Norul de praf saharian a adus nivelul poluării din Iași la cote îngrijorătoare
Dimensiune font:
* reprezentanţii APM susțin că valorile mari ale poluării înregistrate în municipiul Iași se datorează, pe lângă efectele generate de norul de praf saharian, și particulelor degajate în atmosferă de incendiul produs la fabrica de produse chimice situată în Zona Industrială
Norul de praf saharian care s-a aflat în ultimele zile deasupra teritoriului României a afectat grav și calitatea aerului din municipiul Iași, concentrația de particule dăunătoare sănătății înregistrată de la stațile de monitorizare din oraș și localităţile învecinate atingând niveluri îngrijorătoare.
Potrivit măsurătorilor făcute de specialiştii Agenției pentru Protecția Mediului (APM), marți dimineață, la ora 8, valoarea PM 10 la stația de măsurare a calității aerului IS-1, situată în zona Podu de Piatră, era 103.50µg/m³, dublu față de limita maximă admisă de lege.
La aceeași oră, la stația IS-2 de pe Aleea Decebal, concentrația de PM 10 era de 99.61µg/m³ iar cea de particule PM 2.5 de 28.19µg/m³, în timp ce la stația IS-5 din Tomești, concentrația de PM 10 era de 107.89µg/m³.
Reprezentanţii APM susşin că valorile mari ale poluării înregistrate în municipiu se datorează, pe lângă efectele generate de norul de praf saharian și particulelor degajate în atmosferă de incendiul produs la fabrica de produse chimice situată în Zona Industrială.
Particulele aflate în suspensie precum PM 10 PM 2.5, PM 1 și PM 0, sunt definite ca particule cu un diametru aerodinamic mai mic decât 10, 2,5, 1 și respectiv 0,1 µm, 1 µm fiind egal cu o miime de milimetru. PM 10 și PM 2.5 provin cel mai adesea din surse diferite de emisii și au compoziții chimice diferite.
Emisiile rezultate din arderea benzinei, uleiului, motorinei sau lemnului produc o mare parte din poluarea cu PM 2.5 a aerului, în timp ce PM 10 include praful de pe șantierele de construcții, gropile de gunoi și din agricultură, ele putând apărea, de asemenea, în urma producerii incendiilor și arderii deșeurilor menajere, din surse industriale, din praful suflat de vânt pe terenurile deschise, din polen sau chiar din fragmentele de bacterii.
În ceea ce privește efectele particulelor PM 2,5 și PM 10 asupra sănătății, specialiștii afirmă că acestea cauzează tulburări severe asupra tractului respiratoriu, lucru care are ca efect, în final, apariția unor afecţiuni respiratorii severe precum boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) sau astmul. Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau