Noul Consiliul Local şi-a intrat în pâine
Dimensiune font:
Toate proiectele de pe ordinea de zi a celor două şedinţe extraordinare de ieri au fost adoptate * consilierii USR s-au abţinut la proiectele vizând redistribuirea excedentului Primăriei şi la rectificările bugetelor societăţilor din subordinea municipalităţii
Prima şedinţă a noilor consilieri locali, după de luna trecută, când toţi cei 27 aleşi locali au fost validaţi în funcţii şi au depus jurământul, s-a consumat ieri. De fapt, au fost două şedinţe, ambele extraordinare, în decursul a câtorva ore. În prima reuniune, s-a votat componenţa comisiilor de specialitate din cadrul Primăriei Iași, numărul membrilor fiecăreia comisii precum şi preşedinţii de comisii. „În urma consultărilor cu colegii din fiecare partid, am stabilit să menţinem structura din mandatul trecut, cu opt comisii. Singura modificare constă în numărul membrilor: toate comisiile vor avea 7 reprezentanţi, mai puţin cele de Urbanism, Tineret şi Sport şi Juridică, unde am convenit să numim nouă membri”, a spus Daniel Juravle (PNL).
Componenţele celor opt comisii ale Consiliului Local Iaşi
1. COMISIA DE PROTECŢIA MEDIULUI, TURISM ŞI AGRICULTURĂ
Preşedinte: Raluca Ana Roşu.
Secretar: Apostol Silviu.
Membri: Ovidiu Laicu, Daniel Juravle, Silviu Apostol, Călin Scripcaru, Ana Raluca Roșu, Filip Havârneanu, Andrei Popescu.
2. COMISIA ECONOMICO-FINANCIARĂ:
Președinte: Alin Andrieș.
Secretat: Ionut Anastasiei.
Membri: Alin Andrieș, Elvira Rotundu, Florentin Ciobotaru, Răzvan Timoficiuc, George Pleșu, Marian Dalban și Daniela Tăutu.
3. COMISIA SOCIAL-CULTURALĂ INVĂŢĂMANT-CULTE ȘI ONG
Preşedinte: Marian Dalban.
Secretar: Răzvan Timofciuc.
Membri: Elvira Rotundu, Alin Andrieș, Daniela Tăutu, Florentin Ciobotaru, George Pleșu, Răzvan Timoficiuc, Marian Dalban.
4. COMISIA DE SĂNĂTATE , FAMILIE, PROTECŢIE COPII
Președinte: Călin Scripcaru.
Secretar: Camelia Ciornia.
Membri: Bogdan Balanișcu, Liliana Pintilie, Bogdan Iliescu, Călin Scripcaru, Camelia Ciornia, Ana Raluca Roșu, Diana Finkelștain.
5. COMISIA DE AMENAJAREA TERITORIULUI ŞI URBANISM:
Președinte: Iulian Nicolau
Secretar: Ciprian Bostan
Membri: Ciprian Bostan, Ovidiu Laicu, Silviu Apostol, Tudor Dornean, Camelia Ciornia, Iulian Nicolau, Ionuț Anatasiei, Răzvan Timofciuc, Bogdan Balanișcu.
6. COMISIA DE MUNCĂ ŞI PROTECŢIE SOCIALĂ
Președinte: Iulian Husanu.
Secretar : Liliana Pintilie.
Membri: Marian Dalban, Liliana Pintilie, Eduard Boz, Daniela Tăutu, Iulian Hușanu, Andrei Popescu, Elvira Rotundu.
7. COMISIA PENTRU TINERET SI SPORT
Președinte: Florin Briaur.
Secretar: Bogdan Crucianu.
Membri: Daniel Juravle, Bogdan Iliescu, Florentin Ciobotaru, Florin Briaur, Filip Havârneanu, Andrei Popescu, Marian Dalban, Ionuț Anastasiei, Bogdan Crucianu.
8. COMISIA JURIDICĂ SI DE DISCIPLINĂ
Președinte: Eduard Boz .
Secretar: Diana Finkelștain.
Membri: Iulian Husanu, Eduard Boz, Alin Andrieș, Ciprian Bostan, Florin Briaur, Diana Finkelștain, Răzvan Timofciuc, Bogdan Crucianu și Bogdan
Balanișcu.
Interpelări obiective, dar şi cu un vădit caracter populist
A doua reuniune a avut loc după ce o parte dintre comisii au analizat proiectele supuse dezbaterii consilierilor locali de către Executivul Primăriei.
„Sunt câteva prevederi legislative de la nivel central, cu termene precise, care ne obligă să discutăm în plen unele aspecte de ordin financiar. Pandemia a dus la amânarea calendarului electoral, dar trebuie să ne adaptăm la această situaţie şi să facem tot ce e posbil să asigurăm bunul mers al comunităţii ieşene”, a anunțat primarul Iașului. Dacă proiectul vizând reducerea impozitului pe clădirile nerezidenţiale pentru întreg anul 2020 a avut parte de unanimitate, finalizarea programului de investiţii programate pentru anul 2020, redistribuirea excedentului şi rectificările la bugetul consolidat pe anul în curs au fost precedate de interpelări ale aleşilor locali. Consilierii locali USR au dorit să afle de ce s-au luat bani de la Palatul Braunstain pentru a fi daţi pentru asfaltarea unor străzi, în condiţiile în care, pe Aleea Strugurilor, de exemplu, acestea s-au oprit cu un an în urmă. Alţii au cerut explicaţii pentru faptul că nu s-au cheltuit 30 milioane lei din fondul de investiţii propus de municipalitatea ieşeană. Primarul a răspuns punctual la fiecare întrebare, unele dintre acestea denotând fie nepriceperea celui a adresat-o, fie dorinţa unora de a se fi auzit cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare. Deşi consilierii USR şi, parţial, Ovidiu Laicu (PSD) s-au abţinut la unele proiecte, toate au fost adoptate.
Mai puţin bani pentru directorii Primăriei
Discuţii mai aprinse au fost şi odată cu votul proiectelor vizând rectificarea bugetelor societăţilor din subordinea Primăriei. Pandemia COVID-19 a făcut ca bugetele regiilor din Iași să fie mult mai mici, iar mai mulți angajați și-au pierdut locurile de muncă, prin urmare consilierii locali au cerut ca şi directorii societăţilor să empatizeze cu situaţia actuală prin renunţarea la o parte din sumele acordate drept bonsuri. În final, rectificările bugetelor EcoPiaţa, CTP şi Salubris au fost votate în forma iniţiată de Executiv, cu menţiunea că unele proiecte prevedeau clar diminuarea sumele acordate directorilor şi membrilor consiliilor de admiistraţie ale respectivelor societăţii.
La Salubris, programul de investiții pe anul 2020 se rectifică prin diminuarea valorii aferente investițiilor de la 21,2 milioane lei la 19,7 milioane lei. Cheltuielile prognozate pentru investiții sunt în sumă de 18,1 milioane lei pentru anul 2021 și de 13,5 milioane lei pentru anul 2022, fiind la nivelul celor prevăzute în bugetul inițial aprobat pentru anul 2020. Profitul brut rectificat se diminuează cu 51,16 la sută față de cel din bugetul aprobat pentru anul 2020, fiind prevăzut în bugetul rectificat la nivelul de 2,7 milioane lei. Profitul brut estimat a se realiza în următorii 2 ani este în sumă de 5,9 milioane lei pentru anul 2021, respectiv de 6,9 milioane lei pentru 2022, se arată în proiectul de hotărâre.
În ceea ce priveşte CTP, veniturile totale pe anul 2020 au fost estimate la 151,7 milioane lei, în timp ce cheltuielile au fost estimate la 150,3 milioane lei. Practic, pe 2020, CTP Iași va avea un profit de 1,3 milioane lei. Investițiile pe anul 2020 au fost estimate la 5,6 milioane lei, cele mai notabile fiind legate de achiziția a 2 autoutilitare fir contact (2,2 milioane lei). De precizat că din cele 5,6 milioane lei, CTP va pune 1,7 milioane lei fonduri proprii, restul investițiilor find în baza unor credite.
În ceea ce privește bugetul EcoPiața SA, veniturile din exploatare au scăzut de la valoarea inițială de 7,5 milioane lei la 6,7 milioane lei. La capitolul venituri, suma estimată la începutul anului a fost de 7,5 milioane lei, însă conform estimărilor actuale, acestea se ridică la 6,4 milioane lei. Cei de la EcoPiața SA și-au redus și salariile în urma pierderilor cauzate de pandemia COVID-19. Inițial, cheltuielile cu personalul au fost estimate la 3,8 milioane lei, însă EcoPiața SA a cerut o reducere la 3,4 milioane lei pe parcursul lui 2020. Salariile au fost estimate inițial la 2.8 milioane lei, însă s-a ajuns la 2,4 milioane lei. Și bonusurile de performanță s-au redus de la 280 mii de lei la 219 mii de lei din cauza pierderilor din anul 2020. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau