Nori de praf în buricul târgului
Dimensiune font:
Polițiștii locali din cadrul Biroului Protecția Mediului au aplicat măsurile legale față de beneficiarul autorizației de construire a unui imobil, întrucât nu a luat măsurile legale în timpul activității de demolare construcție existentă.
Este ştiut faptul că una din cauzele care duc la depăşirile concentraţiei maxime admise de PM 10 o constituie activitatea de pe şantierele din oraş. Indiferent că este vorba de cele ale municipalităţii sau de cele deschise de dezvoltarii imobiliari sau de persoane fizice, toţi trebuie să respecte prevederile referitoare la protecţia mediului. De altfel, Regulamentul şantieriştilor, elaborat de Primăria Iaşi, a apărut ca urmare a creşterii îngrijorătoare a emisiilor de particule în suspensie (PM10), o cantitate majoră de astfel de particule provenind din activitatea de construcţii din şantiere/demolare/lucrări edilitar gospodăreşti. Pentru fiecare tip de şantier în parte sunt stabilite mai multe măsuri printre care ridicarea de bariere în jurul activităţii cu praf, utilizarea soluţiilor speciale care măresc eficienţa apei în fixarea prafului, interzicerea focului în aer liber, elaborarea unui plan pentru şantier, curăţarea şi spălarea roţilor vehiculelor la plecarea din şantier sau acoperirea cu prelate a vehiculelor descoperite. În cazul șantierelor cu risc ridicat de poluare regulamentul prevede existenţa unor aparate de măsurare a poluării cu praf, atât în interiorul, cât şi în exteriorul şantierului. Cei care nu respectă prevederile regulamentului riscă amenzi de la 2.000 lei la 5.000 pentru persoanele fizice și de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice. De asemenea, cei care nu respectă prevederile în ceea ce priveşte depozitarea (abandonarea) deşeurilor, curăţarea maşinilor şi lucrul cu foc în aer liber riscă amenzi variind între 1.000-3.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv 5.000 lei. 15.000 lei pentru firme.
Amendat cu 1.500 de lei
Este drept că majoritatea s-au conformat acestor prevederi, însă au existat şi cazuri în care au fost ignorate normele de protecţia mediului. Ieri de exemplu, pe un şantier din spatele Mitropoliei s-a trecut la demolarea unor construcţii, fără plasă de protecţie. „ Este obligatorie ridicarea de bariere eficiente (bariere de protecţie cu plasă densă, umedă, care izolează particulele de praf generate) în jurul activităţilor generatoare de praf sau împrejurul şantierului, cu înălțimea de minim trei metri”, se arată în regulament. Ori, în condiţiile în care a fost omis acest lucru, beneficiarul a fost amendat. „Polițiștii locali din cadrul Biroului Protecția Mediului au aplicat măsurile legale față de beneficiarul autorizației de construire a unui imobil, întrucât nu a luat măsurile legale în timpul activității de demolare construcție existentă. Măsurile sancționatorii au fost aplicate conform dispozițiilor H.C.L. Iași nr. 321/2017, iar cuantumul amenzii fost de 1.500 lei”, spun poliţiştii locali. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau