Neamţul deschide drumul recoltării de plasmă, în regiune
Dimensiune font:
Prima recoltare a plasmei convalescente de la un pacient din Neamţ, vindecat de COVID-19, a avut loc, astăzi, la Centrul de Recoltare şi Transfuzii Sanguine (CRTS) din Piatra-Neamţ. Urmează ca plasma recoltată să fie avizată de Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională pentru a putea fi administrată bolnavilor de COVID-19 în stare gravă.
Aparatul de plasmafereză de la Piatra-Neamţ a fost donat de o firmă al cărei reprezentant este originar din Piatra-Neamţ. Donaţia a fost făcută încă de acum patru săptămâni, însă conducerea CRTS a întârziat preluarea echipamentului pe motiv că nu există o solicitare în acest sens de la Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională.
Se solicită demiterea directoarei CRTS Neamţ
Florin Hozoc, reprezentantul firmei care a donat echipamentul de recoltare a plasmei, 1.000 de kituri pentru recoltare precum şi instalarea, reparaţia şi mentenanţa echipamentului pentru trei ani, a cerut, astăzi, într-o conferinţă de presă, demiterea directoarei CRTS. „Nu este un moment în care trebuie să sărbătorim ceva, ci este un moment în care trebuie să ne apucăm de treabă. Trebuie rezolvată o restanţă: trebuie demisă doamna director a centrului de transfuzie care, timp de patru săptămâni, a găsit doar motive pentru care să nu primească echipamentul. Asta deşi un medic trebuie interesat în primul rând să salveze vieţi şi să lase juriştii şi contabilii să găsească formule. Acelaşi contract pe care doamna a întârziat să îl semneze patru săptămâni a fost semnat în alte 17 centre de transfuzie”, a declarat Florin Hozoc.
Memoriul depus de Florin Hozoc, prin care se cere demiterea directoarei CRTS, a fost trimis Ministerului Sănătăţii. „Au fost dificultăţi şi greutăţi în ceea ce a însemnat actele juridice între donator, centrul de transfuzii şi spital, dar situaţia a fost deblocată. Este un moment de bucurie sufletească pentru că alături la aceeaşi masă au stat şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi de la primărie şi Prefectură. Asta înseamnă că a existat şi înţelepciune şi chibzuinţă ca lucrurile să funcţioneze în interesul locuitorilor judeţului Neamţ”, a declarat, în conferinţa de presă, prefectul George Lazăr.
Lumea ştiinţifică medicală a descoperit că plasma care conţine anticorpi împotriva unui virus, în condiţiile în care nu există un tratament specific antiviral şi nici vaccin, se poate administra pacienţilor bolnavi. Studii clinice efectuate la nivel internaţional au arătat că, în ciuda procedeului empiric, se obţin rezultate bune şi cu riscuri minime. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau