Noi investiții pentru eliminarea pierderilor din reţeaua de termoficare a Iaşului
Dimensiune font:
Prin proiectul „Reabilitare reţele termice, sistem termoficare în municipiul Iaşi pentru creşterea eficienţei energetice în alimentarea cu căldură urbană – etapa a III” vor fi reabilitaţi 6,86 kilometri de reţea de transport, respectiv 0,87 kilometri de reţea amplasată în curtea CET 1 * studiile municipalităţii indică faptul că îmbunătățirea parametrilor tehnici de transport a energiei termice și reducerea costurilor globale de mentenanță și reparații vor face mult mai atractiv sistemul de încălzire centralizat
Unul dintre proiectele importante aflate pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local din această săptămână vizează aprobarea studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici ai proiectului „Reabilitare reţele termice, sistem termoficare în municipiul Iaşi pentru creşterea eficienţei energetice în alimentarea cu căldură urbană – etapa a III”. Practic, asistăm la un nou demers menit, pe de o parte, a reduce pierderilor de energie termică în rețelele de transport și de distribuție, iar pe de altă parte, la îmbunătățirea parametrilor tehnici de transport a energiei termice și reducerea costurilor globale de mentenanță și reparații. Evident, proiectul duce şi la îmbunătățirea siguranței și calității căldurii și apei calde furnizate consumatorilor casnici și non-casnici, precum şi la reducerea emisiilor de CO2 și alți poluanți (NOx, SO2, pulberi) care urmare a reducerii cantității de combustibil folosit. În esenţă, vor fi reabilitaţi 6,86 kilometri de reţea de transport, respectiv 0,87 kilometri de reţea amplasată în curtea CET 1.
Mai puţine debranşări
Beneficiarul direct al investiției propuse a se realiza este populația municipiului Iași, mai precis cele 27.824 de gospodării racordate la sistemul de încălzire centralizat la care se adaugă 787 organisme publice și private conectate şi ele la SACET. Municipalitatea ieşeană susţine că toate investiţiile pe care le-a realizat şi le realizează pentru modernizarea sistemului de termoficare din oraş va duce la reducerea numărului de debranşări. „În anul 2024, ca urmare a implementării proiectului la etapa a III-a, ritmul de debranșare se va reduce cu procentul gospodăriilor aferente rețelelor reabilitate, adică 7%. Începând cu anul 2025, aceste apartamente se vor debranșa într-un ritm mai scăzut, estimat la 30% din ritmul anilor anteriori, având în vedere ca se prezumă că în urma trecerii tuturor clienților casnici la sistemul de facturare a gazelor naturale în regim concurențial, costul gazelor naturale va devansa costul încălzirii în sistem centralizat”, se arată în studiile municipalităţii.
Ce s-a făcut până acum
Precedentele proiectele de reabilitare a sistemului de termoficare în municipiul Iași au fost finanțat cu fonduri europene. În prima etapă a proiectului au fost remediate principalele urgențe ale rețelelor de transport agent termic (rețelele primare). Este vorba despre tronsoanele 14, 15 și 17 ale magistralei I, mai precis zona intersecției dintre șoseaua Națională cu zona Podu Roș, precum și zona Piramidei lui Dubeț spre Podul de Piatră. De asemenea, au fost reabilitate rețelele termice primare amplasate subteran, între Podul de Piatră și podul Tudor Vladimirescu, mai precis pe trotuarul dinspre albia râului Bahlui, paralel cu bulevardul D. Mangeron și Splai Bahlui - Mal Stâng.
Un alt proiect se referă la „Extinderea reţelei termice primare în vederea racordării de noi consumatori la SACET din municipiul Iaşi”. Vizate sunt cartierele Copou şi Bucium. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau