile exprimate de tineri în cadrul unui atelier de modelaj, în care au fost invitați să fie atenți la emoțiile trăite în momentul în care au transformat o bucată de lut într-o proiecție a corpului lor. Gândit ca un demers de incursiune în lumea interioară, atelierul a fost un mijloc de comunicare neconvențională, în care limbajul clasic a fost înlocuit de cel al artei liber exprimate, un vehicul perfect în orice ocazie în care cuvintele sunt stăvilite de o limbă necunoscută, însă pot fi libere atunci când mâinile le oferă o expresie. „I-am provocat pe tineri să modeleze un corp și, în același timp, să noteze pe hârtie ceea ce au simțit în acest proces. Unii au simțit relaxare, bucurie, alții o ușoară încordare, firească de altfel, dată de necunoscut, de un teritoriu recent explorat, în care s-au simțit bine”, a spus Geanina Enache, co-fondator al Asociației Kre@tivIS. Pe măsură ce materialul modelat a luat diferite forme, gândurile s-au așternut pe hârtiile colorate. „Scrisul este o metodă foarte simplă, nu spun ușoară, prin care ne putem exprima emoțiile atunci când vocile ne sunt zăgăzuite din varii motive. Concentrarea asupra foii de hârtie are avantaje imense, unul fiind conectarea cu propriul Eu. Este important să-i ajutăm pe tineri să învețe acest lucru”, a explicat și jurnalistul Maura Anghel, un alt inițiator al proiectelor Kre@tivIS.
Alături de cei 30 de tineri s-au aflat cadre didactice din țările participante, dar și de la colegiul-gazdă, unul dintre ele fiind Mihaela Fiscutean, care s-a descoperit a fi un artizan foarte implicat. „M-am bucurat să modelez un trup aflat în rugăciune. Și eu folosesc metode de educație non-formală în clasă, cum ar fi noul meu proiect de teatru cu păpuși. Evident, păpușile ni le confecționăm singuri și sunt de mare ajutor elevilor mai introvertiți, așa reușesc să se exprime mult mai bine”, a spus Mihaela Fiscutean, cunoscută, alături de prof. Dorin Fiscutean, pentru realizările lotului care de ani de zile aduce României aurul la Olimpiada Internațională de Geografie.
Tinerii oaspeți și-au făcut mulți prieteni la Iași, printre ei fiind și cele două eleve care au asigurat impecabil serviciile de translator – Ana Hușanu și Teodora Enache, dar și Bianca Fechet, a cărei implicare în organizarea evenimentelor a fost foarte apreciată. „Ce poți să spui decât că au fost zile minunate, alături de tineri de care ne va fi dor”, a încheiat prof Mihaela Țurcănașu, unul dintre cadrele didactice implicate în proiect și director adjunct al colegiului ieșean, aceleași aprecieri venind și din partea prof. Antonina Bliorț, purtătorul de cuvânt al ISJ Iași.
Teona SOARE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau