Multe ciuperci comestibile au suferit mutaţii, devenind otrăvitoare!
Dimensiune font:
* specialiștii trag un semnal de alarmă și recomandă evitarea culegerii, comercializării și a consumului de ciuperci din pădure, „chiar dacă sunt cunoscute drept comestibile, deoarece multe ciuperci comestibile din flora spontană a ţării noastre au suferit mutaţii, devenind otrăvitoare!”
Odată cu apariția primelor ciuperci din acest sezon, au apărut și primele cazuri de intoxicații, iar autoritățile trag un semnal de alarmă în această privință.
Intoxicațiile sunt cauzate de toxinele secretate de ciuperci și pot determina de multe ori decesul dacă nu se intervine de urgență. Gravitatea intoxicaţiei depinde de specia şi cantitatea de ciuperci sau bureți consumată, dar şi de momentul apariţiei simptomatologiei – cu cât simptomele apar mai rapid, după ingestie, cu atât intoxicaţia este mai gravă.
Pentru a preveni apariţia unor astfel de intoxicaţii, medicii recomandă populației să respecte anumite reguli. „Evitaţi să consumaţi ciuperci procurate de la comercianţi care nu pot face dovada avizului fito-sanitar. Evitaţi să culegeţi şi să consumaţi ciuperci din pădure, chiar dacă sunt cunoscute drept comestibile, deoarece multe ciuperci comestibile din flora spontană a ţării noastre au suferit mutaţii, devenind otrăvitoare. Copiii cu vârste mici sunt mai sensibili decât adulţii şi pot face forme de intoxicaţie foarte grave (chiar letale), de aceea nu trebuie hrăniţi cu mâncăruri pe bază de ciuperci”, spun specialiștii.
Există anumite cutume care spun că prin fierberea ciupercilor cu anumite obiecte, linguri din argint, sau legume (ceapă, usturoi, cartofi etc.) se oferă certitudinea că sunt comestibile sau necomestibile în funcție de cum îşi modifică sau nu culoarea. Aceste testări sunt total greşite, neavând susţinere ştiinţifică. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau