Nevăzătătorii din Iaşi, ghidaţi prin telefon!
Dimensiune font:
În cadrul unui proiect-pilot, vor fi montaţi senzori pentru accesibilizarea accesului în Primăria Municipiului Iași * o aplicaţie de pe telefon se conectează cu senzorul cel mai apropiat, iar utilizatorul va primi un mesaj audio pre-înregistrat care îi va oferi informațiile necesare pentru deplasare * este cea mai importantă măsură luată în sprijinul persoanelor cu deficienţă de vedere, după ce semafoarele acustice şi benzile tactile din staţii s-au dovedit un fiasco
Peste 11.000 de persoane din Iași sunt afectate în fiecare zi de lipsa accesibilizărilor sau de modul incorect în care au fost acestea realizate: rampe la unghiuri impracticabile, treceri fără semnalizatoare acustice, lipsa suprafețelor tactile pe sol, trotuare denivelate. Administraţia locală a făcut eforturi în privinţă îmbunătăţirii condiţiilor oferite persoanelor cu dizabilităţi, totuşi ele sunt cu mult sub nivelor măsurilor implentate în alte oraşe. Însă lucrurile încept să se schimbe, cel puţin pentru cei 4.000 de nevăzători din oraş, care vor putea merge fără însoțitor în Iași. Acestea vor fi ghidate de o aplicație gratuită care poate fi descărcată pe smartphone. În prima etapă a acestui proiect-pilot vor fi montate echipamente (senzori) pentru accesibilizarea accesului Primăria Municipiului Iași, în speță la Direcția Generală Economică și Finanțe Publice Locale - Activitatea de taxe și impozite (atât la persoanele fizice, cât și juridice), la intrările din corpul principal (Palatul Roznovanu) și în zona pietonalului Ștefan cel Mare și Sfânt. Sistemul se numește Step-Hear și reprezintă un ghidaj audio complex pentru nevăzători și persoanele cu deficiențe de vedere pentru a căpăta informații în timp real despre poziția exactă, obiectivele pe care le are în zona de proximitate, direcția și distanța către acestea. În momentul în care telefonul se conectează cu senzorul cel mai apropiat, utilizatorul va primi un mesaj audio pre-înregistrat care îi va oferi informațiile necesare. În plus, există opțiunea de a suna un număr de urgență.
Semafoarele acustice, stricate de rezidenţi. Benzile tactile din staţii, o glumă proastă...
Step-Hear poate fi utilizat și de sistemul de management al transportului public, având și soluții inteligente de sprijin pentru nevăzători la trecerile de pietoni sau la semafoare. În Iaşi există şase sisteme acustice în zona Moldova Mall şi la Gară, însă în trecut au fost 40 astfel de sisteme, stricate ulterior de rezidenţi care s-au arătat deranjaţi de sunetele acestora.
Lucrurile nu sunt în regulă nici în ceea ce priveşte benzile tactile din staţii. Peroanele de călători ar fi trebuit dotate cu benzi de ghidare pentru nevăzători, numai că ceea ce a montat constructorul și felul cum a făcut-o nu se poate numi ajutor pentru ieșenii cu deficiențe de vedere. „Uitați-vă în Occident ce înseamnă o bandă tactilă. Nu mizeriile astea din stațiile ieșene, care au cel mult 10 cm lățime. Nu mai vorbesc de faptul că nu nu le-au pus pe întreaga lungime a peroanelor”, spune un nevăzător ieșean. Acesta susține că aceeași problemă o au și refugiile de pe Axa Sud, CUG – Podu Roș.
În Drobeta Turnu Severin, de exemplu, în staţiile de autobuz şi în intersecţiile din municipiu au fost montate benzi rezonatoare, confecţionate dintr-un material special, care îi ajută pe nevăzători să se orienteze în trafic. Este vorba de un marcaj pentru a găsi direcţia în staţie de către nevăzători și care-i ajută pe aceștia să urce în autobuze. Benzile sunt făcute dintr-un material special, cu denivelări, care se lipesc cu o vopsea specială. Primăria oraşului nu s-a oprit aici și a extins inițitiva și la trecerile de pietoni din oraș. Dan CONSTANTINESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau