Nici ministrul Fondurilor Europene nu ştie de unde va lua banii pentru IBCV Iași
Dimensiune font:
Oficialul Guvernului Ciucă admine necesitatea construirii acestei unităţi, însă finanţarea investiţiei rămâne o problemă * ministrul Marcel Boloş ia în calcul două opţiuni privind finanţarea lucrărilor de construire şi dotare a viitorului Institut Regional de Boli Cardiovasculare: fie prin PNRR, fie prin politica de coeziune a Comisiei Europene * cu un Spital Regional de Urgenţă, cu un Institut Regional de Boli Cardiovasculare şi, eventual, cu un Institul Regional de Oncologie, Iaşul poate deveni un epicentru al României pe zona de servicii medicale
Ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş, susţine, cel puțin declarativ, construirea Institutului Regional de Boli Cardiovasculare la Iași, deşi recunoaște că nu știe de unde va lua banii pentru această unitate medicală. Boloş ia în calcul două opţiuni privind finanţarea lucrărilor de construire şi dotare a viitorului Institut Regional de Boli Cardiovasculare: fie prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, fie prin politica de coeziune a Comisiei Europene. „Am întâlnire cu colegii din minister pentru a gândi mecanismul, inclusiv pe politica de coeziune în cadrul căreia intra şi institutul din Iaşi. Vom lua o decizie finală, cred eu, una care să rezolve cât mai mare parte din proiectele de investiţii din structura de sănătate”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş.
„Mai aveți o surpriză legată de protonoterapie sau existența ciclotronului. Dacă reușiți să realizați acest lucru la Institutul Regional de Oncologie, să știți că ați schimbat cu adevărat strategia de dezvoltare. Deveniți un epicentru al României pe zona de servicii medicale, fiindcă este singurul din țară pe care îl avem în programul de sănătate. Este un moment de cotitură în dezvoltarea serviciilor medicale. Eu vă țin pumni. Dacă cele trei investiții vin la dumneavoastră ați făcut treabă serioasă și faceți treabă serioasă” – Marcel Boloş
Ministrul, însoțit de șeful CJ Iași, Costel Alexe, liderul PNL Iași, deputatul Alexandru Muraru, au vizitat în cursul dimineţii de joi Institutul de Boli Cardiovasculare. „Am văzut la faţa locului situaţia şi activitatea pe care o desfăşoară institutul. Sunt de felicitat. În condiţiile în care acolo sunt cam înghesuiţi, pot şi fac eforturi ca să-şi desfăşoare activitatea. În ceea ce mă priveşte pe mine ca membru al Guvernului, aveţi toată susţinerea pentru ca institutul să poată să fie pus ca proiect în zona aceasta a finanţărilor europene, fie că discutăm de PNRR, fie că discutăm de Programul Operaţional de Sănătate. Este o nevoie de el pentru că este un bazin foarte mare pe care îl deserveşte institutul, de cinci milioane de locuitori”, a declarat ministrul Fondurilor Europene.
850 milioane de euro pentru infrastructura medicală din judeţul Iaşi
Ministrul Fondurilor Europene a spus totodată că întotdeauna Guvernul României a acordat o atenţie deosebită acestui tip de investiţii. El a spus că judeţul Iaşi se află în topul investiţiilor medicale, acesta precizând că se vor cheltui peste 850 milioane de euro în infrastructura sanitară din judeţ.
„Am avut o întâlnire cu reprezentanţii BEI (Băncii Europene de Investiţii - n.r) pentru ca ceea ce nu se poate asigura din fondurile politicii de coeziune, să fie asigurate prin împrumuturi pe care guvernul le face prin BEI. Avem în vedere şi acest mix de surse de finanţare. În ideea că Guvernul face eforturi pentru ca astfel de proiecte să se implementeze. E nevoie de acest institut. L-am văzut la faţa locului. Cât mă priveşte aveţi un susţinător”, a precizat ministrul Marcel Boloş.
IBCV, gură de oxigen pentru Moldova
Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a declarat că Institutul Regional de Boli şi Chirurgie Cardiovasculară reprezintă o gură de oxigen pentru întreaga regiune a Moldovei, nu doar pentru Iaşi. Acesta spune totodată că zona de nord est a României este singura regiune din Europa care nu beneficiază de servicii de calitate în acest domeniu medical, pentru că actuala structură în care funcţionează Institutul de Boli Cardiovasculare nu poate face faţă tuturor cerinţelor venite din partea pacienţilor.
Instituţia medicală care ar urma să fie construită pe teritoriul comunei Miroslava, o suburbie a municipiului reşedinţă ar urma să aibă aproximativ 28 de secţii şi departamente, şapte dintre ele fiind specializări unice la nivel naţional. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau