Miracol la Spitalul „Sf.Maria”: Alexia a strâns mâna salvatorilor săi!
Dimensiune font:
* Alexia a mișcat deja degetele, în cursul nopții de după operație, şi chiar i-a făcut cu mâna unuia dintre îngerii ei salvatori * ea este acum conștientă de ceea ce i s-a întâmplat, știe că are ambele membre afectate, știe că a fost operată, știe că mai sunt intervenții chirurgicale... * tatăl Alexiei, care a ajuns ieri după-amiază la Iași, a dezvăluit că fiul său, Eric, aflat și el în autocar, a fost cel care a căutat brațul surorii sale, după ce a văzut că nu-l mai are, l-a găsit și predat salvatorilor
Medicii ieșeni continuă să facă eforturi uriașe pentru a reuși salvarea adolescentei Alexia Tudose, din Botoșani, care a rămas, în noaptea de vineri spre sâmbătă, fără ambele mâini, în urma unui accident rutier petrecut la Pașcani.
Ieri, Alexia a fost supusă unei noi intervenții chirurgicale, șirul operațiilor urmând a continua, pentru reconstrucția structurilor nervoase ale mâinii stângi, iar apoi, după alte câteva zile, pentru acoperirea defectelor cutanate.
Medicul Sidonia Susanu, șefa echipei de medici de la Spitalul de Pediatrie „Sf.Maria”, cea care a realizat imposibilul, replantând brațele adolescentei, susține că Alexia a mișcat deja degetele, în cursul nopții de după operație.
Din fericire starea fetiţei de 15 ani este foarte bună. După operaţie, ambele membre vascularizate îşi menţin în continuare viabilitatea. Medicii spun că riscul este aproape depăşit şi că are o evoluţie spectaculoasă. Mai mult, fata a mişcat din degete şi chiar i-a făcut cu mâna unuia dintre îngerii ei salvatori.
Medicul Sidonia Susanu, şefa Clinicii de Chirurgie Plastică şi Reparatorie de la Spitalul de Copii din Iaşi spune că miracolul salvării Alexiei nu l-a făcut ea, ci că a fost un adevărat miracol că fata a ajuns vie la Spitalul de Copii din Iaşi. Asta pentru că fata de 15 ani avea leziuni care de obicei pun în foarte mare pericol viaţa încă de la locul accidentului. „O leziune dublă de arteră humerală, cum e şi în cazul acestei fetiţe, de regulă este vitală. Este o minune că acest copil a fost adus viu la spital. Şi acest lucru îl datorează celor de la SMURD, cărora le mulţumesc că au făcut eforturi extraordinare să o menţină în viaţă şi să nu piardă mult sânge”, a spus dr. Sidonia Susanu.
Medicii luptă în fiecare secundă pentru viaţa pacientei
Medicul, numit şi „îngerul copiilor” a spus că fata a ajuns la ora 3.36, dimineaţa la spital şi a fost dusă direct în sala de operaţie. Seara la ora 23.40 a fost terminată intervenţia chirurgicală, iar la ora 24 a putut fi scoasă din sală. „Mi-e un pic greu să fac un calcul, dar înafară de cei 10 medici care au intervenit în mod activ în sala de operaţie au fost aproximativ 8 asistenţi medicali, 4 infirmiere şi 2 brancardieri. Tot acest personal este vital într-o intervenţie chirurgicală pentru că sunt manevre pe care nu le poate efectua anestezistul operaţia nu poate continua. De aceea e foarte important ca într-un spital unde se execută astfel de intervenţii să existe o echipă foarte bine sudată”, a spus dr Sunsanu.
Pentru că trunchiurile nervoase principale nu au fost ataşate în prima intervenţie, medicii au intrat din nou în blocul operator. „A fost o operaţie foarte lungă şi laborioasă. Pentru a nu prelungi foarte mult intervenţia nu am mai ataşat trunchiurile nervoase. Datorită faptului că evoluţia fetei este foarte bună, spectaculoasă aş putea spune, ne-am decis să reconstruim structurile nervoase astăzi, în speranţa că vom scurta perioada de spitalizare a copilului Şi la mâna dreaptă vom interveni astăzi dar probabil că acoperirea defectelor cutanate va fi într-o intervenţie ulterioară, în funcţie de viabilitatea ţesuturilor de la nivelul braţului. La braţul drept a avut două din cele trei structuri nervoase ataşate, nu au fost secţionate. Practic erau singurele segmente anatomice întregi”, a precizat Sidonia Susanu.
Fata a strâns mâna doctorului care a salvat-o
Minune a fost şi în cursul nopţii, atunci când la câteva ore după operaţie, medicul Sidonia Susanu a fost să îşi viziteze pacienta pentru a vedea cum se simte. „După prima intervenţie chirurgicală primul lucru care l-a făcut a fost să întrebe de părinţii ei, iar al doilea lucru a fost să ne mulţumească. În cursul nopţii am rugat-o să ne arate ce poate face cu mâna şi deja fetiţa mişcă degetele, m-a strâns de mână. Este extraordinar”, a spus dr Sidonia Susanu.
Acum fata este conştientă şi în ciuda a ceea ce i s-a întâmplat are suficientă putere să îi încurajeze pe medici şi celelalte cadre medicale. „Ştie că are ambele membre afectate. Ştie că au fost amputate, ştie că mai urmează intervenţii chirurgicale. Vreau să vă spun că e un copil extrem, extrem de puternic, de matur şi face eforturi extraordinare să ne ajute, să ne încurajeze, să se vindece. Din fericire, starea fetei este foarte bună, ambele membre superioare îşi menţin vascularitatea. Putem spune că riscul e aproape depăşit. Continuăm intervenţiile de reconstrucţie a ţesuturilor nervoase. Probabil că acestea vor fi efectuate în ziua de azi”, a spus dr. Susanu.
Tatăl fetei a venit de la Londra
Despre minuni vorbeşte şi tatăl fetei. S-a întors special din Londra, unde lucrează de mai mulţi ani. A zburat cu sufletul la gură de teamă pentru mica lui iubire, cum îi place să îşi alinte fiica, şi cu gânduri bune pentru îngerii salvatori. „Este un miracol. Este o minune. Mai mult nu pot să spun. Sunt şi eu afectat de toată situaţia asta. Nu mă aşteptam la ceea ce este aici. Nu ştiu ce să spun. Mulţumesc pe această cale tuturor. Vă rog pe voi cei din presă ca pe aceste persoane, pe aceşti eroi să îi faceţi mult mai cunoscuţi. În ţară în ultimul timp se promovează cu totul altceva. Eu am fost dezamăgit de România dar solidaritatea pe care am văzut-o acum online, câte persoane au mers să doneze sânge, arată că suntem un popor unit, un popor creştin. Când am făcut prima postare, 90% din mesaje au fost cu Doamne Ajută şi este extraordinar. Vreau să le mulţumesc tuturor! Este un gest extraordinar. Aş vrea să îi îmbrăţişez pe fiecare în parte, pe toţi cei care au fost acolo, dacă aş avea posibilitatea. Aşa cum am scris într-o postare, ei nu doar donează sânge ei chiar salvează vieţi. Să faci un asemenea gest fără nicio obligaţie este un lucru extraordinar”, a spus tatăl Alexiei la sosirea pe Aeroportul Iaşi.
Eric, fratele Alexiei, printre primii salvatori
Una dintre primele persoane care au reuşit să ajungă la fată a fost Eric, fratele ei. „Primul lucru când am vorbit cu el a fost să îşi ceară iertare că nu a avut grijă de sora lui. Vă daţi seama că nu este vina lui sub nicio formă. Nici să nu se gândească vreodată la aşa ceva, pentru că nu are nicio vină. Ne-a povestit că a găsit-o pe sora lui, a trebuit să îi dea câteva palme ca să o trezească, să poată să vadă că e conştientă. Când a văzut că s-a trezit a văzut că nu are o mână. Pentru un copil de 16 ani este un şoc foarte mare. Faptul că a reuşit să fie atât de conştient, atât de perspicace, să acţioneze atât de rapid un copil... pentru mine este un erou. Toţi cei care au participat la salvarea Alexiei şi a tuturor victimelor toţi sunt eroi începând cu Eric, toţi care au fost la faţa locului, toţi care au fost la Paşcani, toţi care au fost la Iaşi. Sunt nu numai îngerii fetei mele. Sunt îngerii tuturor. Asemenea oameni ne fac pe noi să trăim”, a spus tatăl Alexiei.
Nu sunt singurii care vorbesc despre miracole
Paul Nedelea este de 14 ani medic la SMURD. A fost de gardă în noaptea fatidică în care autocarul cu cei 33 de artişti botoşăneni s-a răsturnat în apropiere de Paşcani. Norocul victimelor, am putea spunem pentru că este unul dintre cei mai buni şi mai bine pregătiţi medici din ţară pe acest domeniu. „Un noroc, ca să spun aşa, a fost faptul că nu a mai prezentat şi alte leziuni. Transportul ei către Iaşi a fost posibilă doar prin menţinerea hemostazei la nivelul bonturilor de amputaţie. Dacă nu am fi avut aici echipele care să poată prelua imediat pacienta şi să înceapă replantarea, cu siguranţă fata nu ar fi avut nicio şansă. Este important ca replantarea să fie făcută cât mai rapid după incident, vascularizaţia membrelor să fie păstrată”, a spus dr Nedelea.
Poliția și ITM fac cercetări
Alexia, elevă în clasa a IX-a a Colegiului Național „A.T. Laurian” Botoșani, se îndrepta, în noaptea respectivă, cu autocarul, alături de membrii ansamblului folcloric „Flori de măr” din Curtești, către Slobozia, unde urma să participe la un festival de folclor. La Pașcani, autocarul, care rula cu viteză mare, a derapat, șoferul a pierdut controlul volanului, a lovit un stâlp și s-a răsturnat în afara părții carosabile, printre victime aflându-se și Alexia, care a avut ambele brațe amputate.
Inspectoratul de Poliție Județean Iași efectuează o anchetă în acest caz, principalul vizat fiind şoferul autocarului de Botoşani, în vârstă de 62 de ani, care lucra pentru societatea de transport Elegant Glob SRL. Acesta este cercetat penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă. „În jurul orei 00.00, polițiștii Biroului Rutier Pașcani au fost sesizaţi prin apel unic de urgenţă 112, despre faptul că pe DJ 208, în afara localității Pașcani a avut loc un accident rutier soldat cu victime omenești. Din primele cercetări efectuate la fața locului, a rezultat faptul un bărbat, din județul Botoșani în timp ce ar fi condus un autobuz, dinspre Valea Seacă către Pașcani, s-ar fi răsturnat în afara părții carosabile. 27 de persoane din autobuz au fost transportate la spital”, a transmis IPJ Iași.
Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi a clasificat evenimentul drept accident de muncă, conducerea instituției desemnând o Comisie care va cerceta accidentul. Laura RADU, Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau