Moldovenii, codaşi la consumul de pește
Dimensiune font:
* macroul este cel mai consumat pește în regiunea de Nord-Est
Regiunea de Nord-Est este codașă la consumul de pește. La nivel național a fost elaborat un studiu pentru a vedea cât de des consumă cetățenii pește, iar Moldova se clasează pe ultimele locuri.
Cetățenii din zona de Nord-Est consumă produse pescărești în principal pentru că le place gustul, iar abia apoi pentru beneficiile pentru sănătate. În medie, un membru dintr-o gospodărie consumă 0,28 kg de pește la o singură masă.
Specialiștii mai spun că, din motive financiare, produsele pescărești congelate sunt mai consumate în Moldova decât în alte zone ale țării, pentru că peștele proaspăt este mult mai scump. Spre exemplu, produsele pescărești congelate sunt mai consumate în Nord-Est (67%) și mai puţin consumate în zona Bucureștiului (41%). De asemenea, peștii de apă dulce (48%) sunt preferaţi în locul celor de apă sărată (18%).
„Noi la nivel național suntem pe locul trei-patru la consumul de pește, codași. Conform unui studiu realizat, în regiunea Moldova se consumă foarte mult pește congelat, spre deosebire de alte zone unde se consumă peștele proaspăt. Sunt mai mulți factori care contribuie la acest fenomen”, a declarat Eugen Cătălin Platon, președintele ROMFISH.
Cel mai mare procent de consum se înregistrează în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 35 și 64 ani. Peștii cel mai frecvent consumaţi în România sunt macroul 45%, carasul 33%, păstrăvul curcubeu 29% urmaţi de crapul comun, 23%, tonul 22% și merluciul 20%, dar consumul diferă în funcţie de regiuni. Macroul este consumat mai degrabă în Nord-Est.
Consumul de pește este influențat de venituri
Persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 44 de ani, cu studii superioare și cu venituri medii și mari (cel puțin 3.000 de lei venit personal lunar) sunt mai deschise la ideea de a mânca şi alte produse pescărești, cum ar fi fructele de mare.
„Mai mult de jumătate consideră că peștii sunt prea scumpi (57%) și că au o calitate mai scăzută (54%). Un procent semnificativ (47%) consideră că nu știu prea multe despre peștii de crescătorie și doar 19% estimează cunoștinţele lor in acest domeniu ca fiind bune. Un procent mai mic consideră că sunt mai puţin naturali (36%). Profilul persoanelor care preferă peștele sălbatic tinde să fie mai educat și cu venituri personale mai mari (peste 3.000 RON). Pensionarii și cei din mediul rural sunt cei mai puțin preocupați dacă peștele este sălbatic sau de crescătorie”, se arată într-un studiu făcut la nivel național.
Ca frecvență, aproximativ 40% din populație mănâncă pește cel puțin o dată pe săptămână și 54% cel puţin o dată pe lună.
Într-o gospodărie, în medie, se consumă mai puţin de un kilogram (56%) sau până la două kilograme (40%) de pește la o singură masă. Cel mai adesea, oamenii preferă să cumpere pește din centre comerciale sau piețe. În București, cetățenii preferă să cumpere pește din centrele comerciale, iar cei din Nord-Est și Sud-Vest spun că preferă pieţele locale. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau