Ninge pe Moldova, ninge!
Dimensiune font:
Marți dimineață, ninsori importante au căzut chiar și la sub 700 m altitudine, în România, unde înghețul a afectat multe localități, la munte minima coborând la -10 grade, în munții Ceahlău. Ieri a nins și în zona Moldovei, cu 2 cm strat de zăpadă la Roman și Piatra Neamț. În munții Călimani stratul de zăpadă avea grosimea de 157 cm.
Vremea va continua să fie deosebit de rece până joi-vineri, vor fi precipitații în toate regiunile, iar dimineața vor fi multe zone în care va fi lapoviță și ninsoare. Joi la prânz maximele vor fi scăzute pentru această perioadă între 0 și 10 grade.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis ieri o atenţionare cod portocaliu de vreme rea în şase din cele 8 judeţe ale Moldovei (mai puţin Vaslui şi Galaţi, aflate sub cod galben), fiind aşteptate, în intervalul 4 aprilie, ora 10.30 – 5 aprilie, ora 14, ninsori abundente, vânt și strat consistent de zăpadă!
Zonele cele mai afectate sunt cele din Carpații Meridionali și Orientali, în special la altitudini de peste 1.400 m, unde a nins deja, temporar viscolit (rafale de peste 55 - 65 km/h) și s-a depus strat consistent de zăpadă.
Ieri a nins abundent în județele Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, iar lapovița a dat bătăi de cap conducătorilor auto surprinși pe șoselele dinn Iași, Vaslui și Botoșani
Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași a acționat cu 24 autoutilaje, fiind răspândite 74 tone materiale antiderapant (nisip – 8 tone, sare – 66 tone), în intervalul 3 aprilie ora 17 – 4 aprilie ora 6.30.
Secția Drumuri Naționale Bacău a acționat cu 8 autoutilaje, fiind răspândite 29 tone material antiderapant pe DN 11, 11A, 12A, 12B, 2G. Secţia Drumuri Naţionale Câmpulung Moldovenesc a intervenit cu 7 autoutilaje și a răspândit 22 tone material antiderapant pe DN 17, 17A, 17B, 18, 2E. Secţia Drumuri Naționale Piatra-Neamţ a acționat cu 9 autoutilaje, fiind răspândite 23 tone material antiderapant pe DN 2, 12C, 15, 15B, 15C, 15D, 15F, 15G, 17B.
Ieri la amiază, pe raza DRDP Iaşi acţionau 55 de autoutilaje.
Alertă la Primăria Iași!
Deși se spune că luna aprilie este mai stabilă decât martie, evoluția meteo din ultimele zile întăresc zicala conform căreia niciodată nu trebuie să niciodată. Ieșenii au simțit pe pielea lor capriciile vremii, trecând în mai puțin de 10 zile de la temperaturi de plus 20 de grade la temperaturi negative și zăpadă. Și autoritățile au fost luate pe nepregătite de aceste anomalii, trebuind să recurgă la măsuri urgente întrucât ninsorile nu vor ocoli orașul în următoarele zile.
Înrăutățirea vremii pentru următoarele două zile va scoate pe străzi utilajele folosite pentru împărștierea de material antiderapant și pentru deszăpezire.
Astfel, pentru menținerea viabilității străzilor din municipiu, Citadin SA Iași a mobilizat deja zeci de utilaje. „Am scos la stradpă 20 de utilaje. Este vorba de sărărițe echipate cu lame, care împrăștie material antiderapant. Cel puțin până mâine la ora 14.00, când ar expira Codul Portocaliu de ninsori abundente, asigurăm viabilitatea străzilor. Nu sunt niciun fel de probleme, în stocuri este suficient material antiderapant, iar toate societățile din cadrul comandamentului de iarnă sunt pe poziții, cu oameni și utilaje”, spune Marius Ionescu, directorul Citadin Iași.
Ieri, Administrația Națională de Meteorologie a revizuit atenționările meteo de vreme nefavorabilă. Astfel, până astăzi 5 aprilie, ora 14:00, a fost emisă o atenționare Cod Portocaliu de ninsori abundente, temporar viscolite (rafale de peste 55-65 km/h) și se va depune strat consistent de zăpadă.
Totodată, până pe 8 aprilie, vremea va fi deosebit de rece, iar temperaturile vor fi cu 8...12 grade sub mediile multianuale.
La Iași, ultimele ninsori în luna aprilie au fot semnalate în 1997 și 2017
Zăpadă în luna aprilie nu reprezintă o noutate pentru țara noastră. Anii în care în aprilie a nins în multe locuri din țară au fost 1982, 1984, 1996, 1997 și 2017. Cel mai recent exemplu este din 2020, când pe 1 aprilie s-a depus strat de zăpadă la Drobeta Turnu Severin. Un alt exemplu este cel de pe 21 aprilie 2017, când erau 59 cm de zăpadă la Bârnova, la 10 km de Iași. Anterior, pe data de 23 aprilie 1997 s-a depus strat de zăpadă la Iași, Bacău, Botoșani, Roman, Cotnari și Piatra Neamț, iar cu o zi înainte a nins destul de consistent și la Vaslui.
Vortexul polar ne-a dat primăvara peste cap!
Ciclonul Mathis, botezat de francezi, a lovit inițial în Marea Britanie, în urmă cu câteva zile. Mathis s-a deplasat apoi în Mediterana, unde s-a reactivat și a ajuns în Peninsula Balcanică. Specialiștii susțin că nu este ceva neobișnuit ca cicloni mediteraneeni să se formeze primăvara și toamna, dar în cazul de față, partea specială este că masa de aer rece s-a cuplat cu masele de aer umed și au apărut precipitații intense, inclusiv de ninsoare.
Trebuie spus că ciclonii latitudinilor temperate sunt diferiți de ciclonii tropicali. La latitudinile temperate acționează doar acești cicloni extratropicali care apar în toate anotimpurile. De exemplu, viscolul se produce când avem un cuplaj dintre un anticiclon din zona Rusiei care aduce masa de aer rece și un ciclon care vine din Mediterana și aduce aerul încărcat de umezeală.
Masa de aer rece care va mai persista câteva zile și pe teritoriul țării noastre este un efect al ciclonului Mathis, dar și al slăbirii vortexului polar, ceea ce înseamnă că au slăbit în intensitate vânturile de deasupra Polului Nord, efectul fiind că masele de aer rece ajung să cuprindă suprafețe tot mai largi. Denisa PINTILIE, Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau