Morții nimănui, lăsați în grija autorităților locale și a Bisericii
Dimensiune font:
Morții abandonați reprezintă o problemă pentru comunitățile din județul Iași. Nu de puține ori, primăriile și bisericile au fost nevoite să înmormânteze aceste persoane, rămase fără rude. Din păcate, numărul morților abandonați în județul Iași nu poate fi identificat, însă fiecare comunitate are câteva zeci de cazuri, anual.
Noile protocoale prevăd ca Institutele de Medicină Legală să predea decedatul autorităților locale de unde acesta are domiciliul dacă nu este luat de o rudă.
Anul trecut, Servicii Publice Iași a efectuat un număr de 21 de înhumări, cazuri de persoane fără adăpost și care figurau cu domiciliul în municipiul Iași.
Au parte de o înmormântare creștinească
Și Biserica se ocupă de persoanele decedate care nu au rude. Spre exemplu, la Cimitirul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Iași, părintele Vilie Doroșincă se îngrijeşte ca persoane decedate neidentificate să aibă totuşi o înmormântare creștinească. În parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, care oferă sicrie şi haine, parohia se preocupă de toată rânduiala, iar exemplul a fost preluat de multe alte parohii ieşene.
„Grija creştinilor faţă de cei trecuţi la Domnul se arată în mod deosebit prin înmormântarea după datina creştinească şi prin săvârşirea rugăciunilor şi slujbelor rânduite de Biserică pentru pomenirea celor adormiţi. Din păcate, sunt persoane decedate cărora nu le mai poartă nimeni de rânduială, întrucât ori nu mai au aparţinători, ori există o situaţie dramatică în care nimeni dintre cei apropiaţi rămaşi în viaţă nu mai doreşte să le ţină datina creştinească cuvenită. Din dorința de a fi respectate tradițiile și canoanele Bisericii, le asigură decedaţilor neidentificați respectarea tuturor rânduielilor cuvenite. Întrucât preoţii au semnalat în parohiile lor acest fenomen, mulţi credincioși se oferă să „poarte” slujbele celor trecuţi la cele veşnice ca şi cum ar fi membri ai propriilor lor familii: oferă de pomană, suportă cheltuielile înmormântării şi ţin slujbele pentru aceștia. E un act de milostenie profund, o „arvună a mântuirii” pe care Bunul Dumnezeu o socoteşte şi o răsplăteşte după inima binefăcătorului”, a declarat Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Morții nimănui, în sarcina autorităților
La nivelul comunelor din județul Iași, când există câte un astfel de caz, primăriile alocă un anumit buget care să acopere cheltuielile cu înmormântarea. „Noi am avut o situație cu un bărbat din București care a decedat la Spitalul din Lețcani și pe care am fost nevoiți să-l înmormântăm. La scurt timp de la declararea decesului, l-am identificat dar rudele nu au vrut să îl recunoască motiv pentru care sarcina asta a revenit autorităților locale, conform legii. Am alocat câteva mii de lei pentru înmormântare prin hotărâre de Consiliu Local și l-am îngropat creștinește, așa cum e normal. Am avut și sprijinul bisericii, prin preotul paroh de la noi care se ocupă și de cazurile care mai apar uneori la noi în comună”, a declarat Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani.
Anul trecut au fost identificate două cazuri de deces ale unor persoane care nu mai aveau nicio rudă în comuna Plugari din județul Iași. „Cu părere de rău trebuie să specific și faptul că, în comuna noastră, au existat câteva cazuri în care persoanele decedate nu au avut nicio rudă care să se ocupe de înmormântare. Menționez că, și în aceste situații, în vederea acoperirii unor cheltuieli cauzate de înmormântare, primăria a acordat acest ajutor de urgență în cuantum de 1.500 lei firmei de pompe funebre. Restul cheltuielilor aferente înmormântării au fost suportate de către locuitorii binevoitori ai comunei, care nu au stat pasivi cu privire la astfel de situații”, a declarat Paul Mursa, primarul comunei Plugari.
Serviciile de asistență socială din cadrul primăriilor se ocupă de dosarele acestor persoane din momentul în care a fost constat decesul, până la înmormântare. „Situația decedaților fără aparținători este o problemă pentru că trebuie să ne ocupăm de toate formalitățile. Am avut de curând două cazuri, persoane fără rude. Cel mai dificil a fost cel al unui bărbat tânăr, de 37 de ani care a stat timp de 78 de zile le IML și care figura cu domiciliu la noi în comună. Din ce am înțeles era o persoană fără adăpost. Cu sprijinul bisericii și a unei organizații ne-am ocupat de înmormântare. Din păcate, acești oameni nu au pe nimeni”, a spus Rodica Muntenescu, asistent social la Primăria comunei Ciortești.
A crescut numărul ajutoarelor pentru deces
Pentru decedații asigurați / pensionați, Casa Națională de Pensii Publice oferă ajutorul de deces rudelor de gradul I (soț supraviețuitor, copil, părinte, frate / soră), tutorelui sau oricărui alt om care poate să facă dovada cheltuielilor de înmormântare. Prin Casa Județeană de Pensii Iași au fost acordate în anul 2021 10.153 de ajutoare de deces, un număr mai mare decât în anul 2020 când au fost doar 8.690 de solicitări. „În anul 2021, în luna octombrie am avut 1.385 de cazuri de decese, iar în noiembrie 1.175. Este o creștere față de anul 2020 când în noiembrie am avut 871 de cazuri”, a declarat Maria Andronache, directorul CJP Iași.
În comuna Plugari în majoritatea cazurilor de deces a existat cel puțin o rudă care să se ocupe de tot ceea ce implică cheltuielile de înmormântare.
„În ceea ce privesc familiile fără venituri, în baza unei hotărâri de consiliu local ce prevede oferirea unui ajutor material și, de asemenea, în baza unei anchete sociale efectuate, primăria vine în sprijinul acestora prin acordarea unui ajutor de urgență în cuantumde 1500 lei. Suma reprezintă o parte din cheltuielile pentru înmormântarea defunctului, ce figurează cu ultimul domiciliu pe raza comunei Plugari”, a declarat primarul Paul Mursa.Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau