Moldova sare în ajutorul ucrainenilor
Dimensiune font:
* sâmbătă și duminică, peste 200 de cetăţeni, fundaţii şi organizaţii au sunat la ISU Suceava exprimându-și dorinţa de a dona produse pentru ajutorarea refugiaţilor * au fost asigurate 16 microbuze care asigură transferul permanent al refugiaților de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret în municipiul Suceava * la nivelul Primăriei Bacău a fost înființat un Comandament pentru sprijinul refugiaților ucraineni care să asigure necesitățile de masă și cazare * 46 de adulţi şi 36 de copii refugiaţi din Ucraina au fost cazaţi, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în municipiul Piatra-Neamţ * din totalul de 1.149 de imigranți proveniți din Ucraina, doar 61 se stabilesc în județul Botoșani
Aproximativ 4.800 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară pe la Siret, în doar 24 de ore, iar şase au primit ajutor medical din partea echipajelor SMURD, a informat, duminică, Instituția Prefectului Suceava.
În vederea transferului acestora către locurile de cazare pentru perioadă mai îndelungată sau către aeroport şi Gara Suceava, ISU Suceava, cu sprijinul altor inspectorate din ţară, asigură în zona PTF Siret 16 microbuze.
Cele trei echipaje SMURD care se află în zonă au acordat, în ultimele ore, asistenţă medicală pentru şase persoane.
ISU Suceava a fost contactat, sâmbătă și duminică, la numărul de telefon 0758.232.029, de peste 200 de cetăţeni, fundaţii şi organizaţii care au exprimat dorinţa de a dona produse pentru ajutorarea refugiaţilor, până în prezent fiind luate în custodie şi redistribuite în funcţie de nevoi cantităţi semnificative de produse alimentare, de bunuri de larg consum sau de igienă personală.
Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a notificat Prefectura Suceava cu privire la faptul că este în măsură să asigure un număr de circa 2.100 de locuri de cazare pentru cetăţenii ucraineni, la mănăstiri şi case parohiale, precum şi alte 600 de locuri la Bucureşti.
Toate instituţiile implicate în gestionarea acestei situaţii sunt în legătură permanentă şi desfăşoară activităţi în mod integrat, pentru ca cetăţenii ucraineni greu încercaţi să treacă mai uşor prin aceste momente, transmite administraţia locală.
O tabără mobilă pentru refugiaţi, aparţinând Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, a devenit operaţională în oraşul Siret din judeţul Suceava.Unitatea, formată din 30 de corturi, va asigura cazare temporară ucrainenilor care au nevoie.
De asemenea, în Vama Siret a fost ridicat un cort încălzit care să deservească refugiaţilor, prin oferirea de apă şi alimente puse la dispoziţie de reprezentanţii societăţii civile.
Tabăra mobilă din Siret a început să găzduiască, duminică dimineaţă, cetăţeni veniţi din Ucraina, care vor rămâne temporar, până la identificarea altor spaţii de cazare. Aceasta poate asigura condiţii de cazare şi hrănire pentru 201 persoane, fiecare complet fiind prevăzută cu corturi, paturi pliante, sisteme de climatizare şi de iluminat, saci de dormit şi europubele, precum şi o bucătărie rulantă.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, anunţa cu o zi în urmă că instituţia pe care o coordonează a alocat suma de 480.000 de lei pentru operaţionalizarea taberelor pentru refugiaţii din Ucraina, ce vor fi amplasate pe teritoriul judeţului.
Comandament pentru sprijinul refugiaților ucraineni, la Bacău
Și la Bacău cetățenii s-au mobilizat pentru refugiații din Ucraina. Administrația locală, oameni de rând și diverși oameni de afaceri s-au oferit să cazeze și să pună la dispoziție hrană, haine și tot ce ar mai avea nevoie refugiații.
Mai mulți băcăuani au lăsat, sâmbătă, ajutoare pentru refugiații din Ucraina, la sediul Primăriei si în alte trei puncte de colectare de pe raza orasului.
La nivelul Primăriei Bacău a fost înființat un Comandament pentru sprijinul refugiaților ucraineni care să asigure necesitățile de masă și cazare pentru toate solicitările înregistrate. În acest moment sunt la dispoziție 47 de unități locative.
S-a stabilit drept centru de inventariere și distribuire către refugiați a bunurilor colectate de la populație – Centru expozițional – unde este stabilită o comisie de preluare formată din personalul Primăriei.
Zeci de refugiați cazați la Piatra-Neamț
Primii refugiaţi din Ucraina au fost cazaţi, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în municipiul Piatra-Neamţ, fiind vorba de 46 de adulţi şi 36 de copii. Aceştia au fost conduşi de autorităţi la internatele Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu” şi Colegiului Naţional de Informatică, precum şi în căsuţele din Ştrandul Tineretului. „Un medic, un ofiţer, un subofiţer şi un voluntar, vorbitori de limba rusă, au facilitat comunicarea cu refugiaţii ucraineni. Nu au existat persoane care să necesite asistenţă medicală. Prin amabilitatea mai multor patroni din HoReCa, a unor oameni de afaceri şi a unor transportatori, iniţiatori ai acestei acţiuni umanitare, toţi cetăţenii ucraineni au primit pachete cu hrană şi apă plată”, a declarat prefectul Adrian-Vasile Niţă, care a coordonat întreaga acţiune.
Prefectul a precizat că majoritatea refugiaţilor sosiţi în judeţul Neamţ au spus că nu intenţionează să rămână în România, ci vor să meargă mai departe spre alte ţări din Europa.
3.000 de locuri de cazare pentru ucraineni, la Botoșani
Și la Botoșani a fost înregistrat un val de refugiați în cele două puncte de trecere a frontierelor cu Ucraina și Republica Moldova - Rădăuți-Prut și Stânca. Potrivit informațiilor furnizate de Instituția Prefectului, frontiera cu Ucraina a fost tranzitată, sâmbătă, până la ora 16:00, de 137 de autoturisme, în care se aflau 514 persoane. În ziua precedentă, punctul de trecere din Rădăuți-Prut a înregistrat 203 autoturisme în care se aflau 635 de persoane. Din totalul de 1.149 de imigranți proveniți din Ucraina, doar 61 se stabilesc în județul Botoșani.
„Am luat o primă măsură în sprijinul acestor cetățeni, care trec prin aceste puncte vamale, prin instalarea a două corturi în Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca. Acestea vor fi folosite, la nevoie și de reprezentanții societății civile care doresc să sprijine cetățenii sosiți din Ucraina cu apă și alimente. Totodată, persoanele care tranzitează punctele de trecere a frontierei beneficiază de evaluare medicală, sunt sprijinite și li se oferă informații și indicații către locații de cazare”, a declarat prefectul Sorin Cornilă.
Județul Botoșani are disponibile aproximativ 3.000 de locuri de cazare pentru cetățenii ucraineni care au nevoie. Dan CONSTANTINESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau